Blodigt, slafsigt och dött

Idag var det ganska dött på förmiddagen. Och samtidigt väldigt mycket aktivitet. För att prata lite mer klarspråk: Jan-E och jag har varit på studiebesök på ett slakteri. Det var... intressant. Jag har ju aldrig varit på ett slakteri, så det var ju en upplevelse jag inte varit med om innan. Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig, men jag reagerade ungefär som jag trodde ändå. Först fick vi träffa mannen som skulle guida runt oss och sedan fick vi ta på oss oerhört moderiktiga vita rocka, blå skoskydd och keps med inbyggt hårnät. När vi kände oss tillräckligt snygga var det dags att kliva in i själva slakteriet. Det första som mötte oss var stora, upphängda kor. Döda, givetvis. Det var en makaber syn... Vi fick även se grisarna, som gasades, kördes genom någon slags avhårningsmaskin och hängdes upp även de. Behöver inte gå in på detalj på allt, men vi fick se i princip allt...

Som sagt, min reaktion var ju inte oväntad: inte direkt sugen på mer kött från slakteri. Jag kommer säkerligen inte sluta med kött, men konsumtionen kanske kommer sänkas när det gäller slakteri-kött. Jag är dock glad att jag gjorde det här, jag ska ju ändå kunna stå för mitt val att äta kött. Att ta ansvar för sin konsumtion, det tror jag på. Och det går ju hand i hand med kunskap.

För övrigt luktar min sjal slakteri, det var ju ett litet bakslag...


Bilden är inte tagen på det slakteriet jag var på utan är från
http://metrobloggen.se/UserFiles/18.44313/Image/PULSVIslaktw(1).jpg.

Dagens i-landsproblem

Jan-E och jag har ägnat en hel del tid åt att hitta ett dubbelpåslakan, alltså ett påslakan till ett stort täcke. Detta är inte en vara som finns i överflöd har vi märkt. Och billigt är det inte heller... Dessutom är jag lite kräsen, jag vill ha lite färg på det hela, eller rättare sagt mycket färg, men tydligen är det inte på modet att ha färgglada dubbelpåslakan. Ser du något så hojta gärna till! Tills dess går jakten vidare på Ikeas hemsida...

Mellandagsrean

Jag är inte direkt typen som drabbas av mellandagshysterin. Och tack och lov för det... Inte nog med att folk ska stressa sig halvt ihjäl i affärerna innan jul, dessutom ska man göra det efter jul också. Nä, inte riktigt min grej. Men idag bestämde vi oss för att gå på rean, eller åtminstone i lite affärer ändå, för vi ville handla lite saker som behövdes. Man får liksom passa på nu när man är i Borås, Leksand är ju inte direkt en shoppingstad. Visst blev det några impulsköp, trots underbaraclaras förmaningar, men det är absolut inget jag ångrar! T.ex. hittade vi det nyöppnade Emmaus (tj,a jag vet inte hur nyöppnat det egentligen är, har ju inte varit i Borås på ett halvår) där vi hittade både ett par vinterstövlar för lajvbruk till Jan-E och Divine-choklad (ljuvligt god!). I ärlighetens namn har vi faktiskt inte gjort några rea-fynd alls vad jag kan komma på. Så, ingen mellandagshysteri i år heller...

Så sant, så

Kan inte annat än att hålla med Erica...

Almanacketips

I år var jag lite sen mad att fixa en almanacka inför nästkommande år, så det här tipset är väl mest till er som inte skaffat er en ny för 2010 ännu.

Jag gick, precis som förra året, in på personligalmanacka.se och pusslade ihop en precis så som jag ville ha den. Väldigt behändigt. Man får välja framsidan själv och även insidans layout får man påverka. Nytt för i år är bl.a. att man kan lägga in t.ex. födelsedagar i en lista, så läggs de automatiskt in i almanackan och när du gör en ny om ett år igen kan du använda listan igen. Fiffigt!

Visserligen är den inte jättebillig, 275 spänn får man lägga ut, frakten inkluderad. Men jag kan nog tycka att det är värt det, eftersom jag är ganska kräsen när det gäller sådana här saker. Jag vill att storleken är lagom, varken för stor eller för liten, och på ett uppslag ska hela veckan få plats. Jag vill ha hårda pärmar, spiralrygg, snodd så att man är förvissad att den håller sig stängd i väskan och så ska den vara snygg. Och alla de här kriterierna uppfylls, så som sagt tycker jag att den nog kan vara värd sina kronor.

