Snabba limpor

När det snöar på så rejält som det gör idag (dasslock i en strid ström) är det skönt att vara inne och pyssla. Ingen promenad idag, tack. Något som är riktigt trevligt att pyssla med när det är stanna-inne-väder är ju att baka, vilket jag inte gjort på länge. Idag blev det äntligen av! Lite bröd till att börja med och sedan vinbärskaka. Limporna jag bakade är gjorda efter ett gammalt hemkunskapsrecept som håller än. De är enkla och går snabbt att göra, vilket passade mig bra eftersom jag haft ett ganska långt brödbakaruppehåll och ville mjukstarta lite lagom lätt idag.

Det du behöver
♥ 50 g jäst
♥ 1+4 dl fingervarmt vatten
♥ 2 msk sirap
♥ 1 tsk salt
♥ ev 1 msk brödkryddor (fänkål, anis eller kummin)
♥ 7 dl rågsikt (man kan byta ut 2-3 dl mot en eller flera grövre mjölsorter, jag brukar ta grahamsmjöl)
♥ 7 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke.
2. Häll 1 dl fingervarmt vatten på jästen och rör om tills jästen har löst sig.
3. Häll på resten av vattnet, sirap, salt och ev brödkryddor.
4. Arbeta ner rågsikt och ev grövre mjölsorter.
5. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop snabbt.
6. Ta upp degen på bakbordet på en gång och knåda ihop två limpor.
7. Lägg limporna på en plåt och skjtuts in i en kall ugn, på nedersta falsen ska de vara.
8. Sätt på ugnen på 200 grader och grädda limporna ca 30 min.
9. När de är klara tar du ut dem och lägger dem på ett galler. Vill du ha en mjuk skorpa virar du in dem i en bakduk.

Som sagt går de ganska fort att göra, i och med att man hoppar över jäsningarna. Inget lyxbröd, men det duger minst lika bra som köpebröd.


Kommentarer
Postat av: Sandra

vad mumsigt det ser ut ;D

2011-03-09 @ 21:25:20
URL: http://nifelheims.blogg.se/
Postat av: Marre

Ny- och hembakat är nästan utan undantag alltid mumsigt ;)

2011-03-10 @ 08:39:15
URL: http://arinya.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0