Where is the love?

Jag har för mig att den här låten kom när jag gick i gymnasiet, så det är några år sedan nu. Jag fastnade genast för den och lyssnade på den en hel del. Jag skrev till och med en essä utifrån låttiteln som en uppgift i svenskan. (Undrars var den är idag...) Och om jag inte minns helt fel gjorde Sandra och jag en tecknad (som i teckenspråk, inte illustration) version av den också, hehe.

Och jag tycker helt klart att "Where is the love?" fortfarande är något att hänga i julgranen! Skön musik, men framför allt bra budskap.


Då brister själen ut i lovsångsljud!

Som jag tidigare nämnt kan tolkyrket innebära en hel del bilåkande. Förutom alla avgaser jag släpper ut tycker jag faktiskt att det hela är ganska trevligt, mycket tack vare att Dalarna är så vackert! Speciellt sågmyravägen, för er som vet. Särskilt de dagar solen tittar fram nu på hösten, när träden antingen ser ut att stå i brand eller vara gjorda av guld. När man kommer upp på ett backrön och ser skogen breda ut sig, ståtlig och vacker... Då brister själen ut i lovsångsljud!

Oftast blir jag lite besviken över att jag inte har med mig kameran, så idag tog jag faktiskt med den. Dock blev det inga kort som gjorde sceneriet det minsta rättvisa...


Svensk natur är inte så pjåkig.Ja, idag var det soligt värre.


Häromdagen ångrade jag riktigt mycket att kameran inte var med...
Mobilen fick bli en nödlösning. Oerhört vacker solnedgång!

Det är så vackert här och det är något jag är oerhört tacksam över. Naturen betyder så mycket för mig. Ibland kan jag inte låta bli att brista ut i sång när jag sitter där i min lilla Saab och ser allt det underbara omkring mig! Då är jag glad att jag sitter ensam i bilen om jag ska vara helt ärlig...

När sommarvinden susar över fälten,
När blommor dofta invid källans rand,
När trastar drilla i de gröna tälten,
Vid furuskogens tysta, dunkla rand;


Då brister själen ut i lovsångsljud:
O store Gud! O store Gud!
Då brister själen ut i lovsångsljud:
O store Gud! O store Gud!

När jag i bibeln skådar alla under,
Som Herren gjort se’n förste Adams tid,
Hur nådefull Han varit alla stunder,
Och hjälpt sitt folk ur livets synd och strid;


Då brister själen ut i lovsångsljud:
O store Gud! O store Gud!
Då brister själen ut i lovsångsljud:
O store Gud! O store Gud!


När slutligt alla tidens höljen falla,
Uti åskådning byter sig min tro,
Och evighetens klara klockor kalla,
Min frälsta ande till dess sabbatsro;


Då brister själen ut i lovsångsljud:
Tack store Gud! Tack store Gud!
Då brister själen ut i lovsångsljud:
Tack store Gud! Tack store Gud!


Dock brukar jag bara kunna refrängen (inte så många ord att komma ihåg där) när jag ska sjunga den ur minnet, men hela sången är en stor favorit bland de gamla lovsångerna ur Segertoner (kanske finns den i psalmboken också, det vet jag inte).

Min man känner mig

Jag sitter här med en förarglig huvudvärk som inte har gått över av varken sömn, mat eller vatten. Så jag skickade ett sms till Jan-E och frågade om inte choklad hjälper mot huvudvärk. Svaret:

Jag tror inte att det är så verksamt faktiskt... Ta en dubbel dos för att vara säker.

Gött!

MS Röj

MS Röj, ni vet det här lilla spelet som följer med Windows? Ibland tycker jag att det är ganska underhållande att spela det, men det finns de som tycker det är tråkigt. Tråkigt? Ha! Kolla på det här klippet på youtube.com innan du säger något mer!

För er som undrar

Det luktar gott i Gävle ikväll. Jag tror det är Gevalia vi har att tacka för det.

