Linssoppa

Ibland har man inte mycket hemma eller orkar inte laga något ambitiöst. Då kan det passa fint med en linssoppa, som det blev hemma hos oss häromdagen. Jag utgick från ett recept på receptfavoriter.se, men modifierade det en smula, så att det skulle passa vad vi hade hemma.

Linssoppa
-1 gul lök
-2 vitlöksklyftor
-Lagom med potatis (kan inte direkt säga antal, dels eftersom jag inte räknade dem men dels också för att de varierade lganska mycket i storlek)
-Drygt 1 l vatten
-ca 2 dl röda linser
-2 buljongtärningar
-salt, vitpeppar, timjan

1. Hacka den gula löken.
2. Riv vitlöken (du kan också pressa eller hacka den, smaksak).
3. Fräs all lök i olja i en gryta.
4. Lägg sedan i skalad och skuren potatis (jag skär gärna i väldigt små bitar, då blir den klar snabbare, man behöver inte sitta och dela den när man äter och de svalnar fortare).
5. Tillsätt vatten och buljongtärningar, koka upp.
6. Tillsätt linser, låt koka i 20 minuter.
7. Krydda. Smaka av.

Mer än så är det inte. Jättegott med knäckebröd till, gärna Leksands ;)


Maria Grenlund, tolk 4

Jag har inte skrivit på ett tag, men jag skyller på att det varit en del annat att göra. Och engagemanget har väl legat lite lågt... Men men, här är jag nu!

Nu har skolan börjat. Sedvanligt börjar vi med en startvecka som innebär gemensamma aktiviteter med hela skolan. Lite bättre väder kunde vi fått, men nog har vi haft det trevligt ändå. Roligt med en massa nya människor på skolan, i år är vi drygt 70 pers (vilket inte låter så hemskt mycket, men för oss är det det...). Ska bli spännande att lära känna och upptäcka vad det är för filurer som har börjat på Västanvik nu :)

Nu går jag i fyran, vilket känns lite overkligt. Mitt sista år på teckenspråks- och dövblindtolkutbildningen. Nu är det vi som ska ha koll. Hm. Men kul är det ju så klart! Vi kommer att få tolka mer, åka på praktik och sådana saker. Spännande! Dock en negativ sak i år: det är ett hål i klassen. Du saknas, Erica...

Sitter nu ensam i lägenheten, Jan-E är kvar på kvällsaktiviteterna på skolan (han skulle vara spelledare för en grupp Maffia-deltagare). Jag fick möjlighet att få skjuts hem, vilket jag var väldigt tacksam över eftersom jag inte ville cykla eller gå hem i regnet. Jag har fått nog av väta för idag...

Hallonmums

Igår var jag ute i skogen, i jakt på vilda hallon. Det blev, efter mycket hårt slit, inte mycket mer än en liter. Även Jan-E plockade lite på annat håll... Vi beslutade att göra sylt på vår fångst. Och det var ju inte så grymt svårt. Här kommer receptet vi följde.

Hallonsylt

2 liter hallon
1 kg syltsocker

1. Rensa och skölj bären.
2. Lägg hallonen och sockret i en gryta och koka under omrörning i 2 minuter.
3. Skumma. Låt stå i 10 minuter.
4. Häll upp i varma, väl rengjorde burkar. Förvara kallt.

Japp, lätt som en plätt! Receptet hittade jag på dansukker, där man också kan skriva ut tjusiga etiketter. Så, ut och ta vara på bär och frukter! Det är inte svårt att göra sin egen saft eller sylt, och det är dessutom mycket godare än den man köper. Visst, man får jobba lite mer för det, men det är det värt.


Tommy i tidningen

Min kompis, skolkamrat och skoterrorist är med i Falukuriren, läs!

Vinbärsmums

Vi har en massa röda vinbär ute i trädgården, och det är ju kul att göra något av dem. Jan-E har kokat två liter saft (jättegod!) och jag bestämde mig för att prova göra någon slags kaka. Så jag letade upp ett recept på nätet och provade. Det var jättelätt och blev jättegott! Jag saxar inte det här.

Kaka med röda vinbär

Ingredienser (6-8 bitar)

  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 75 g smält smör
  • 1-2 dl röda vinbär

Instruktioner

  1. Smöra och bröa en springform.
  2. Rör ihop äggen och sockret.
  3. Rör ner mjölet.
  4. Rör ner det smälta smöret.
  5. Bred ut smeten i formen.
  6. Tryck ner bären lite i smeten.
  7. Grädda ca 25 minuter i 200°C. Kakan ska vara lite kladdig, men ändå ha fin färg.

Tidsåtgång

30 minuter totalt. Egen arbetsinsats ca 5-10 minuter.

Serveras med

En klick vispad grädde eller lite vaniljvisp.

Hämtat från http://www.dagensrecept.com/arkiv/200608/kaka-med-roda-vinbar/

Ja, som ni ser: lätt som en plätt! Kan säkerligen varieras med andra bär också. Prova själv!


Bollebygd goes Armageddon

Varje morgon går klockradion igång här hemma och det är då P1 som hörs. En morgon började en ny följetång av Unga Radioteatern och titeln fångde genast vårt intresse, fd sjuhäradingar som vi är: Bollebygd goes Armageddon. Eh, ja! Det klassiska: några ungdomar åker ut till en ganska isolerad plats, kommer tillbaka och allt är övergivet. I en gammal tidning står det något om en dödssmitta som har slagit Sverige i panik. Det är ju nästan så man fnissar lite :)

Vill man lyssna, går Bollebygd goes Armageddon på P1 8:45 på vardagar, men man kan så klart lyssna på webben.


Bild från http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3171&artikel=2910841


Trevligheter

Mycket trevligheter på sistone...

...iförrgår var vi hos Emma och Robert, grillade och spelade.
...idag hade vi besök av makarna Telbe.
...vi hade även besök av Qla, "shamanen", Ulrika och två små flickor.
...jag har de senaste dagarna bakat två goda kakor.
...hembakt bröd, mums!
...filmkväll med maken igår.
...sovmorgon.
...man kan numera gå runt i lägenheten utan problem.
...vi har nu ett regnoväder med tillhörande åska, mys!


Åter till jobbet

Japp, imorgon ska jag jobba lite. Eller rättare sagt, nästan hela veckan (mån-lör). Det vanliga jobbet, eller i alla fall samma arbetsgivare som vanligt. Nu ska jag dock inte sitta i telefon i flera timmar, istället ska jag jobba i butik. Nice. Nog för att det är jobb, men jag tror att det kommer att bli någorlunda lugnt och skönt. Nackdelen är att jag varje dag kommer få gå hem från jobbet (det tar på ett ungefär en och halv timme, lite beroende på vilken väg man tar). Men men... 

Jan-E är väldigt nöjd över att jag ska jobba en vecka, eftersom han kommer få vara hemmafru. Inte helt illa, lite avundsjuk är jag ;) Förhoppningsvis gynnar det även mig, jag håller tummarna för att maten ska vara färdig när jag kommer hem.



Ja, jag ger min arbetsgivare lite gratisreklam... Kom gärna och
titta in om du har vägarna förbi.

RSS 2.0