Dagens mat & bak - Morotsbröd

Imorse drog jag igång Projekt: baka bröd innan vi skulle åka till kyrkan. Det var stressigt, men jag hann precis. Och vilket bröd! Det var underbaraclaras morotsbröd som jag tänkte att jag skulle ge mig på, vilket jag verkligen inte ångrar. Dock fick jag ha i en hel del mer mjöl än vad som stod i receptet, men farligt gott blev det! Jag tänkte att jag bifogar receptet här (tack och lov för funktionen Ctrl+C Ctrl+V) så behöver ni inte leta efter det sen när ni ska baka det här goda brödet. För det tänker ni väl göra?

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3  stora finrivna morötter

1 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10  dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

Samt gärna några matskedar skalade sesamfrön och hela linfrön

 

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen "klarar av", spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!



(Bilden är från underbaraclaras blogg)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0