Ljuvligt

Vackert pianostycke! Dock får jag inte längre spela upp det, Jan-E tröttnade efter x antal tryckningar på spela igen-knappen...

Om du inte är något större fan av Twilight, ignorera då bara allt sådant och bara lyssna och njut!


Yes!

Nu är det ordnat: vi har äntligen fått ett boende på vår bröllopsresa i Visby! Och vilket boende :D Innanför ringmuren, i ett medeltida hus, trägolv, högt i tak, ordentligt kök, tvättmaskin och allt annat man skulle vilja ha. Toppen! Mer än toppen till och med :)


Fatta vad bra vi kommer bo! (Bilden än snodd från hitta.se)


Jag längtar verkligen! (Den här bilden tog jag förra
gången jag var i Visby.)

Lite poloförklaring

Fick en högst relevant fråga som kommentar på mitt förra inlägg. Så här kommer en liten förklaring till varför vi hade på oss polo idag.

Jag pluggar till teckenspråks- och dövblindtolk. Då kan man ju börja med att fundera på vad "dövblind" innebär, och för att förklara det lite kort och koncist kan man säga att peroner som har dövblindhet är personer som har en kombinerad syn- och hörselnedsättning, i olika grad. Vi ska lära oss att tolka till dessa personer, som kan ha många olika tolkmetoder, t.ex. begränsat synfält som innebär att man som tolk får begränsa sin "teckenspråksruta"; nedsatt syn och hörsel med svenska som första språk vilket kan innbära tolkning genom tydligt tal; teckenspråksanvändare med mycket få synrester kvar kan behöva taktilt teckenspråk. Vi får också lära oss ledsagning och syntolkning.

Ibland har vi därför en gästlärare som själv har dövblindhet. Hon kommer och föreläser, har ledsagningsövningar och ger oss många goda råd och tips om allt möjligt från hur man ska teckna siffror taktilt på bästa sätt till hur man ledsagar i trappor. Den här läraren är döv och har en synskada, hon ser men det krävs lite anpassning av omgivningen. Det är där den svarta polon kommer in i bilden! När man tecknar är det behagligast för mottagaren att man har något enfärgat, gärna mörkt, på överkroppen. För att få en så optimal bakgrund som möjligt att avläsa våra händer från tar vi på oss svart polo: svart är en bra kontrast till våra hudfärgade händer och den täcker så mycket som möjligt.

Blev det begripligare nu eller rörde jag bara till det ännu mer? :P

Polofeber

Hur får man två klasser att ta på sig polo utan gnäll, när nästan alla ogillar polo? Jo, man har lektion med en dövblind lärare.

Även om jag är ganska van vid det här laget kan jag inte låta bli att tycka att det ser lite lustigt ut när både tolk 3:an och 4:an går runt helt svartklädda på överkroppen, med hög hals och långa ärmar. Den svarta polon är lite som vår skoluniform kan man säga :)


(Bild från http://bambooisgreen.se/images/91392X.jpg)

JAUVET goes Ättestupan

NO!!! Jauvet ska lägga av! I sommar blir deras sista framträdande, sen är det slut :( Näe... De ska till och med auktionera ut tältet, kistan m.m. Ack, åh ack.

Om ni inte har en susning om vad jag yrar om kan jag ju tillägga att Jauvet är en hysteriskt rolig gycklargrupp som har uppträtt med mästerverk som Bröderna Lejonhjerna och - min favorit genom alla tider - Sonja Sövardotter. Och sjunger bra gör de också.

Här nedan bjuds ett exempel på Jauvet. Men det finns mycket mer! Dessutom kan man läsa mer på jauvet.net.


Rosornas ö

Efter att Jan-E spelat en massa Patrask, kikat på bilder med Jauvet och youtube-klipp med trixarna blir jag också lite sugen på sommar och medeltid. Längtar till vår bröllopsresa som vi ska spendera i Visby. Åh...! Hoppas innerligt att boendet kommer lösa sig bara. Tills dess får jag väl lyssna på Rosornas ö / 7 dar per år. När jag var i Visby första (och enda gången hittills) 2008 hörde jag och de andra medeltidarna den för första gången. När jag hör den känns Visby så hemma som om jag varit där varje sommar, även om det är långt ifrån fallet.Förresten, Jan-E hälsar.

Könssteroetyper - javisst!

Ibland blir det nästan komiskt hur sterotypisk man ser ut: nu sitter Jan-E och Robert och spelar TV-spel medan jag sitter vid symaskinen. Men i själva verket skulle Jan-E och jag kunnat byta plats... Troligen sitter han om en vecka och syr på ett par byxor och jag har faktiskt de senaste timmarna varit lite sugen på att spela.

