LajvgarderobEn väldigt revlig sak med att bo där vi bor är att vi faktiskt kan ockupera en hel garderob för våra lajvprylar. Kläder, filtar, matskålar, skor, koger, mantelspännen... Allt får plats! Nu behöver inte sakerna längre ligga nerstuvad i en tråkig sopsäck, yay!

Mattant

Idag, torsdag, börjar ett barnläger som håller på till på söndag. Där ska jag vara mattant. Så under den tiden kan det vara ganska tyst på bloggen... Just saying, så ni vet att jag inte förångats i värmen eller något sådant. Ha det fint, alla ni där ute!

TapetmatchandeJaha, här ligger jag och kontemplerar över att jag nästan lyckats matcha mina strumpor med tapeten...

Marre har inte de bästa matvanorna idag...

När jag är ensam hemma kan jag bli väldigt slarvig med maten, skjuta upp den eller helt enkelt bara glömma. När jag väl märker att jag är hungrig är det kört, då kan jag liksom inte ens förmå mig att bre en macka, både för att jag har slut på energi och för att jag dessutom mår illa av hunger. Så nu sitter jag här och äter potatissallad ur en kopp. Nöden har ingen lag...


LättroadJag tycker om att få en smiley på mitt kvitto! Att loggan är tjusig är inte heller ett minus.


Kristna lajvare på midsommar

Min midsommarhelg var fantstiskt bra! Jag bara njuter när jag tänker tillbaka. Allt var bara så... bra! Det kändes konstigt - på ett bra sätt - att sitta där i kyrkans källare med en bunt människor där majoriteten för en liten stund sen var främlingar och att i ena stunden sjunga lovsånger och i nästa prata om episka lajv och i nästa stund ha teologiska diskussioner och i nästa stund planera ett lajv och därefter brista ut i gapskratt över något som redan hunnit bli ett internskämt.

Det var så skönt att vara bland människor som varken tyckte man var konstig och allmänt blåst för att man är kristen och som inte heller trodde att man pysslade med ockulta saker eller förstörde sitt psyke för att man är lajvare. Trots att vi alla var olika var vi ändå lika på de sätten och kunde förstå varandra. Jag tror att det var det som gjorde att vi snabbt kände oss bekväma med varandra.

Helgen bestod av att vi åt i princip hela tiden (kändes det som i alla fall, eftersom vi satt kvar så länge vid bordet efter att maten blivit uppäten så snart var det dags för nästa måltid), pratade massor om stort och smått, satt uppe in på nätterna, sjöng lovsång och bad, spontanplanerade ett lajv mm.

Vi avslutade helgen med en egen gudstjänst. Lovsång, bön och nattvard. Det hela avslutades med att en av deltagarna läste upp ett bibelord, Psaltaren 3:4.

Men du, Herre, är min sköld och min ära,
du är den som ger mig seger.

Det är ju en ganska vanlig bild, Gud som segrare och hjälpare i striden. Det finns många sådana stycken i Bibeln, och också om den kristne som Guds soldat, tex att vi ska ha på oss Guds och ljusets rustning. I alla fall, efter att hon läst upp det bibelordet blev det en spontan sång, som egentligen inte är någon kristen sång, men som passade väldigt bra i sammanhanget! Drag till strid åstad heter den och efter att ha hört bibelordet först hörde jag sången i ett nytt perpektiv. Ta tex det här stycket:

Ty vet kamrater vet med sanning detta;
när ondskans horder rasar emot oss
ska vi med våra liv slåss för det rätta.
Vi kan blott segra! Fram kamrater, slåss!


Ett så snyggt sätt att knyta ihop säcken tycker jag. Bara för att det hör lajvvärlden till från början behöver det inte betyda att man inte kan använda det i kyrkan.


Kärlek till Jesus, lajv och rabarber!

Subsubgrupp

I helgen ska vi ha en spännande träff! Vi är en liten grupp kristna lajvare som ska träffas, fira midsommar ihop och ha lite diskussioner. Jag tror att det kommer bli riktigt intressant och roligt! Hade tänkte pusha lite för det här på bloggen i god tid, men jag har helt glömt att göra det.