Back in Dalsjöfors

Imorse lämnade vi ett grått och älskat Göteborg bakom oss och tågade till Borås. Vi gick på en härlig gudstjänst i vår hemförsamling och jag kom på att senast jag var i den lokalen var jag tämligen nygift... I kyrkan träffade vi också en massa go'ingar, sådant är ju alltid trevligt :) Dessutom fick jag veta att t.o.m. en av kyrktanterna (jag hoppas ingen tar illa vid sig av benämningen "tant", jag tycker det är ett underbart ord och skulle inte ha något emot att små barn kallade mig tant Marre. Benämningen "kyrktant" tycker jag är snäppet härligare, så jag hoppas inte att någon ser det som en negativ eller nedlåtande benämning!) läser min blogg. Inte illa! Jag blir tillärckligt förvånad om någon i min ålder på skolan läser den...

I alla fall, vi fick skjuts till Dalsjöfors av en annan härlig kyrktant. Så, då var man tillbaka i det som varit mitt hem större delen av mitt liv. Första gången sedan jag gifte mig som jag är i Dalsjöfors nu, ett halvår sedan sist med andra ord. Under den tiden har de lyckats ändra på en hel del här hemma, bl.a. har folk bytt sovrum med varandra.

När alla väl kommit hem från jobb och annat blev det julmiddag, med precis rätt maträtter ;) Lite senare blev det julklappsutdelning. Mellanbarnet ville tydligen vänta med alla julklappar tills jag var hemma också, så det hade de gjort. Det var en hel del trevliga klappar, och några lite småkonstiga, men det är sådant man får förvänta sig så jag är van ;) Tydligen är det inte bara ett skämt att Jan-E och jag är symbios, för de flesta klappar blev gemensamma för oss. Klagar verkligen inte, men kan inte låta bli att småle lite.

Nu är jag lite trött, men inte så konstigt med tanke på mängden mat och dessutom ett bastubad med i bilden. Skönt då att den här dagen har varit ganska lugn ändå. Och det kan ju behövas inför veckan, den känns fullmatad med en massa trevliga träffanden och annat!

Juldagen 2009

Ja, så har vi firat julafton, bara Jan-E och jag. Trevligt och lungt. Mat och klappar så klart, men också lite spelande, sovande, klappjakt, sjungande (Ja, må du leva och Dagen är kommen), filmtittande och ingen Kalle Anka.

Idag har det packats, för snart ska vi ner till Göteborg och fira jul igen. Vi var också en sväng hos grannen Sören. Och snart blir det mat. Rester så klart :)

Ja, har väl inte så mycket mer att rapportera, förutom att vi den 27:e anländer till Borås.

Ha det bra allihopa, så kanske vi rent av ses?


Julen är kommen...

Lägenheten är städad, den mesta julmaten lagad, granen klädd...  Och tvättmaskinen är paj. Nu kan vi ta det lugnt och bara mysa, kanske ta en promenad i allt det vita. Jag hoppas att alla som läser (och alla andra också) får en varm och god jul, på alla sätt!

Gött

Idag har jag jobbat, 10-18. Det var relativt mycket folk idag, tack vare kommersens högtid. Medan jag jobbade på i Leksand (närmare bestämt SDR:s butik Gåvan), jobbade Jan-E på hemma på Matteses, bl.a. med en tvättmaskin som p.g.a. kylan gett upp och läckte vatten.

Det roliga med att jobba i butiken är helt klart när kunderna är nyfikna på SDR, döva och teckenspråk. Då får jag ibland hejda mig själv lite så att jag inte skrämmer iväg kunderna med mitt babblande :P För övrigt är det lite svårt att låta bli att inombords dra på smilbanden när man ännu en gång för den evigt första frågan i sådana sammanhand: "Men teckenspråket är väl internationellt?" För det första är ju själva frågan lite halvt ogenomtänkt kan jag (som vet svaret) tycka, men framför allt består det lustiga i att 99% av alla som ställer någon "nybörjarfråga" i ämnet teckenspråk ställer just den här frågan. Till och med när jag var i England dök frågan upp... Och det är oftast en av de första frågorna folk ställer. ("Får jag fråga en sak?" "Ja, jag vet vad du vill fråga och svaret på frågan är 'nej'." "Men hur visste du det?!") Vissa gånger tryter tålamodet och jag har lust att himla med ögonen, men för det mesta försöker jag förklara så gott det går hur det ligger till, att olika länders teckenspråk har utvecklats oberoende av varandra, precis som talade språk. Vi pratar ju inte svenska i hela världen, eller hur? Ibland får folk en aha-upplevelse och tar till sig nyss nämnda information, men vissa gånger ger de sig inte, utan pekar på hur praktiskt det skulle vara om teckenspråket var likadant i hela världen o.s.v.

