Indisk kikärtsgryta

En del blir nog avkräckta redan vid titelraden, "kikärter? Blä!". Men låt dig inte skrämmas! Det här är en jättegod rätt och kikärtor är inte enbart tråkigt (allt beror på sammanhang och situation ;) ). Det är inga klurigheter, bara att köra på! Receptet hittade jag i en tidning som heter Laga lätt.

Du behöver
♥ 4 stora kokta potatisar
♥ 3 burkar kikärter (eller ännu bättre: köp torkade och koka dem själv! Men då får man ha åtminstone ett halvt dygns framförhållning...)
♥ 2 gula lökar
♥ 1-2 röda chilifrukter
♥ 4 vitlöksklyftor
♥ 2 msk färsk riven ingefära
♥ 2 msk rapsolja
♥ 2 burkar krossade tomater
♥ 1 burk kokosmjölk
♥ 2 tsk salt
♥ 1 krm svartpeppar (nymalen enligt originalreceptet, men man förstör inget om man har vanlig)
♥ 2 tsk gurkmeja
♥ 1½ msk garam masala
♥ 1 dl hackad koriander eller persilja (det hoppade vi över)

1. Skär potatisen i mindre bitar. Spola av kikärterna genom durkslag.
2. Hacka löken. Kärna ur och finhacka chilifrukten.
3. Fräs lök, chilifrukt, pressad (går lika fint med hackad) vitlök och ingefära i olja. Häll på tomater och kokosmjölk, koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar, gurkmeja och garam masala.
4. Tillsätt kikärter och potatis och låt puttra ett par minuter till de är varma. Strö över hackad koriander eller persilja.

Till det här äter man ris eller matvete och gärna ett klet (=kall yoghurtsås) med exempelvis finhackad chilifrukt och mynta nerblandat.

Men innan du börjar: kom ihåg att den här grytan är för åtta pers. Ett utmärkt tillfälle att bjuda hem vänner! Och blir det fortfarande något över så har du ju en prima matlåda. Sätt igång, börja laga!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0