Nu undrar säkert några "varför?". Ja, vad är poängen kan man ju fråga sig. Det hela startade när Jan-E och jag var på bröllopsresa i Visby och träffade på en annan lajvare i ett kristet sammanhang (på båten Elida för att vara exakt). Vi visste inte innan att hon var kristen och vice versa och kom att prata om det hela, att det nog är fler än vad man tror som är kristna i lajvvärlden. Dock är vi nog ingen stor skara ändå, utan mer en subgrupp i en subkultur. En minoritet i minoriteten kan man säga (och jag kommer osökt att tänka på mitt examensarbete om det finlandssvenska teckenspråket...). Vi tänkte att det kunde vara spännande och givande att träffa andra "likasinnade", just för att diskutera den kristna aspekten på lajv, tex hur man ställer sig till andliga föresteelser på lajv men också det faktum att lajv inte har så bra rykte i kyrkan alla gånger. Det sistnämnda tycker jag är tråkigt, kyrkan ska ju vara så öppen och förstående (givetvis utan att bli mjäkig och acceptera allt som dyker upp utan att ifrågasätta), men det finns tyvärr en hel del fördomar. Självklart inte hos alla, men det är väl så att det man inte vet så mycket om förkastar man gärna på grund av rädsla.

Vi får se hur helgen blir. Vi hade ett majmöte för ett litet tag sen, men det hade jag inte möjlighet att gå på. Det ska helt klart bli kul att få träffa nya människor, äta god mat och förhoppningsvis ha en hel del intressanta och givande diskussioner. Innan dess blir det dock en del att göra. Jag räknar Jan-E och mig själv lite som arrangörer, eftersom vi fixar boende, mat mm. Tur att sådant också är kul!

Är du intresserad av att vara med på midsommarmötet eller i själva gruppen Kristna lajvare? Ta kontakt med mig så fixar vi det!


Regnet följde med

Det har varit en regning vecka. Och regnet följde med till Leksand. Japp, nu är vi hemma. Och vi har en fungerande bil! Visserligen ska den in till verkstaden direkt på måndag, men det är mest överkomliga saker som förhoppningsvis inte ska vara sinnessjukt dyra att fixa.

Nu är det träsmak i baken kan jag säga! Puh... Startade bilandet ca sju imorse, tog några pauser, en omväg via Avesta för att tömma den gamla bilen och fixa några formaliteter och kom till Leksand vid ungefär fyra. Tur att jag hade så trevligt sällskap i form av Jan-E och P3, annars hade det varit bra tråkigt.

Sitter nu och väntar på att Jan-E ska bli klar med ett möte, sen ska vi handla lite innan vi drar hem. Mmm, sova i egen säng, nice!


Regnstaden

Så klart regnade det när vi kom till Borås. Igår fortsatte det. Idag är det uppehåll, kryss i väcken! Får se hur länge det håller i sig...

Nu ska jag iväg och träffa Robin, hurra! Traditionsenlig skolavslutningsfika på Tårpilen står på schemat. Sen blir det lägermatsmöte och träffa svärmor. Nice, nice!

Off I go

Ner till Borås idag. Stannar till på torsdag. Så det kanske inte blir så mycket bloggande, vi får se. Det var bara det jag ville säga. Ha en bra helg!

Bajs och nice

Igår var det bilmässigt en skitdag. Jag strandade i Avesta efter jobbet. Det är en bit bort, det tog två timmar att köra dit hemifrån. Jag kan inget om bilar, men efter lite fram och tillbaka får jag tag på en man som precis ska åka hem från sitt jobb på Bilmetro. Egentligen har han bråttom men kikar på min bil ändå, och konstaterar att jag kan chansa att köra hem med den, men då riskerar jag att motorn skär sig. Ingen bra idé. Jag näst intill bryter ihop, för detta är en i raden av alla gånger bilen sätter sig på tvären, hur ska jag ta mig hem eller till jobbet senare ikväll? Eller de kommande dagarna? Dessutom ska vi till Borås på lördag. Måste vi betala för fler dyra reparationer nu? Eller måste vi köpa en ny bil? Jag ser pengarna rinna bort framför ögonen på mig... För att göra det hela värre är jag helt urvriden på energi efter jobbet och dessutom är min mobil lika energilös som jag och den kommer slockna vilken minut som helst.