Våfflor hägrar

Snart ska Jan-E och jag iväg till Gagnef. Först en liten snabbis til Tulavippan men sedan dagens höjdpunk: våffelbrunch hos Erik och Erica! Hm, jag har aldrig varit på våffelbrunch förut... Våfflor är ju hejdundrans gott, men brunch låter väldigt vuxet, gör det inte? Nåja, gott sällskap och gott att äta, jag tror det blir en riktigt bra början på dagen :)

Det 316:e inlägget

För ett tag sedan uppmarksammade jag för mig själv att jag sakta men säkert var på väg mot inlägg nr 300. Vet inte riktigt om det ska räknas sm en bedrift att ha producerat så många bitar text som är i stort sett menlösa... Men jag menar, 300 är ju ändå ett ganska trevligt och ansenligt tal. Dock, föga förvånande, missade jag den magiska gränsen och bara fortsatte med mina skriverier, tills jag såg att antalet nu var uppe i 315. Nåja, det är ju visserligen mer än 300, men inget man tar fram partyhatten för (vilket påminner mig om att jag inte har en partyhatt, hm...). Det är också nu jag inser att jag missat en del tal som jag kunnat uppmärksamma, tex 32, 112 och givetvis 42. Attans.

Vaddå?

-Åh, titta där...


För en kort stund...

...funderade på om jag skulle behöva hämta ironiskylten och hänga på nedre hörnet av föregående inlägg. Men så kom jag på att mina kära läsare nog är smartare än att de tror att jag kommer gå runt med minst dubbla lager av allt i vinter. Det skulle nog bara vara jag (om jag var min egen läsare) som skulle fundera "Va? Dubbla mössor? Är det verkligen snyggt?".

Pälsen på!

Ja, hösten har onekligen börjat! Även om det fortfarande finns grönt i träden finns det också rött, gult och oranget också. Det är kallt att gå utan jacka och bilen har redan skrapats från frost. Sommarkläderna är uppslängda på loftet och fram har vantar, tjocksockar, halsdukar, mössor och annat varmt och gott kommit. Även om nu behoven för mössor och termobyxor ännu inte riktigt har infunnit sig, men man ska väl ha framförhållning. Det är alltså så här man ska se ut i vinter tänkte jag bara meddela. På med allt och glöm less is more! ;)


Man kan ju fråga sig varför jag väljer att lägga upp just den här bilden.
Fråga kan man, men svaret lär dröja...

Frilansträff

I tisdags var jag på den efterlängtade frilansträffen för tolkar i Dalarna. Vi var ett ganska stort gäng som samlades i en av landstingets lokaler: nästan alla från tolkcentralen (tolkchef, samordnare och anställda tolkar) och alla vi frilanstolkar. (Behöver jag tillägga att bara två av alla bärvaranade var män?) Det var roligt att se vilka alla ens kollegor är, jag har ju bara jobbat några månader så jag har inte hunnit jobba med alla (även om man ändå kände igen flera stycken efter sina år i Dalarna och på Västanvik). Dessutom roligt att återse folk som man träffat en hel del i samband med skolan förut. Lite lustigt att vi var så många, i våras hade de tydligen bara haft en frilanstolk.

Vi hann ta upp en hel del under kvällen, även om tiden gick fort. Dock blev det en anstormning av frågor när vi repeterade hur man fyller i fakturor och reserapporter. Jahaja, nu när jag äntligen trodde att jag fått kläm på det hela visar det sig att jag har gjort fel hela tiden... En mindre spännande sida av tolkyrket ;)

Verkligheten idag

Idag är jag hemma. Oh, så skönt! Jag har flaxat omkring på det ena och andra ett par-tre dagar nu, men idag är det relativt lungt (stor skillnad mot igår när jag gick upp klockan fem, drog hemifrån vid klockan sex och var inte tillbaka förrän femton timmar senare tror jag att det var, då jag var helt förbi av trötthet!). Idag ska jag bara iväg och jobba några ynka timmar på Gåvan och sedan blir det cellgrupp hemma hos oss på kvällen (vilket i och för sig innebär städning och brödbak).

