Måttband, kilar och nålar

Idag har jag krupit runt på mitt golv, mätt, klippt och pusslat. Till vilken nytta då? Jo, jag syr medeltidskläder. Nästa helg är det medeltidsmarknad och jag tänkte - lite väl optimistiskt kanske - bli klar med en ny överklänning tills dess. Jag är i ärlighetens namn lite imponerad över mig själv om jag tänker efter. Jag är ingen hejare på att sy, jag misslyckades till och med när jag i gymnasiet skulle sy en liten påse... Men innan jag följde med på mitt första lajv var jag ju tvungen att ha lite kläder, och då var det inte mycket mer med det än att Suss helt enkelt lärde mig hur jag skulle göra. Som tur är för mig, är det relativt enkelt att sy medeltidskläder. Dock kan jag ha en förmåga att försöka göra allt överdrivet nogrant för att det inte ska bli fel. Det är ingen bra taktik om man inte har obegränsat med tid och tålamod, så jag har fått lära mig orden

det måste inte vara perfekt.

Jag har också insett att det faktiskt inte blir perfekt heller med den attityden ;) En annan sak jag upptäckt är att de orden går att applicera på ganska mycket annat också. Till exempel bröllop...


Back in Karlskoga

Liten rapport idag bara: jag är tillbaka i Karlskoga hos Robin. Jag spenderar halva långhelgen här, halva på VV. Här är det softande och sol, glass och MSN-spel, Naruto och kvällste... Vi har det bra!

Gröna Rummet

Det är inte varje dag man vattnar en soffa eller gödslar en tunnel, men idag har jag gjort det.

Inte ett steg till...!

Den här helgen har varit riktigt bra! Men den hade ett högt pris: jag är helt slut och har ont i hela kroppen, jag går vaggande och känner varenda söm i sockan... Vi tar och börjar från början: Johanna, Malin, Jan-E och jag bestämde oss för att ge oss ut på en vandring med lite medeltidsstuk. Det innebar att vi drog på oss medeltidskläder och packade på oss mer eller mindre medeltida utrustning. Sen tog vi bilen till Leksands järnvägsstation och därifrån följde vi Siljansleden med en eldstuga som mål. Det var backigt värre! Mest uppför dessutom... Fin skog kompenserade dock upp det hela. Dessutom var vädret idealiskt för kämpig vandring, det var molnigt och några små duggstänk av regn ibland. Lite vattenpauser blev det här och där, det behövdes. En fikapaus blev det också, vid några fina fäbodar.

Det var tungt att gå, väldigt mycket beroende på den grymt tunga militärryggsäcken jag valde att frakta min saker i. (De är inte gjorde för små kvinnor med höfter och korta ryggar...) Till slut kom vi fram till dagens mål: Böle. Vad fint det var! Vi hade bara förväntat oss ett litet eldhus med breda britsar utmed väggarna och en eldstad i mitten. Det här var så mycket bättre! Det var ett gammalt boningshus som gjorts om till raststuga. Med riktiga sängar och allt! Lycka! Vad skönt det var att få av sig ryggsäckarna och sätta sig ett slag. Inte långt därefter hade vi satt igång med vedsågning- och huggning, vattenhämtning och placering av kroppshyddan i horisantalläge (ja, det var jag det...).

Efter ett tag hade vi en sprakande lite eld som Jan-E så glatt skötte om. Vi andra tog oss en tur i de stora hagarna intill. Vilken utsikt! Och lite sol fick vi där på kvällskvisten också. Vackert, vackert... Och det enda man hörde var fåglarna och vindens sus i trädkronorna. Till slut ville magarna ha lite påfyllning, med andra ord dags att börja laga lite middag. Det blev matvete, kokta morötter, bacon och champinjoner tillsammans med källvatten. Det satt fint! Till efterrätt blev det pinnbröd med smör, socker och kanel. Det blir lite som kanelbulle på pinne då :)

Dagen slutade med lite massage för trötta axlar, eldande lite i kaminen inne i stugan för att få upp värmen inför natten och lite bön. När jag kurade ihop mig där mellan mina filtar i sängen kände jag att jag verkligen hade gjort mig förtjänt av lite sömn.

Nästa morgon, när lederna för övrigt var en smula stela efter gårdagen, blev det frukost ute i solskenet. Ett härligt sätt att börja en dag! Så småningom var det dags att ge sig av igen. Det packades och bestämdes att vi skulle ta bilvägen hem. Marsch iväg. En vacker och solig dag! Det kändes lite konstigt att gå från skog och fäbodar till lite mer modern civilisation. Och visst var det några som tittade lite extra länge på oss...