Det låter inte så hemskt illa nu när jag skriver om det, men just då kändes det som att gå med full fart in i en vägg ungefär. Men det fina med det hela är hur snälla alla jag mötte efter det var. Mannen som tittat på bilen skjutsade mig till tågstationen så att jag skulle kunna ta mig hem. En av tågvärdarna bjöd mig på fika (blodsockerhöjande, det behövdes!) och lät mig ringa från tågtelefonen. Mina hyresvärdar kunde komma och hämta mig från jobbet senare på kvällen, dock behövdes det inte eftersom jobbet ställdes in och jag kunde åka hem med en kompis jag träffade på tåget. Dessutom möts jag hemma av min man som under tiden jag varit på vift kontaktat bilverkstad och fixat skjuts. Och en av våra hyresvärdar ställer upp på att skjutsa mig till Leksand dagen där på. Ja, plus att pappa ställer upp och börjar leta ny bil åt oss.

Så, ja, det var skit igår och jag tappade räkningen på hur många gånger jag började lipa av trötthet, vanmakt och uppgivenhet, men det fanns folk runt omkring mig som höll mig uppe och verkligen ställde upp utan att de visste vem jag var och utan att få något för det förutom ett ynkligt litet "tack". Det värmer fortfarande och jag är verkligen tacksam! Jag hoppas och önskar att jag kan göra detsamma för någon annan som behöver uppmuntran och hjälp när de har det tungt någon dag. Visst, man kanske inte kan förändra situationen (ingen av de människorna jag mötte kunde reparera vår bil eller ge oss en ny) men man kan alltid försöka lätta på börden för den som behöver det. En kram, en chokladboll, en skjuts... Det behöver inte vara svårare än så vissa gånger.


Finlandsfeber

Det senaste halvåret har jag verkligen längtat tillbaka till Finland! Kan ju bero på att det är närmare sju (!) år sedan jag var där sist. Sju år! Det är sinnessjukt lång tid, med tanke på hur ofta jag varit där under min uppväxt. Jag saknar Finland. Alla svalor vid mummis hyreshusområde, lakritsglassen, Mehukatti, språket, att köpa jordgubbar och sockerärter utmed landsvägen, de självklara bastubesöken... Nej, Finland är ju inget vansinnigt exotiskt land eller så, men det är en stor del av min uppväxt och min kultur (jag är ju trots allt andra generationens invandrare från Finland, heh). Vi hade tänkt åka dit i år, alla Grenlundar, men vi hade varken tiden eller ekonomin. Så vi har bestämt att det får bli nästa år. Tills dess får jag tugga på mina Mumin-tuggummin som mamma och pappa köpte när de var där ifjol (utan mig!) och kanske faktiskt ta och läsa en bok på finska. Och dessutom underhålla min egen finska, den börjar bli rätt så kass...

Förresten, Maria, vad sägs om att ha en liten bloggträff nästa sommar? ;)


Bilden är härifrån.

A long, long time ago in a Borås far, far away...

Snubblade över den här bilden på datorn. Någon som vill försöka datera den?


Öh...

Jag hade tänkt skriva något smart/bra/roligt/intressant här på bloggen, men jag kan för allt i världen inte komma på vad det var! Irriterande... Ja, så istället sitter jag nu här och skriver om att jag inte kan komma på vad jag ska skriva om. För övrigt gick intresseklubben precis hem.

Who are you?

Ibland undrar jag - nyfiken som jag är! - vilka ni är som faktiskt läser min blogg. En del lämnar ju någon kommentar då och då, så lite koll har man ju (för jag har ju inte direkt några absurda mängder med läsare...). Men skulle inte ni som läser kunna göra mig en tjänst? Kan inte ni skriva en liten kommentar till det här inlägget, även du som kommenterat förut? Jag skulle bli glad och min nyfikenhet skulle bli en smula stillad.

Munchkin

Att spela Munchkin med sex stycken olika expansioner resulterar i ganska många kort...