Men som sagt, det är verkligen kul när folk är nyfikna och intresserade. Jag blir alltid glad när det kommer någon kund som vill köpa en bok med tecken i eller tar vår lilla folder med vardagstecken och handalfabet. Jag tycker om när folk har en vilja att lära sig saker, speciellt sådana saker som berör andra.


Pust...

Har precis avnjutit en middag och nu sitter jag här och tycker att jag förtjänar lite vila. Har nämligen spenderat större delen av dagen i köket och diskat, bakat bröd, gjort en pepparkaksdeg och lagat mat. Jag tycker sådant är kul, men nu räcker det för idag. Funderar på att sätta mig och läsa lite, kanske i sällskap av en mugg te.

Var för övrigt ute på en liten promenad med Jan-E förut. Det är jättefint ute, vitt och kallt! Så att pälsa på sig allt innan promenaden tog ju nästan lika lång tid som själv promenaden :P Jag hoppas verkligen vädret håller i sig till julafton.

Igår kväll var jag förresten och såg på Avatar på Visir. Visir är för övrigt Leksands enda biograf (icke SF-ansluten) med en salong. Att det är en salong gör inte så mycket, eftersom den är ganska stor, typ 300 platser tror jag, och duken är inte direkt i minsta laget. Det jag däremot tyckte var irriterande de första gångerna jag gick på Visir var att man var tvungen att köpa biljetten på plats och det kan man inte göra mer än en halvtimme innan filmen börjar. Dessutom är inte platserna numrerade, så man kan inte försäkra sig om att få en bra plats genom annat än komma dit i god tid innan filmen börjar. Men nu har jag vant mig och tycker det är ganska trevligt ändå, ännu en av sakerna som gör Leksand så speciellt ;)

Avatar ja, den var bra! Själva handlingen i sig var ju inte ny, det var väldigt mycket Pocahontas tycker jag, men tack vare allt runt omkring gjorde filmen ett enbart positivt intryck på mig. Sevärd, om man gillar fantasy och trädkramare.


Trötter...

Igår var första dagen den här veckan som jag inte somnade i skolan. Däremot så lade jag mig i sängen ungefär kl. sex och gick sedan inte upp igen förrän nästa morgon... Jag låg alltså i sängen i över tolv timmar! Jag känner ett smått behov av jullov nu, vintern är inte direkt årstiden då jag är som piggast. Idag är det faktiskt julavslutning, sen har jag sovmorgon ända till juldagen!


När man går i tolk 4:an

I onsdags var vi som vanligt i skolan, men förmiddagen såg ju inte riktigt ut som den brukar. Vi hade ledsagningsövningar, vilket i och för sig inte är så där hemskt ovanligt, vi går ju trots allt en teckenspråks- och dövblindtolkutbildning. Först hade vi lite brickträning i matsalen, sedan var det dags för bakning! När vi övar ledsagning och dövblindtolkning på varandra är vi oftast i par där den ene får ta på sig ögonbindel och hörselkåpor, vilket vi också gjorde nu. Tänk att försöka baka på det viset! Den som fick öva sig på ledsagningsbiten hade ju ett spännande jobb när t.ex. "brukaren" skulle samarbeta med en annan "brukare", hämta saker och mäta upp ingredienser. Det var utmanande, klurigt och jättekul!

              
Två som spelar dövblinda och
försöker
prata med varandra med 
hjälp av
taktilt teckenspråk. Det är                                                          
inte så
lätt alla gånger när man
inte är van!Lite kladdigt!


Mina och jag jobbar tillsammans
och här är det min tur att ledsaga i
köket som är fullt med folk.


Efter lunchen fick vi njuta av frukterna av förmiddagens arbete: chokladbollar och citronmuffins! Vi var bara några stycken som var kvar i skolan, men vi hade det trevligt må jag säga. Sedan tog vi tag i oss själva och pallrade ner till DSB för lite självstudier. Det blev till att försöka tolka ett bankärende. Inte det lättaste, speciellt inte när man är trött... Så jag tänkte att jag bara skulle vila huvudet en liten stund bara, så att jag skulle or- zzzz...


Så här kan det se ut när man jobbar

i DSB.


Härligaste ukulele-spelaren!