Totalt jätteledig

Idag är jag så ledig som man kan bli. Skönt! Efter gårdagen är jag riktigt glad över att inte behöva göra ett skvatt. Var mentalt utpumpad efter gårdagens förmiddage, jag skulle kunnat somna på en gång om jag tillåtit mig det. Men ack, inte kunde jag tillåta mig det, skulle ju faktiskt jobba i fyra timmar. Och så klart blev det en massa fel när man var så trött... Efter ett tag kom dock Jan-E och inte bara gjorde mig sällskap utan hjälpte mig också. Skönt! Kom hem där på kvällen, trött och hungrig. Då var det dags att be ett tag, som en del i kyrkans 24/7-bön som vi har den här veckan. Sen lite mat. Sen kom Jan-E och jag fram till att vi skulle kolla på lite film och mumsa choklad. Dessvärre var filmen så kass så jag somnade ifrån den flera gånger... Annars brukar jag ändå kunna hålla mig vaken, även om jag är trött. Alltså, New Moon var en besvikelse, ännu en gång ett fall där boken är bättre än filmen.

Men som sagt, idag är jag bara ledig, inget jag behöver göra idag! Dessutom är jag ensam hemma, vilket kan vara skönt lite då och då. Jan-E är i Borlänge med Robert och ska dessutom sova över hos honom och Emma, så jag har fritt spelrum för vad jag nu än vill hitta på här hemma. Jag misstänker att dagen kommer bjuda på en hel del softande faktiskt, bara ta det lungt och njuta av ledigheten. För imorgon är det full rulle igen! Kyrkan, VHS och ett tolkuppdrag att se fram emot.

T-shirtar

Behöver ni köpa en födelsdagspresent till någon? Eller är ni sugna på någon rolig tillökning i garderoben? Då rekomenderar jag shirtsore.se Kul, kaxiga, snygga, dåliga och fåniga t-shirtar.

Själv har jag ett paket på Posten som väntar på att jag ska hämta det. Nice :)Den här ska få bo i min garderob! Dock inte röd, utan svart


I like :) Ja, min humortröskel är inte så hög...


Men lite kul var den väl? Dock skulle jag nog inte
själv vilja ha den.Den här vara bara snygg! Kanske något att satsa
på nästa gång?

Ska vi slå vad?

Ni som med spännning väntat på upplösningen med tvättmaskinsdramatiken: nu kommer en uppdatering! Ett par dagar innan jul gick ju vår (eller Björns egentligen) tvättmaskin sönder. Vi fick lyckligtvis tag på en reparatör som kom hyfsat snabbt. Dock konstaterade han att han behöver beställa en grej och sen har vi inte hört så mycket mer,  förutom att den där grejen skulle komma den här veckan. Så nu har vi fått släpa med oss vår tvätt till skolan för att tvätta den på ett av internaten.

I alla fall, just idag har Jan-E glömt sin mobil hemma, så jag slår mig i backen på att det är idag de försöker ringa för att kolla om det är ok att komma och fixa maskinen. Suck... Nåja, man ska väl inte ta ut förluster i förskott :P

Lajvförberedelser

Nu har jag suttit här och slitit med rollformuläret till nästa lajv (Vid vägens ände). Äntligen klar. Det är den jobbigaste biten med lajv, det här med att skriva ner vem ens roll är, personlighet, inre motivation, tankar och känslor. Men nu är det gjort! Jag ska åka som värdshuspigan Ella, samma roll som jag spelade för ett par år sedan på Skuggor i snön. Det ska bli kul! Lajvet pågår 12-14 februari och innan dess ska jag hinna med att göra lite förbättringar när det gäller kläderna. Oftast brukar jag vara i någorlunda god tid på klädfronten, men den här gången har jag helt enkelt inte fått tummen ur. Dags att sätta igång snart...

 


Så här glad kan man vara efter ett
lajv när man spelat
Ella.Och så här trött kan man vara efter
ett lajv när man spelat Ella.


T9

Stavningsprogrammet i mobilen, T9, är helt otroligt, det har konstaterats många gånger. Emedan den inte kan stava till de helt normalaste ord som apelsin och hallon, kan den däremot stava till sådant jag helst inte skriver här i min blogg... Men idag blev jag positivt överaskad när jag skrev ett SMS: T9 kan stava till hob! Då blir man faktiskt lite glad :) Och jag kollade sedan: den kan även stava till alv.


Småbabbel

Det var skönt att komma hem till Matteses igen. Skönt att få sova i sen egna säng. Skönt att elda lite i kaminen, för det var inte mer än sju plusgrader när vi kom tillbaka...

Födelsedagen firades lugnt och skönt i hemmet, med frukost på sängen och paket. Om det är någon som är sugen på Munchkin är det bara att komma hit ;)

Sitter nu i sängen och är lite halvynkig, känns nämligen som att jag är på väg att bli sjuk. Och då är det ju så synd om en, är det inte?