Vaverön - fail

Idag hade Jan-E och jag inga planer eller måsten. Vi började stort med sovmorgon och tänkte ta dagen som den kom. Jag tyckte att vi skulle göra en matsäck och sticka till Vaverön, en ö inte långt härifrån som jag haft min möhippa på. Så, efter ett tag var matsäck, handdukar och vattenflaskor nedpackade och vi satt på cyklarna och trampade iväg. Det var perfekt cykelväder, lite molnigt så där. Dock mullrade åskan i fjärran och det såg ut att kunna bli regnigt inom en ganska snar framtid. Jag sa till Jan-E att så länge vi kom till Vaverön torra så spelade ju inte regn någon roll eftersom det finns vindskydd och annat på ön och blir man sedan blöt på hemvägen gör det ju inget.

När vi cyklat några kilometer kom vi fram till stranden där roddbåtarna låg och vi gjorde en mindre trevlig upptäckt: ön var redan upptagen. Flådiga båtar, dunka-dunka-musik, tält och en massa högljudda människor. Suck... Inte är ön så stor så man kan vara ostörd på en annan del av den heller. Jag blev besviken, men inte så värst förvånad. Det är ju trots allt dagen efter studenten och dessutom början på turistsäsongen. Det var inte så mycket mer att göra än att cykla tillbaka.

Då kom det där regnet. Stora blaffor till regndroppar var det. Och det öste ner. Kraftigt. Tur att sommarregn är ganska trevligt ändå. Dessutom var det ett rejält åskoväder. Vi såg sinnesjukt många blixtar och de flesta ganska nära. Det var en riktigt häftigt cykeltur! Även om det var lite mindre behagligt när det började hagla och jag inte hade någon tröja på mig förutom linnet...

Som sagt, sommarregn är trevligt. Och av någon anledning tycker jag att det är ganska kul att bli så där övermåttans blöt. (Visst, det finns gränser, inte är det kul att bli det när man är på väg till jobbet eller har finkläder på sig...) Det behövdes ingen simtur idag.


Ettårsjubileum

Igår var det exakt ett år sedan jag blev teckenspråks- och dövblindtolk. Marre - med rätt att tolka, haha. Det känns helt overkligt att jag har varit tolk ett år nu! Och vilket spännande år! För er som inte vet kan jag tala om att jag inte är anställd någonstans, istället frilansar jag i Dalarnas landsting, Gävleborgs landsting och ibland åt ett privat bolag. Dalarna anställer inte längre några tolkar, men det finns visserligen anställningar att söka ute i landet, men eftersom min man och jag inte vill flytta så är det så jag har löst jobbdelen. Det har hittills funkat bra och jag får vara hemma en del, vilket jag ju faktiskt vill. Visst skulle det vara tryggt och skönt att ha en fast anställning någonstans, men jag är faktiskt ganska nöjd som det är just nu. Sen har jag ju faktiskt lite svårt att tro att jag kommer fortsätta såhär ända till pensionen, men vi får se helt enkelt. Fördelen är att det är väldigt fritt, jag är inte fast någonstans och vill jag vara ledig så är jag det, jag bestämmer ganska mycket själv helt enkelt. Dock kan jag ju inte bestämma mig för att jobba mer än vad det finns jobb att få, det kan ju vara en nackdel ibland.

Det har som sagt varit ett spännande första år som tolk. Det har varit jätteroligt och kämpigt, uppåt och neråt. Jag har lärt mig otroligt mycket, både kunskap om olika situationer men också tolkning. Det är otroligt givande att jobba med kollegor tycker jag, för man lär sig alltid något av varandra, får nya infallsvinklar osv.

Deesutom är jag så tacksam över bemötandet jag fått från tolkcentralen i Falun (självklart mina andra arbetsgivare också, men det är ju Falun jag har haft mest kontakt med). De har varit hjälpsamma och peppande, glada och trevliga, alltid tagit sig tid att svara på mina otaliga frågor... Så igår när jag ändå var i Falun åkte jag dit med en liten rosbukett. Tyvärr har ju de två samordnarna som varit med från min start slutat båda två, men chefen skulle hälsa till dem också. Det är ju så lätt att klaga och kritisera när man är missnöjd, men det är inte så ofta man tänker på att visa sin uppskattning, så jag är glad att jag faktiskt gjorde det. För det är de värda!

