Lång tid, ingen se

Ja, så vart det lite glest mellan inläggen igen, rent tidsmässigt... Men så är det. Det har i alla fall varit en hel del annat att göra på senaste tiden. Ja, tiden rinner liksom bara iväg, även om det skulle finnas en hel del jag skulle vilja skriva om, t.ex. Dövas dag, praktiken som närmar sig, föreläsningen jag var på förra veckan, familjen Starck som var på besök, hösten som nu är officiell... Men det får vänta, för tråkigt nog är inte bloggskrivande det jag prioriterar högst. Det får bli när jag har tid och lust, annars är det ju inget roligt!

Så där ja, nu börjar lektionen snart igen, vilket innebär tolkning av både AA-material och ljudbok inläst av Dogge Doggelito. Njut av din dag! Det ska jag försöka göra i alla fall, även om jag är hur trött som helst...

Marres måndag

I måndags var det dags för de flesta i klassen att åka på praktikbesök. Det är nämligen så att vi ska på vår prova-på-praktik v.42-45 och innan dess ska vi besöka våra respektive praktikplatser, träffa handledare, kolla boende och sådant. Och måndagen var som sagt vigd åt sådant. Jag åkte till min praktikplats - tolkcentralen i Uppsala - och höll tummarna för att allt skulle vara ok. Men det var det inte. Det var bra mycket bättre än så! För det första visade sig Uppsala från en av sina vackraste sidor, det var soligt och skönt och massor med grönt i staden. När jag sedan lyckats ta mig från tågstationen (som fortfarande håller på att byggas om!) till TC (tolkcentralen) möttes jag av mina två handledare. De var jättetrevliga! De bjöd på lite fika medan vi satte oss ner och pratade om vilka vi var, hur Uppsalas TC fungerade, hur det skulle bli på praktiken och lite annat smått och gott. Vi hade ett jättebra samtal och jag känner mig verkligen trygg inför praktiken.

Sen var det dags för lunch och prat med Johanna som numera jobbar på deras TC (hon gick ut tolklinjen på Västanvik ifjol). Det var riktigt trevligt. Så småningom blev det dags att bryta upp för att ta en titt på boendena i Uppsala. Det första låg jättenära TC, ett lägenhetshotell. Det var fräscht och fint, dock är jag glad att jag slipper bo där alla fyra veckorna. Jag är ju lite sådan att jag vill ha ett riktigt kök om jag ska trivas :P När det var klart åkte jag och tittade på Davids lägenhet som jag kommer få hyra under praktiken. Det är jag väldigt tacksam för :) Efter det var det inte så mycket mer än att åka hem. SKulle egentligen träffat Micke, men han låg hemma med dålig rygg.

På tåget hem blev det en del sömn, eftersom jag fått gå upp så tidigt på morgonen. Sen var det väl inte så mycket mer spännande som hände förrän sent på kvällen, då blev det dramatik på Matteses minsan! Jag råkade nämligen sätta eld på vårt täcke. Klantigt... Vi satt och såg på Heroes, jag hade tänt lite ljus - men flyttat på ett eftersom det stod så illa till tyckte jag - och jag hade virat vårt stora, nyinköpta täcke kring mig. Plötsligt märkte jag att det fladdrade av något i ögonvrån och det började dessutom lukta lite konstigt. Ja, jag hade ju givetvis lyckats få fyr på täcket... Jag slängde det, ganska förvånat måste jag tillägga, på golvet och Jan-E var som tur snabb i svängarna och lyckades släcka elden. Så, nu sover vi återigen med ett enmanstäcke. Bra jobbat, Marre :P

Ja, det var den måndagen det.

Chester t.o.r.

Som jag tidigare nämnde har jag tagit en tur till England, till Chester närmare bestämt. Det är trevlig liten stad en bit utanför Liverpool och där besannades de flesta av mina förutfattade meningar om Storbritannien, på gott och ont. Det hela började egentligen för ganska länge sedan, för lite drygt ett år sedan tror jag, när Johanna var på språkkurs i Chester. Allt sedan dess hade hon längtat efter att få åka tillbaka dit. Till slut blev det så att vi åkte dit alla tre: Johanna, Jan-E och jag.