Har för övrigt uppdaterat en smula på min bilddagbok.


Varför köpa en sockerströare när man
kan ta en gammal strössel
burk?
Och så får vi se vad rör
sockret går för...


tjugo4

Ett år äldre idag. Igen.


Skitsnack

Jag har slutat bli ledsen och besviken varje gång jag hör om någon som snackar skit bakom ryggen på mig. Visst är det tråkigt, men nu för tiden är det nästan lite underhållande att höra vad en del kan koka ihop för konstigheter och osanningar. Men man undrar ju lite: varför?


Slut för den här gången

Väskorna står packade och snart är det dags att traska till bussen. Det ser nästan ut som att det kommer dröja lika länge som förra gången (ett halvår) tills jag kommer till Dalsjöfors igen. Om det nu inte dyker upp någon lucka under praktiken, man vet aldrig... Så, nu är det en natt till i Borås, hos Jan-E:s mor närmare bestämt, innan jag får sova i vår säng igen. Nu längtar jag lite faktiskt...


2009

2009 var ett spännande och händelserikt år. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva, rangordna eller lägga fram det på ett bra sätt, så jag bara slänger upp det hela...

Resor

Jag har för första gången varit i Helsinki, Berlin och Chester. Helt underbart! Jag har alltid velat resa mycket och nu känns det som att det börjar ta lite fart. Det finns fortfarande många platser att se, men det här har definitivt varit ett bra år när det gäller resor! Men även inom Sverige har det blivit en hel del resande, bl.a. vårens load tlip och vandringen till Böle. Man behöver inte alltid ta sig så långt :)

Praktik

Under året som gått har jag haft två praktikperioder, först två veckor i Karlskrona och ett halvår senare fyra veckor i Uppsala. Väldigt trevligt måste jag säga, kul att få prova på yrket man en dag hoppas ha. Praktik innebär ju också lite resande, se en ny stad, så det har ju också varit kul.

 

Lajv

Under året har jag "bara" varit på ett enda lajv: Tuonelas port. Det var ett flera dagar långt lajv mitt i sommaren, utanför Karlskoga. Ett sjukt bra lajv var det! Till detta gick åtskilliga timmar av sömnad, planering, mailväxlande osv. Men det var inte bara ett jättekul lajv, jag fick dessutom ta några steg som jag inte trodde att jag kunde, fick ta lite extra ansvar in-lajv. Jag var så klart jättenervös, men allt gick fint, mycket tack vare otroligt duktiga medlajvare.

Bröllop

Ja, och så blev jag ju slutligen gift också. Efter mycket planering, organisering, fixande, frågande, pysslande, ordnande, jagande, räknande... En stor del av 2009:s första halva gick åt till det. Och sen var själva Dagen inne, 11 juli. Då blev min käre Jan-Erik och jag man och hustru. Minst sagt en oförglömlig dag. Andra halvan av 2009 har vi försökt vänja oss vid denna härliga omställning. Vi har mycket kvar att klara av, men det har varit en bra början.

 

Boende
Nu bor jag varken hos mina föräldrar eller på internat, utan bor i en mysig liten lägenhet med min man. Vi trivs jättebra, men det är ju alltid saker som kan bli bättre, t.ex. har vi en hutlös mängd bananlådor på loftet, innehållandes våra prylar. Hur kan man samla på sig så mycket egentligen? Nåja, vi är i alla fall väldigt nöjda med allt vad det innebär att bo på Matteses: gräsklippning, vedhuggning, ha Björn som hyresvärd, timmervägg, äppelträd...

 

Vänner

Jag är glad över de vänner jag har och som jag fått träffa under året. Det är inte alltid lätt när man bor så långt bort från de flesta, men man får ta de chanser som erbjuds. Jag är tacksam de gånger någon hälsar på uppe i Dalarna, och det är kul de gånger jag kommer ner till Borås (eller någon annan del av landet) och kan hälsa på en massa go'ingar.


Sorg
Livet innehåller ju både mörker och ljus, och i mars blev det natt. Då lämnade Johan Nilsson oss. Det var tungt och overkligt, och många tankar har gått till familjen sedan dess. Men orden "de som älskar varandra i Kristus ses aldrig för sista gången" tröstar.

Ja, detta är mitt 2009. Självklart har det året innehållit mycket mer än det här, men det får nog räcka så här tror jag. Jag har lärt mig mycket, upplevt mycket, känt mycket. Och så har jag ju börjat blogga också ;) Det här hänt en hel del. Jag är nöjd. Vi får se hur 2010 blir.
Marre från 2009 säger hej då, nu är det dags för 2010!


RSS 2.0