Eh, det var den rapporten det, intressantare än så blir inte det här inlägget :P

Sorgebesked

Det var med tungt sinne jag körde hem efter att ha valvakat med några vänner. Mörker och dimma utanför bilrutan,  kändes precis som valresultatet. Jaha, SD lyckades. Ett bakslag för solidaritet och demokrati. Nu hoppas jag att allt bra partiledare och språkrör sa på valnatten, att de ska kunna stå för det och agera efter det de kommande fyra åren också och inte bara nu när det är det folk vill höra. Men jag hoppas att partierna inte ska fortsätta försöka tiga ihjäl SD, vi såg ju på valresultatet hur lyckat det var... Ta fighten istället!

Stuff on my cat

Vi dammar av en gammal klassiker: fredagsflummiga sitter Jan-E och jag och skrattar åt en del lyckade katter på stuffonmycat.com. Visst finns det bottennapp och helt menlösa försök till humor, men det finns också en del alldeles klockrena. Ta en titt!

Rutor jag äntligen fått

Jag har mer och mer börjat inse att klä sig i klänning eller kjol faktiskt är en hit! Jag har en kroppsform som inte riktigt följer byxstorlekarna, antingen är det för långt eller för tight... Därför är det skönt att dra på sig en kjol: så länge den sitter bra i midjan är resten inget problem. Men även om jag inte varit någon kjoltyp tidigare har jag ändå väldigt länge - längre än jag kan minnas - velat ha en skotskrutig kjol i rött och svart. Och vad tror ni jag hittade på Spara & slösa igår? (Spara & slösa är en affär i Leksand som säljer second hand-kläder.) Jajjemen, visst var det önskekjolen som hängde så prydligt på sin galge. Och plisserad var den också! Inga tveksamheter där, den åkte med hem på en gång.


No house wifeing

Igår blev det noll på hemmafru-fronten. Istället åkte jag vid niotiden mot Gävle. Det var jobb som hägrade! Men först ett stop på Ikea. Marrar måste äta, sanna mina ord! Så det blev en prima lunch på alla sätt och vis: god, mättande, billig och med efterrätt! Jag tycker det är helt ok att hosta upp 24:- för en köttbulletallrik och en liten chokladmousse. Sen shoppade jag tolv lådor innan jag åkte iväg på mitt jobbuppdrag. Sen blev det en sväng på Gävles tolkcentral för att lämna lite utbildningsbevis och så. (Japp, jag har börjat frilansa för Gävle nu också.) Efter det var det bara att sätta sig bakom ratten igen. Det kan vara lite tråkigt att åka bil alldeles ensam i sammanlagt fyra timmar, men den här gången njöt jag. Mycket tack vare det härliga vädret och den vackra hösten som börjat. Ibland värker det nästan i hjärtat, så vackert är det att åka genom Dalarnas skogar. Jag längtade efter att få vara ute i skogen, inte sitta i bilen och bara se det hela, jag ville uppleva det. Men man kan ju inte få allt man vill ha...

När jag kommit så långt som till Falun var jag dock tvungen att stanna bilen och ta en liten vilopaus och blunda lite. Jag har inte riktigt någon bilkondition än... Sen fortsatte i alla fall resandet, men inte ända hem. Istället stannde jag till i Leksand och plockade upp Jan-E och Josef, så bar det iväg till Romma. Cellgrupp hemma hos Dan. Fick för första gången se huset de bor i. Wow! Jättefint. Och Jan-E var ju helt upptagen av värmesystemen de har i huset...

Det blev fika, Hassan, skratt, Bibel, prat och en massa härlig bön! Klockan var en hel del innan vi kom iväg... Efter att ha skjutsat hem Josef styrde vi äntligen kosan hemåt och stöp i säng på en gång. Håhåjaja, trött var jag, men det var det värt.

P.S. Fyra timmar restid för en timmes tolktid, det är tinte helt ovanligt när man bor här borta ;)

Rösta!

