# i mitt Sverige

Häromdagen kom vi in på att prata SD, Jan-E och jag. Han frågade mig hur det egentligen kändes för mig personligen, andra generationens invandrare som jag är. "Fast, det är ju inte mig de syftar på", svarade jag. För det är det ju inte. Jag ser inte särskilt utländsk ut, svenska är mitt förstaspråk och mitt efternamn låter väldigt inhemskt. Jag är född i Sverige och följer automatiskt de svenska normerna (med vissa undantag) och är i största allmänhet ganska mellanmjölkslagom. SD berör inte mig personligen. Men det berör så många andra. Så många andra som får smaka på nedlåtande uttalanden i bästa fall, i värsta fall en tillbakavisande hand vid gränsen. Diskriminering, att höra hur värdelös man är, att det till och med är önskvärt att man dör...

Men det berör inte mig, jag är ju svensk medborgare från födseln. Så det borde inte spela mig någon roll om SD får mer eller mindre makt. Det finns andra frågor som har mer direkt påverkan på mig. Och det är ju med tanke på sin egen person och sitt eget gynnande man ska rösta nu för tiden, eller hur? Det är i alla fall så det ganska ofta låter. "Få mer pengar i plånboken om du röstar på oss!" är känslan jag får när jag läser om vad en del partier vill. "Du får... Du gynnas... Du... Du..." får jag höra när jag frågar ett av partierna bland valstugorna i Leksand varför jag skulle rösta på dem. Det är bra det, om det skulle vara så att alla i Sverige har det som jag.

Jag vill inte att rasism ska vara ledljus i Sverige, jag vill ha ett öppet land där alla ska få en chans. Visst har vi folk i nöd i Sverige också, men att vi tar hand om dem och folk som flyr undan nöd i andra länder behöver inte vara en motsättning. Jag vill inte att alla girigt ska se efter hur mycket man själv kan tjäna, jag vill att vi lägger resurserna där de behövs, att vi alla hjälps åt att bygga ett samhälle som ger alla råd att leva drägliga liv. För mig är det viktigt att veta att de som behöver stöd får stöd. Att vi tar hand om varandra men också miljön. Att vi alla har samma rättigheter i praktiken, inte bara i teorin. Mina ledord i valet är solidaritet, miljö och jämställdhet. Vad är dina?

Vissa kanske tycker att jag beskriver en flummig utopi, men om vi inte kan kämpa för en bättre värld, då kan vi lika gärna ge upp... Ett steg i rätt riktning är att RÖSTA! Och ta sig en ordentlig funderare på vad det är man faktiskt röstar på.

 

#imittsverige är en bloggkampanj några större bloggar just nu samlats kring inför valet, och de uppmanar även andra att använda hashtagen i diverse sociala medier. Om du vill läsa vad fler skrivit under hastagen kan du googla eller klicka dig in på bl.a. följande bloggar: Emmas Vintage, UnderbaraClara och Emily Dahl.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0