Vi gick och vi gick. Ryggsäckarna tyngde mer och mer. Till slut bestämde vi oss för att dela på oss: två stannade kvar med all packning medan de andra två gick resten av vägen och hämtade bilen. Så blev det. Efter lite mat i magen började Malin och jag att traska iväg mot Leksand. Vad lätt det var utan det där åbäket till ryggsäck! Inget som tyngde bakåt, inga band som tryckte på nyckelbenen och ingen metallskena som pressade på korsryggen! Men vår väg var lång och till slut var vi väldigt trötta i ben och fötter... Till sist nådde vi fram till bilen (vad snopet det skulle varit om vi nu upptäckt att bilnyckeln inte var med) och åkte sen iväg för att hämta de andra två. Det kändes nästan som ett hån mot oss själva att åka med bilen den väg som Malin och jag mödosamt traskat fram på.

Till slut kom vi ändå hem. Vilken lycka att få ställa sig i duschen! Men jag kan ju säg att jag inte kommer ta ett steg mer än nödvändigt idag...

Det har sammanfattningsvis varit en hård med jättebra helg! Det har dessutom kompenserat riktigt fint för bristen på lajv det senaste året.Mina färdkamrater vid järnvägsstationen.


Någon åker snålskutjs på Malins packning!


Johanna tittar ut ur byggnaden där vedhuggningen skedde.


Den fina raststugan.


Två fina flickor i hagen.


Här dyschas det för fullt!


Att töser'a orkar!


Matlagningen i full gång.


Jan-E med sin eldvaktarpinne.


Tro inte att strumporna var torra och fräscha efter vårt vandrande...


Och här har vi mig. Påpälsad med både det ena och det andra eftersom
jag frös ganska rejält.


Sammanfattning

Ok, nu har jag inte skrivit på ett tag, så en sammanfattning av veckan som gått kan ju vara på sin plats.

Måndag Då blev jag tillsammans med några andra tjejer + Tommy filmade när vi var ute och sprang på friskvården. Anledning? Ja, de håller på att göra en dokumentär om Tommy som ska visas på SVT i höst. Om ni har tur kommer ni alltså att kunna se mig på TV, svettig, röd och flåsig!

Tisdag Dags för sista etappen på Projekt Dalarna för Helena & Linda i min klass. De skulle tolka en guidad tur på Carl Larsson-gården Lilla Hyttnäs. Jag och några andra hade förmånen att följa med. Tjejerna var jätteduktiga! Och vilket hus, där vill jag bo!

Onsdag En årlig (tredje året i rad) tradition: Tjejruset i Falun. Den här gången sprang (ok, joggade) jag faktiskt hela varvet, som för övrigt består av 5 km. Jag och Karin slog oss ihop så att vi skulle kunna peppa varandra alla kilometrarna i mål. Jag är nöjd.

 

Torsdag Teckenspråkets dag, vilket uppmärksammades på olika sätt. Bl.a. gick vi runt på stan och informerade om teckenspråket. Lite grillning och tårtätande blev det också.

Fredag Vi fick redan på var och när vi ska ha vår prova-på-praktik nästa år! Den är v. 42-25 och jag ska vara i Uppsala! Oh, nervositeten börjar smyga sig på... :)

Edit
Nej, jag ska inte ha praktik v. 42-25 (nästan ett helt läsår blir nog lite väl mastigt), utan v. 42-45. Rätt ska vara rätt! Tack, Camilla, för din skarpa blick ;)

Något gott att mumsa på...

Idag bakades det blåbärspaj här på Göta. I höstas plockade vi blåbär som vi fryste in och nu kände vi att det var läge att göra ännu en paj. Jag kommer inte längre ihåg exakt var jag fick receptet ifrån, men någon blogg var det... Jag rekomenderar dig verkligen att prova en sådan här paj!


Seg blåbärspaj

120 g smält smör
1 ägg
2 1/4 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g blåbär

1.Smörj en pajform.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mjöl och bakpulver, rör sedan ner i smeten.
4. Rör ner det smälta smöret och bred sedan ut smeten i formen.
5. Strö över bären.
6. Grädda på nedersta valsen ca 1 tim. (Man kan täcka över med bakplåtspapper på slutet så att det inte bränns vid.)
7. Ät med hemmagjord vaniljsås, njut!