Som mina trogna läsare kanske har noterat är jag en av de bloggare som aldrig har lagt ett enda youtube-klipp i sina inlägg. Nu blir det ändring! Jag hittade den här urcoola ungen på Emma-Karins blogg och blev helt såld :D Titta och dra på smilbanden! Håller med E-K, mimiken är fantastisk :)Med andra ögon

Igår kväll såg Jan-E och jag saker ur varandras perspektiv, det var spännande ;)

Eh... Ja. För övrigt har vi snö. Mysigt, kallt och livsfarligt att gå till skolan.

På begäran

Fick en liten förfrågan om att lägga upp fler "konstverk" här på bloggen (väldigt uppmuntrande respons!). So here we go...


Vi kan börja med lite fan art, får se om någon känner
igen den här duon :) Bara blyerts här, vilket för
övrigt var i princip det enda jag använde under en lång
tid. Det är ju trots allt väldigt tacksamt och okomplicerat 
att använda.

Men att använda färg är ju väldigt tillfredsställande

de gångerna det blir som man vill. Eller "blir som

man vill", det kanske är lite fel uttryck... Även om

jag har en plan när jag börjar händer det i stort

sett aldrig att jag kan förutse hur slutprodukten blir.

I alla fall, den här kreationen är jag riktigt nöjd

med. Av någon anledning är det riktigt kul att

rita eld-varelser och den här tog sig riktigt bra

tycker jag.

Efter ett tag upptäckte jag att det var ganska kul att
använda datorn också. Dock hade jag då tillgång
till ett program jag inte har längre, tråkigt... Som ni ser
på bilden blir inte allt alltid anatomiskt korrekt,
väldigt sällan blir allt rätt för min del. (Visserligen
var det här egentligen bara en kladd från början,
men ändå.) Det är bara att träna egentligen, vilket
jag nu inte gjort på länge, tyvärr.


Övning ger färdighet, det var kul när jag fick kläm på
det här med att använda datorn. Lite fan art involverande
eld ser vi här (som sagt: kul med eld). Jag hoppas
att den invigde ser vem det föreställer!


Som ni kanske sett är jag inte så mycket för bakgrunder
när jag ritar. Det är ju inte det som är det roliga, så
då struntar jag helt enkelt i det ;) Men en och annan
rekvisita kan jag klämma in då och då. Som den här
lilla firren som faktiskt finns på riktigt.


Jag måste nästan avsluta med några bilder av en av
mina favoritkonstnärer: John William Waterhouse.
Hans grej var målningar av kvinnor från mytologin
och litteraturen.


Till och med hans skisser är otroligt vackra!

Ja, nu har ni fått lite mer att vila ögonen på. Har ni åsikter om det ni sett, konstruktiv kritik eller bara tycker något, får ni gärna slänga iväg en kommentar. Åh, jag blir bara mer och mer sugen att öppna teckningsblocket! Ska bara se till att ta mig tid till det också...


Gamla bilder

Sitter för första gången på länge och tittar runt på Elfwood. Efter ett tag halkade jag in på mina egna bilder på Elfwod, lite ego som jag är... Kul att se vad jag är kapabel till :P Och kul att läsa alla positiva och konstruktiva kommentarer. Det var länge sedan jag på allvar satt med papper och penna på det sättet, borde ta tag i mig själv snart.


En gammal favorit. Dags att göra något sådant igen...


Degande

Idag är en skön dag. Jag är ensam hemma och det är ganska trevligt emellanåt. Jag gav mig själv sovmorgon, har lufsat runt i pyjamas och morgonrock så länge jag kände för det och efter ett tag fylldes köket av bakningens fröjder. Det är riktigt gött att i lugn och ro få baka i ett lungt tempo. Det blev några plåtar lussebullar utan saffran (Jan-E den token äter inte riktiga lussebullar!) och nu har jag ett par valnötslimpor i ugnen. Får väl hoppas att det finns tillräckligt med plats i frysen bara...

 


Bullar in progress.

Egentligen hade jag tänkt besöka LAN:et idag, men jag har det så trevligt här hemma, så jag tror jag skippar att gå fram och tillbaka till skolan och ägnar den tiden åt att softa här hemma. Finns ju ändå en hel del att pyssla med.


jordklok.se

Den här sidan har jag tipsat om tidigare, men jag tänkte att jag skulle kunna göra det igen nu inför jul. Ska man köpa julklappar kan man lika gärna köpa miljövänliga grejer. På jordklok.se hittar du allt från uppladdningsbara batterier till hårvårdsprodukter.