Vi bodde hos några Johanna kände, Jan-E och jag hos Rick & Elaine och Johanna hos Hillary. Mycket trevliga människor som fick oss att på en gång känna oss välkomna!


Centrala Chester

 

Vi var i Chester från fredag kväll till måndag kväll. Under den tiden hann vi med en hel del trevligheter, bl.a. katedralbesök, födelsedagskalas, filmtittande, småshoppande, pubbesök, hattprovande, ekorrmatande och en del annat kul.

 


Ljuva Johanna

 

Ja, och så fick man ju nytta av sina språkkunskaper. Dock var jag den i trion som hade det svårast att få engelskan att flyta på. I ärlighetens namn blev det lite språkförvirring i min stackars hjärna ibland. Vi pratade ju en del engelska, svenska blev det också sinsemellan ibland, lite teckenspråk dök upp... Så ibland hoppade det ut lite finska ord ur munnen på mig, oftast mitä?

 


Älskade Jan-E

 

Det var jättekul att äntligen få se England! Det var nästan precis som bilden jag fått av England: tegelhus överallt, små engelska, muromgärdade trädgårdar, förvånande dåliga matvanor, jätteartiga engelsmän och tedrickande stup i ett... Dessutom har de löjligt dåligt isolerade hus.


Inne i katedralen

 

Jag hoppas på en nästa gång, starkt. Vi får väl se när det blir...

 


En liten notrad i ett katedralfönster.

 

Som ni ser lägger jag upp lite bilder. Alla hamnar dock inte här på bloggen, jag har som plan att lägga upp ett större antal på min bilddagbok (när jag väl får tummen ur att uppdatera den...).


En klaustrofobisk engelsk hall.

 


Att mata ekorrar i parken var trevligt.


Tillbaka i Sverige

Nu sitter jag här hemma, mätt och belåten i myskläder. Trevligt. Har varit i England för första gången. Det var också trevligt. Men det berättar jag mer om senare. Nu ska jag njuta av trähus, svensk mat och isolerade hus.

Min kväll

Nu är mannen borta på en klasshajk, så jag är helt ensam i huset (även Björn är borta, kommer tillbaka om en månad sa han). Lite ovant och tyst, men ganska trevligt ändå. Efter att ha varit lite huslig och en smula pluggig bestämde jag att lite te och en drös knäckemackor inte skulle sitta helt fel. På tal om knäckebröd tror jag inte att jag skrivit att jag faktiskt - efter hela tre år - äntligen besökt Leksands Knäckebröd. Inte någon storslagen uppelvelse, men det känns som att om man ändå bor i Leksand så måste man ju någon gång ha besökt knäckebrödsfabriken. Så nu har vi väldigt mycket knäckebröd undanstoppat runt om i lägenheten och dessutom har vi en väldigt flott burk att förvara knäckebröd i. Hm, nu tror jag att jag kom ifrån ämnet lite... Å andra sidan vet jag inte riktigt vad jag skulle komma fram till. Nåväl. Ha en bra kväll, det tänker jag ha (lite planer som involverar Stolthet och fördom...(Ja, E-K, tyckte det var lite lustigt att du skrev om just S o F när jag börjat läsa den))!


Grattis till MM!

Igår var en av våra tolklärare, MM, i Stockholm för att motta Monica Hermanssons stipendium som delades ut för första gången. Detta uppmärksammades bl.a. på SVT:s Nyhetstecken och på SVT:s hemsida står det att läsa:


Stipendiet delas ut till minne av teckenspråkstolken Monica Hermanssons minne, och ska i hennes anda uppmärksamma och uppmuntra teckenspråkstolkar som tänjer på gränserna och utmanar sig själva.
MiaMaria Björkstrand är den första att få stipendiet.

Inte illa må jag säga! Imorse firade vi MM lite med muffins, serpentiner, mind maps m.m. Tänk att vi får ha en så himla bra tolk som lärare. Det är en ju toppen :)


Bild från SVT.


RSS 2.0