Idag när jag läste det här blogginlägget satt jag och rös. Jag blev ännu mer övertygad om att det är viktigt att SD inte lyckas få in en fot när det gäller att styra Sverige. Fast det har de ju redan faktiskt, men mer än så ska de inte få! Och vad ska vi göra åt det? Tja, en av de mest konkreta sakerna just nu: rösta! Rösta på något annat än SD och rösta överhuvudtaget! Jag vet att det finns många där ute som inte orkar bry sig, inte tycker att det är någon idé osv, men snälla, rösta i det här valet. Det är faktiskt ingen stor ansträgning, men det betyder så mycket i slutändan. Vi har (än så länge) en demokrati, ta till vara på det.

flatebo.se

Vill bara tipsa om en finfin webbutik. Kanske har jag redan gjort det förut, men det skadar inte med repetition har jag hört. Det är flatebo.se som jag tycker att ni ska kika in på. Det är "din kristan webbutik. Hyfsat sprallig" :) Du hittar snygga t-shirtar, pins, magneter, wall art och lite annat smått och gott. Jag skulle kunna plocka på mig en hel del saker (speciellt några wall art, kolla in dem), men allt har sin tid... Kanske nästa månad. Jag har redan länkat till den här bloggen förut, det är fru Flatebö, samma person som driver butiken.

En bättre dag

Idag känns det definitivt bättre än igår. Tack och lov för det! Igår va det bara allmänt off och hängigt, kändes som att jag var på väg att bli sjuk och orkade inte mycket. Förutom att skriva fyra blogginlägg då ;) Men idag så! Nya krafter och nya tag och allt det där. Det till och med ser ut att bli lite halvfint väder idag. Dessutom är det här första och enda dagen den här veckan min almanacka är helt tom. Ja, förutom att Tord och Turid har namnsdag. Grattis till er, vilka ni nu är :) Och ha en bra dag, allihopa! Det tänker jag ha i alla fall. Det är ju trots allt fredag idag, tjoho!

Happy day!

Det känns ganska pepp att börja dagen med den här låten :)


Henkes kycklinggryta

Åt precis en smaskig lunch på rester: Henkes kycklinggryta. Åh, det är så gott så man får hejda sig så att man inte föräter sig på det! Också det är mat som är riktigt enkelt att göra. Se bara:

Det du behöver är:
♥ 1 grillad kyckling
♥ 1 burk marinerade vitlöksklyftor (inkl marinaden)
♥ 1 burk hela champinjoner
♥ 3 dl creme fraiche
♥ 3 dl matlagningsgrädde

Dela köttet i mindre bitar och skär upp champinjonerna om du vill. Sen i med allt i en gryta och värm upp. Servera med ris, matvete eller vad du själv vill.

Se där, hur enkelt som helst!

(Någon bild blir det inte den här gången, men i ärlighetens namn ser den här grytan inte mycket ut för världen... Men den tar igen det på smaken!)

De runt omkring

Jag är glad att jag har möjligheten att sätta mig att fika i några timmar med en kompis, ha våffelträffar med andra eller prata i telefon någon timme med någon som inte bor fullt lika nära. Det är skönt att få ha folk omkring sig som man tycker om och mår bra av!


Att sitta på café med varm choklad och någon att surra med är inte helt fel!

Att fylla på reserverna

Igår var det underbart, fantastiskt solväder. Då kände jag att det verkligen var dags att ta sig en promenad, eller två faktiskt. Som så många andra mår jag bra av solsken. Ljuset livar upp och värmen ger välbefinnande. Så jag gick helt enkelt ut och njöt.


Playan i Grytnäs.


Det är sådant här jag njuter av! Föda för själen.


Så här borde alla höstdagar vara tycker jag! Ok, kanske någon grå och ruskig
"sitta inne och dricka te och läsa en bra bok"-dag då och då också.


Just det ja, mina blommor har slagit ut! Nöjd är jag :)

Typ cappuccino

Tyskarna hade med sig eget kaffe. Det var typ cappuccino...Måste bara tillägga att de inte glömde Nutellan, den var också med minsann!

Tyskarna är här!