En digitalklocka som drivs med vatten

 - är inte det något att lägga under granen?Ett naturligt chokladbadskum,

vem skulle inte bli glad, jag bara undrar?


Varför inte passa på att handla, det är ju ändå fraktifritt fram till självaste julafton!


Magic Ball

Har länge tänkt tipsa om en väldigt finurlig sak som vi köpte för ett tag sedan och som inte har gjort mig besviken alls. Det jag tänker på är Magic Ball, vilket ni eventuellt har listat ut med hjälp av rubriken. För er som inte vet vad det är: det är ett utmärkt substitut för tvättmedel! Du slänger in bollen tillsammans med tvätten och kör på precis som vanligt, förutom att du inte använder något tvättmedel då. Hur den faktiskt fungerar har jag inte så stor koll på, men det har att göra med alkaliska pärlor som... eh, gör något med tvätten. Läs här om ni är nyfikna på vad det egentligen handlar om. I vilket fall kan du använda bollen minst 1100 tvättar, vilket betyder att du sparar grymt mycket tvättmedel = du sparar pengar. Du spar också på miljön, eftersom bollen inte innehåller några kemikalier eller annat jox. Den är dessutom ypperlig för tvättmedelsallergiker. Om tvätten är riktigt smutsig kan man tillsätta lite tvättmedel, men bara en femtedel av vad man brukar behöva. Fantastiskt bra! Den jag köpte på hälskostaffären i Leksand kostade 299:- och har fungerat väldigt tillfredsställande sedan dess. Känns väldigt skönt att veta att man inte måste använda en massa kemikalier när man tvättar :)

Ja, nu blev ju det här ett lite reklamigt blogg-inlägg, men låt så vara. Det är en bra produkt som förtjänar lite uppmärksamhet.


Mindre kul läsning

Ikväll har jag tagit det lungt och bl.a. läst ikapp en del bloggar jag följer. En hel del trevlig läsning, dock också en del mindre trevlig läsning... Två av bloggarna tog upp en artikel i Borås Tidning som handlar om församlingen The River i Borås. Helt kort kan jag ju säga att BT skriver att en gammal dam vid namn Inger har skänkt bort sin gård till församlingen men att hon nu, efter diverse händelser känner sig lurad och vill ha tillbaka sin gård. Jag varken påstår att BT har rätt i allt de skriver eller att det är lite si så där med sanningshalten, är det sant det som skrivs är det ju självklart fruktansvärt! Men oavsett så är det lite som ett Knutby igen, i den mening att det drabbar många andra. För att ge ett exempel: för tillfället har artikeln kommenterats 138 gånger och en av dem är ”I mina öron låter det som ett typiskt kristet beteende.” Tyvärr är inte det här den enda, men den är väldigt representativ. Med andra ord, om en person eller en grupp människor agerar på ett negativt sätt, det påverkar många andra. Risken finns väl att alla kristna är giriga och vinningslystna människor som inte äger någon medmänsklighet. Dock vill jag hävda att så är inte fallet, för mig handlar kristen tro mer om motsatsen. Jag skulle bara vilja be dig att inte dra alla över en kam, tack. Gör du det, förlorar alla på det.

Är du sugen på att läsa lite fler och djupare tankar kring ämnet, läs gärna den här bloggen.


Isprinsessa i Sagoträdet

Ta en kik på det här avsnittet av SVT:s Sagoträdet om ni vill se min klasskompis Mina som isprinsessa :)


Elias äventyr

Det har börjat ett nytt barnprogram på Barnkanalen: Elias äventyr. Medverkande är Tommy och Elias Rangsjö från Leksand. Tommy jobbar på SVT och Elias är hans son. I Elias äventyr får man bl.a. hänga med när de fiskar och åker tåg. Jag är kanske lite subjektiv, men jag tycker det är kul att kolla på. Dessutom tycker jag det är helt underbart att se små barn när de tecknar :)

Väderomslag

Hela november har vädermässigt sett varit ett enda stort mulet, mörker. Inte särskilt uppiggande, jag har varit trött mest hela tiden. Och bristen på ljus har ju inte påverkat humöret i positiv riktning heller. Men så en dag, första december närmare bestämt, gick jag ut på morgonen och möttes av snöglitter och en molnfri himmel. Vilken lycka! Tröttheten var som bortblåst och i mitt ansikte växte ett barnsligt brett leende fram. Tänk, allt som behövdes var visst ett månadsbyte...

RSS 2.0