Det finns mycket som man skulle kunna säga om det här första året - och ännu mycket mer om jag inte hade haft tystnadsplikt - men jag kan väl sammanfatta det hela med att det inte är mycket som blir som man tänkt sig, på gott och ont. Livet som tolk blev ju inte helt och hållet som jag trodde, men blir det någonsin det med något? Jag trivs i alla fall och väntar med spänning på allt som kommer hända under mitt andra år som tolk. Det är ett spännande yrke med stor bredd och en massa överraskningar!


Saxat ur dagens Dagen

Apropå det här med diskussioner huruvida skolasvlutningarna får vara i kyrkan och att de ska vara fria från religiösa inslag...


Helgen i korthet (?)

Fredagen var en dag av bilåkande. I en varm bil... Dock med trevligt sällskap: Anna och Jan-E. Till slut kom vi ändå till vårat mål: SKåne, närmare bestämt hem till Erik och Sofia. Vi spenderade kvällen med nya människor, cupcakeförberedelser, nya insikter om att världen är liten, pizza och allmän trevlighet.

Nästa dag var Eriks och Sofias stora dag! Jag ska väl inte säga att det rådde febril aktivitet på gården den förmiddagen, men aktivitet var det dock. Jag hjälpte Anna med bröllopscupcakesen, hälsade på hönsen och kycklingarna, klappade lite på rottweilern Malin och tyckte det var allmänt varmt. Till slut åkte Erik och Sofia till kyrkan med sina två vittnen och gården var beredd för fest. När de nygifta tu kom tillbaka blev det också fest! God mat, bra musik och nya bekantskaper. Jag som brukar ha svårt att prata med folk jag inte känner blev förvånad över hur enkelt det var i det här sammanhanget. Allt som allt var det det softaste bröllop jag någonsin varit på!


Familjen.
Alla var glada! (haha)


Ladan, som erbjöd härlig svalka i värmen.


Vi fick väldigt gärna uträtta våra behov i det fria, antingen vid pinkepinnen
eller på pinkeplattorna.Fina rottweiler-Malin som jag hängde efter hela helgen.


Jan-E & Cattan


Ja, det är Anna som varit i farten igen!Dagen efter blev det till att packa och komma iväg hyfsat tidigt för att träffa Suss i Höör. Tillsammans med henne åt vid en oerhört god frukostbuffe på ett konditori. Det blev inte ett långt möte men vi hann ändå med en hel del skratt på den korta tiden. Ja, sedan var det återigen nio timmars bilkörande på schemat och efter några pauser var vi hemma i Leksand igen.

Sämre helger kan man ha!

Wow!

Det har cirkulerat ett Youtube-klipp ganska länge nu, som jag inte har tittat på förrän idag. Det är en otroligt begåvad tjej som översatt Grenade till ASL (American Sign Language). Jag kan inte själv ASL, men den här tjejen har ett så fantastiskt uttryck och mimik, så att kunna tecknena hon använder känns lite som överkurs... Kolla på klippet nedanför och titta gärna på hennes andra klipp också. Det är det här flytet i teckenspråket och uttrycket jag vill ha!


Prat vid köksbordet

Jag har två tankar: för det första borde man ju kunna lösa det här med någon sorts missbildning.
/Johanna

Där har vi en mening som antagligen aldrig förr sagts!

Hyperbole and a half

Det var länge sedan jag tipsade om en blogg, så jag tror faktiskt att det är dags nu. Jag blev själv tipsad i helgen av Arvid och Johanna om den väldigt roliga och annorlunda bloggen Hyperbole and a half. Och som resultat av det sitter jag nu här och skrattar åt texterna och bilderna som är mitt i prick! Favoritinläggen hittills är The Party och The Alot is Better than You at Everything. Läs läs läs!

På väg till Skåneland

Nu är vi - om allt går enligt planerna - på väg ner till Skåne, Jan-E, Anna och jag. Passet glömde jag hemma, men jag hoppas det går bra ändå. Vi är i vilket fall på väg ner till ett bröllop, jätteroligt! Extra roligt då det var länge sedan vi träffade brudparet och en del andra där nere i söderns land. Vi tänker ha en riktigt bra helg och det tycker jag att du också ska ha!