Vi har lite långväga och oplanerade övernattningsgäster här. Tysken (ok, Hanna) och hennes kompis Franzi med sonen Elias. Trevligt sällskap, sannerligen :) Även om min tyska är ytterst begränsad... Dock fick jag använda favoritordet löffel! Tjejerna kan ju engelska (Hanna kan till och med en smula svenska) men Elias, 4 år, använder sig bara av ett språk och ni kan ju gissa vilket. Då kan det verkligen vara en utmaning när han står och berättar en hel massa saker för en. Några ord brukar jag förstå, men sammanhanget glider för det mesta bara förbi. Nåja, han är glad ändå, förutom när han försöker fråga mig något... Jan-E däremot pratar på med honom, även om han bara läste tyska i årskurs 7-9 och vad jag förstått det som kanske inte riktigt var en stjärna i ämnet... Men det gäller att våga! Att använda de språkkunskaper man har. Så jag kör på med min engelska med tyskorna, även om jag har märkt att mitt tal inte alls är lika bra som min förståelse eller skrift. Speciellt när jag skulle förklara vad som var fel på bilen i somras, med bromsskivor, -plattor och -ok. Men på't bara!

Nu är jag dock ensam hemma. Jan-E är på jobbet och tyskarna hade lite planer. Så jag ska försöka förbereda lite för ikväll när det kommer en hel drös med folk hit för att äta, umgås, hantverka och pyssla. Tycker om när det är lite livat hemma! Och disk och stök som blir, det är helt ok att ta itu med efteråt, för det är ju spår efter en massa trevligt folk.

Alla dessa val

Det har väl inte direkt undgått någon att det är val väldigt snart. Eller att det är svårt att komma fram till vilket som är det bästa valet av alla de partier som står till buds. Jag hade bestämt mig för ett parti att rösta på i kommunalvalet och var riktigt nöjd att jag lyckats besluta något. Sen fick jag reda på att det partiet är är för nedläggningen av byskolorna och jag tog genast avstånd från dem. Dags att börja om...

Däremot tycker jag att det är lättare att komma på vilket parti man inte ska rösta på. Tänker ni på samma som jag? Det jag tänker på är Sverigedemokraterna. Har ju aldrig varit särskilt förtjust i det partiet, milt uttryckt. Imorse satt jag och läste deras reklam som låg i brevlådan häromdagen. Det fullkomligen skriker bort med invandrarpacket! från det där papret... Visst, de har åsikter jag faktiskt håller med om, tex "ökat stöd till flyktinghjälp i närområden" och "rätten för äldre vårdtagare att bo med maka/make". Men jag köper inte "kraftigt begränsad asyl- och anhöriginvandring", "stopp för islamiseringen av Sverige"(!) och "[svenska löntagare] diskrimineras till förmån för nyanlända invandrare". Det här med solidarietet tror jag inte riktigt att de har tagit till sig. Lite verklighetsfrånvända har de ju blivit anklagade för att vara, och det vill jag hålla med om. Reagerade nämligen en del på en detalj i texten de hade: "Som ett första steg mot en tryggare, rättvisare och mer kunskapsinriktad skola vill Sverigedemokraterna [...] slopa modersmålsundervisningen [...]." Eh? På vilket sätt gör det skolan mer trygg, rättvis eller kunskapsinriktad? Jag skulle vilja säga att den i sådana fall skulle bli mindre kunskapsinriktad. Alla undersökningar jag har stött på eller hört talas om visar att tvåspråkighet är något positivt som dessutom ger positiv påverkan på övrig språkinlärning, men också andra områden. Jag har själv haft modersmålsundervisning i både låg- och mellanstadiet, men också i gymnasiet. Jag kanske är trög, men jag förstår inte hur det kan ha påverkat någon negativt. Men varför stötta och uppmuntra något som inte har med den svenska kulturen att göra, eller hur?

En del säger att man inte ska ge Sverigedemokraterna uppmärksamhet, ungefär som när man var liten och någon retades med en: man blev tillsagd att inte uppmärksamma den som retades, eftersom det var precis det den ville. Nå, men jag håller inte med. Om ingen säger hur otroligt främlingsfientlig och verklighetsfrånvänd Sverigedemokraternas politik är, då kommer alla sitta tysta och Sverigedemokraterna ("demokraterna," yeah right!) kommer bara att glida fram. Och det kan vi inte tillåta dem göra! Lite medmänsklighet och solidaritet, tack!

(Alla citat är från Sverigedemokraternas valreklam.)

Ynk...

Är så där gruvligt hungrig, så det blir inget bra någonting... Här försmäktar jag i väntan på att maten ska bli klar. Ja, dags för intresseklubben att föra anteckningar nu då.

RSS 2.0