Bröllopsplaner och Gollum

Idag har Jan-E och jag försökt fått något gjort på bröllopsfronten. Ibland känns det som om allt bara står still... Även om det faktiskt går framåt märker man det inte eftersom det fortfarande finns ett berg av saker som behöver ordnas. Men det är också då jag blir lite extra tacksam över alla fina vänner som ställer upp med det ena och det andra! Jag vet att jag har sagt det många gånger redan, men det tåls att sägas några gånger till :) Det skulle varit bra mycket jobbigare utan er!

På tal om bröllopsplaner kan jag tipsa om en väldigt trevlig sidan som jag besökte ganska frekvent ett tag... På gamman.se hittar man massor med inspiration från andra brudpar, jättekul! En väldig variation på allt från bröllopsinbjudningar till mat. Jag blir så glad när jag tittar och läser där, för de flesta har verkligen en personlig prägel på sina bröllop och det behöver inte vara stort, pampigt och påkostat för att vara en lycklig dag. Ta en titt vettja :)

Och nu till något helt annat... För en stund sedan såg Jan-E och jag en film: The hunt for Gollum. Det var inte världens filmupplevelse, men den var ändå väldigt snygg för att vara en fan-produktion, och sådant är ju alltid kul att se. Se den här.

Tips

Nu tänkte jag tipsa om *trumvirvel* mig själv! Eller rättare sagt min bilddagbok. Jag är inte ute efter att folk ska hylla mina bilder, jag är lite för realistisk för det ;) Tänkte bara att om folk orkar läsa min blogg kanske de t.o.m. orkar kika i min bilddagbok. Den hittar du för övrigt här sistermary.bilddagboken.se.

Utseendefixerad?

Jag är så trött på min bloggs tråkiga utseenden :( Visst, det finns en massa förfixade teman man kan välja på, men vad hjälper det när de inte faller en i smaken... Jag är ju dessutom pinsamt okunnig i html och annat kul, har inte en susning om hur jag ska råda bot på den bristande estetiken på min blogg! Hjälp?

Konsumentmakt

Jag blir så glad de gånger jag upptäcker att vi konsumenter faktiskt kan vara med och påverka i en positiv riktning. För det är ju så att vi har makt. Visst, jag är inte den första som påpekar det, men det stämmer faktiskt. Jag försöker handla ekologiskt och närproducerat så gott det går. Är det så att det inte finns i butiken är det bara att fråga efter det! (Det bästa är ju så klart om man har ett konkret förslag, namn på en specifik produkt om man har det.)

Så utnyttja din konsumentmakt! Fråga efter ekologiska alternativ, be att affärerna köper in mer närproducerat. Det är ju vi som får affärerna att gå runt, då kan vi lika gärna utnyttja det hela till allas fördel.


Vårgrönt

Den här korta delen av året är helt klart en av favorittiderna för mig! Nu när allt börjar spricka upp i grönt. Skirt och samtidigt överväldigande lummigt efter en lång tid av mestadels grått... Jag var ju borta i några dagar nyligen, när jag sedan kom tillbaka till Leksand var det nästan som förvandlat. Visst hade det börjat redan innan jag åkte, men det hade ju hunnit ta en ganska rejält kliv medan jag var borta.

Jag blir så glad när jag ser allt det gröna! Det känns verkligen att naturen vaknar till ur vinterdvalan och sträcker sig mot sommaren då hela naturen lever upp. Det liksom spritter i mitt innandöme. På ett trevligt sätt. Naturen smittar av sig och ger mig extra energi. Tänk vad vackert ett nyutslaget björklöv är...!

Vad Gud är god som låter mig ta del av något så underbart! ♥

En riktigt bra helg

Ja, en riktigt bra helg, det har jag verkligen haft! Vi hade en långhelg som började efter lunch på torsdagen. Då intog Jan-E, Johanna, Henke, Malin och jag varsin plats i vår lilla Saab och gav oss ut på vår lilla road trip (eller som vi föredrog att kalla den: load tlip). Vi styrde kosan mot söder och vårt första mål: Svarta Galtens lajvby utanför Karlskoga. Det var nämligen så att just den här helgen råkade det vara ett lajv där, som Suss skulle på. Så två flugor i en smäll, vi träffade Suss och kikade på byn som några av oss ska spendera några julidagar i. Jättekul att få återse fina Suss igen! Det blir ju inte så ofta nu för tiden... Kul att se lajvbyn också, och alla som höll på att förbereda inför helgens lajv. Det fladdrade lite av längtan i magtrakterna :)

     
En liten del av byn i skogen.                   Min Suss!