Den enda bilden jag har just nu som relaterar till helgen: presenten.

Uschlig telefoni

Halva dagen har jag spenderat med mekaniska kvinnoröster, knapptryckande, köande, pratande... Blä för att ha att göra med tele- och internetleverantörer via telefon! Det är bara och endast drygt och jag har varit så arg. Tur att jag var ensam hemma så att ingen annan (läs: Jan-E) fick lida för mitt humör. Inte räckte det med ett samtal heller, och inte ens med en operatör, utan jag har fått ringa runt så till den milda grad att jag är glad att min telefon inte växt fast på mig...!

Fulast idag:
Jag ringer (igen) till Telenors kundsupport för att säga upp vårat abonnemang och hoppas på att det inte bryts mitt i kön den här gången. Man kan tydligen bara göra det hela på telefon och vi har erbarmeligt dålig täckning här. Jag får till slut prata med en kille som ber mig ringa en annan dag, för deras uppsägningsgrupp är inte där idag! Eh...? Dagens ursäkt för att slippa bli av med kunder?

Gammalt ritbös

Hehe, hittade den här när jag bläddra runt bland lite bilder på datorn. Det var evigheter jag skissade upp den! Typ... i alla fall troligen över fem år sedan. Lite söt tycker jag.

Jag var ganska mangainspirerad på den tiden, det lyser igenom lite här tycker jag. Och ja, Jan-E hade kort hår och inget skägg på den tiden. Men nej, jag hade inte så små händer... Jag har alltid tyckt att händer är bland det svåraste att få till, så när jag var liten såg alla mina händer ut som tumvantar. Varför göra det svårt för sig liksom? Jag hoppade även över att rita näsor, för de var också jobbiga.


Blod

Jag var ett tag sen iväg och gav blod. Jag förstår inte varför det tagit så lång tid att få tummen ur! Blod behövs. Visst, man kan tycka att det är jobbigt med sprutor och så vidare, men det är faktiskt inte så mycket mer än otäckt. Man hjälper sina medmänniskor och förlorar liksom inget på det själv (förutom lite blod då...). Men ja, jag tycket väl inte att det var den mysigaste upplevelsen den veckan. Jag är vansinnigt smärtkänslig och hade tydligen väldigt lågt blodtryck vid tillfället. Men någon annan får faktiskt nytta av mitt blod. Så var lite solidarisk och medmänsklig: ge blod om du kan! Tycker jag i alla fall.

Här kan du läsa ett bra inlägg som berör ämnet och på geblod.nu kan du läsa mer om att ge blod om du är nyfiken eller vill bli blodgivare.

Leksands medeltidsmarknad 2011


Där skymtar stadsvakten, de får man passa sig för. På riktigt.

Det var medeltidsmarknad i Leksand i helgen som gått, som vanligt den sista helgen i maj. Det är alltid lika kul! I början när jag bodde i Leksand och gick på mina första marknader var det roligaste att titta runt i alla stånd och bli imponerad över allt hantverk. Det är fortfarande roligt, men nu för tiden är grejen istället att träffa folk. Ju längre man är i medeltids- och lajvsvängen, desto fler lär man känna. Sen är ju inte jag jätteduktig på att lära känna nya människor, men det går faktiskt framåt.

I år var faktiskt Arvid med för första gången och jag tror faktiskt att han blivit smittad lite av medeltiden. Och speciellt skedar, hm...


Johanna och Arvid

Ja, det finns ju mycket roligt att titta på, så låt oss ta en lite minitur på marknaden. Jag hade faktiskt bara med mig kameran en av dagarna, därför blev det inte heller övermåttans mycket bilder. Då kör vi!
Vi hängde en del hos Läder-Tommy och hans fru.


Johanna köpte en urtjusig bältesväska.


Leo letar bjällra.


En smygbild på en del av gycklargruppen Mareld.
Det där som Johanna plockar upp är en tumrullare. Man sätter sina tummar
i den och börjar rulla.
Och så jag, med en väldigt historiskt korrekt kameraväska...

RSS 2.0