Lite poloförklaring

Fick en högst relevant fråga som kommentar på mitt förra inlägg. Så här kommer en liten förklaring till varför vi hade på oss polo idag.

Jag pluggar till teckenspråks- och dövblindtolk. Då kan man ju börja med att fundera på vad "dövblind" innebär, och för att förklara det lite kort och koncist kan man säga att peroner som har dövblindhet är personer som har en kombinerad syn- och hörselnedsättning, i olika grad. Vi ska lära oss att tolka till dessa personer, som kan ha många olika tolkmetoder, t.ex. begränsat synfält som innebär att man som tolk får begränsa sin "teckenspråksruta"; nedsatt syn och hörsel med svenska som första språk vilket kan innbära tolkning genom tydligt tal; teckenspråksanvändare med mycket få synrester kvar kan behöva taktilt teckenspråk. Vi får också lära oss ledsagning och syntolkning.

Ibland har vi därför en gästlärare som själv har dövblindhet. Hon kommer och föreläser, har ledsagningsövningar och ger oss många goda råd och tips om allt möjligt från hur man ska teckna siffror taktilt på bästa sätt till hur man ledsagar i trappor. Den här läraren är döv och har en synskada, hon ser men det krävs lite anpassning av omgivningen. Det är där den svarta polon kommer in i bilden! När man tecknar är det behagligast för mottagaren att man har något enfärgat, gärna mörkt, på överkroppen. För att få en så optimal bakgrund som möjligt att avläsa våra händer från tar vi på oss svart polo: svart är en bra kontrast till våra hudfärgade händer och den täcker så mycket som möjligt.

Blev det begripligare nu eller rörde jag bara till det ännu mer? :P

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0