Efter ett födointag var det dags att fortsätta vår färd mot Karlskoga. Vi hittade utan några större problem till Karlskogas folkhögskola (som vi nu vet består av röda och platta hus) där vi träffade Ruden. Hurra! Vi fick våra rum och medan de andra begav sig till valborgsfirandet vi hembygdsgården precis bredvis skolan (vilket lustigt nog ingen på skolan verkar veta finns där...) lagade Ruden och jag lite mat. Jag fick också nöjet att träffa Widar, en trevlig prick som bor på Rudens internat. Efter hand började de andra komma tillbaka. Även Jan-E:s kusin Johan anslöt sig. Ja, så blev det kväll och nästan det enda jag minns är att jag skrattade kolossalt mycket. Jag var en smula övertrött... Kul första intryck både Widar och Johan måste fått av mig :P

Nästa dag var det tidig frukost och matsäcksfixande innan vi tog itu med promenaden till Bodaborg. På Bodaborg var vi sedan i sju timmar. Det var riktigt roliga sju timmar! Jag har aldrig förut varit på Bodaborg och jag blev glatt överaskad! Det var lite som Fångarna på Fortet men hela laget på en gång. Vi delade upp oss så att Ruden, Widar, Henke och jag var i ett lag och Malin, Johanna och Jan-E i ett annat. Vi sprang runt i en stor byggnad och gjorde olika banor. Det var en hel del klurigheter, både fysiskt och psykiskt. Och ett evinnerligt krypande! Man fick verkligen ta i ganska mycket, så när det hela var över var vi helt slut och fulla av begynnande blåmärken...Vi släpade oss iväg till en pizzeria där vi satt ett bra tag och samlade krafterna åter. Efter ett tag var det dags för bio. Vi såg Wolverine. Den var inte så bra som jag hade hoppats på får jag väl erkänna... Det var lite för mycket action och lite för snygga moves. Det kändes som att alla i filmen var lite über. Men Gambit var jag nöjd med, förutom att jag saknade hans lite franska brytning... Nåja, trevlig film ändå :) Och en mycket lyckad dag, var vi alla rörande överens om!

Dagen efter var det dags för de andra (Malin, Henke, Johanna och Jan-E) att ge sig iväg hemåt igen, medan jag skulle stanna kvar lite längre. Det blev en väldigt lugn och skön dag, precis vad man behövde efter gårdagen. Jag fick en liten rundtur på skolan (nu vet jag precis var Ruden är när han säger att han är i mediacentret ^^). Mot kvällen såg vi X-men 1.5, sen lite kvällste och allmänt prat om språk och annat skoj. En väldigt nice kväll, förutom att Widar fick en otäck smäll mot huvudet. Men han verkar ha klarat sig... Sen bidde det hjärtvärmande prat med Ruden :)

Dagen efter var det tidigt upp ur sängen för min del, eftersom jag skulle bege mig hem igen. Eller i alla fall till Gagnef. Så en rask promenade, en bussfärd och fyra tåg senare var jag i Gagnef där Erica, Erik, Malin, Henke, Johanna och jag hälsade på hos Helena med familj. Ett fint hus har de :) Och god matt fick vi. Vi passade också på att ta en sväng på Tulavippan, en stor loppis. Det var farligt och jag fick skärpa mig mer än en gång för att inte köpa en massa trevliga prylar. Jag tillät mig dock att köpa Vem kan trösta Knyttet? och ett Yakari-album. Efter det åkte vi och hälsade på i Helenas församling. Det var spännande. En massa barn och tolkning från svenska till finska. Jag är lite studieskadad, så jag satt och observerade lite för mycket hur tolken gjorde :P Det skulle tydligen vara två predikningar, men vi åkte under fikat efter den första. Många av oss var trötta efter helgens eskapader och det var väldigt svårt att fokusera med alla barnljud runtomkring... Trevligt att ha åkt dit ändå, även om det blev lite kort.

Ja, det var den helgen det. Grattis till dig som orkat läsa ända hit ner!

Inte uppkopplad

Den här helgen är det lite snålt med blogg-skrivandet. Jag är nämligen inte uppkopplad till internet så mycket, eftersom jag befinner mig i Karlskoga. Utförligare rapport kommer senare, men jag kan avslöja att helgen har inneburit kära återseenden och en hel del svett och blåmärken.

Ha det gött!

RSS 2.0