Jan-E 25 år

I fredags fyllde min käre make 25 år. Tyvärr var jag borta på jobb näst intill hela dagen, så jag hann inte riktigt fixa sådant jag hade velat (en mycket längre skattjakt med slutstation på Vaverön, de traditionsenliga muffinsarna mm), men gjorde åtminstone iordning en lite skattjakt åt honom innan jag stack iväg på jobb och köpte med mig bullar "med gult" (de går hem vill jag lova!) innan jag åkte hem.

På lördagen blev det sedan liet tårtkalas. Jag gjorde två tårtor, men blev inte så jättenöjd faktiskt. Men men, nu har jag provat de varianterna också, så då vet jag till nästa gång. Sällskapet var trevligt i alla fall!


Jobb och tyg

Den här veckan är galet jobbspäckade! Inte för att jag klagar, men lite typiskt veckan innan lajvet när jag skulle behöva ägna mig åt sömnad... Nåja, hittills är jag i alla fall ledig i helgen. Dock ska vi fira Jan-E lite på lördagen, men det ska nog gå ändå. Jag hoppas bara tygerna kommer snart. Jag lyckades till slut bestämma mig och Jan-E lyckades till slut beställa (ett himla krångel med en massa tyger som var slut). Nu är min stora oro att stuvarna jag hade tänkt göra hosor av inte räcker. Voi voi... Men sådant har jag inte tid att fundera på nu, nu måste jag hoppa i lite anständiga jobbkläder och sedan susa iväg till dagens alla uppdrag.

Tygval

Om två veckor ska jag ha sytt färdigt en hel cordov-outfit och jag har inte ens valt tyg än! Hur ska detta gå...

Jag brukar vanligtvis beställa från Korps, men den här gången provar jag Handelsgillet. Inte för att jag på något sätt är missnöjd med Korps, verkligen inte, men jag tänkte att det kan ju vara bra att prova andra alternativ någon gång också.

Så, välja tyg alltså... På hemsidan står det att man ska utgå från "glada naturfärgade ylle- och linnetyger" (vilket innefattar allt från grönt och brunt till blått och brunlila). Dock har jag lagom mycket stuvar hemma för att kunna göra ett par hosor, så egentligen behöver jag bara fundera på vad jag vill ha för färg på dem (blått eller grönt) och vilket tyg jag ska köpa till min kjortel. Resten, alltså brokor och underkjortel, behöver inte vara i något mer märvärdigt än oblekt linne så där är ju valet ganska enkelt. Dock är det tillräckligt många val för att jag ska ha svårt att bestämma mig: grönt eller blått nertill och vad upptill? Jag märkte i och för sig att en hel del av de tygerna jag har att välja mellan faller bort direkt pga priset. Jag tänker inte köpa överskuren kläde för 1050:-/metern. Faktiskt.
The plans

Ute är det grådassigt och inte alls särskilt vårvarmt. Bilen har fortfarande vinterdäck eftersom väderprognosen varnar för snöblandad nederbörd de kommande dagarna. Vart jag än tittar här i rummet så är det massor som behöver fixas. Blanketterna från Försäkringskassan ger mig dåligt samvete. Men det är fredag! Lite jobb som ska avklaras, sen ska Jan-E och jag på lite ärenden, kanske träffa Leo och sen... ja, vem vet? En hel fredagkväll som är oplanerad! Kanske... lite städning?

Såsande

Jag har fortfarande inte hittat tillbaka till några vardagsrutiner efter den långa påskledigheten. Inte för att jag brukar har så mycket vardagsrutiner i vanliga fall heller, men jag brukar i alla fall få en del saker gjorda här hemma. Nu känns det mest som att jag såsar omkring och inte gör något vettigt. Visst, jag smågrejar lite med akuta grejer så som matlagning (att jag ens gör det förvånar mig nästan!), men sådant som jag verkligen borde ta tag i blir mest bara liggande, som att reda ut en gång för alla hur man fyller i de grymt frustrerande paprena från Försäkringskassan eller ta tag i det som måste vara färdigsytt om lite drygt två veckor. Och vardagsrummet ser ju mer kaotiskt ut nu när Jan-E kom hem från LAN:et... Nu är han förresten borta igen, någon slags grej med jobbet.

Jag tar ju inte direkt vara på tiden om man säger så. Nu skulle jag kunna ta tag i något, klockan är ju bara nio på kvällen. Men nej, istället överväger jag starkt på att krypa ner under täcket och läsa en stund innan jag somnar. Kanske är jag lat, kanske har jag blivit duktig på att lyssna på vad min kropp behöver. Jag vet att det förstnämnda är sant, men jag tror att det andra också är det. Och eftersom jag har lyxen att disponera min tid så som jag själv vill, ska jag helt enkelt vara snäll mot min lekamen och låta den få lite vila i horisontalläge. Förhoppningsvis ska jag istället imorgon kunna uppbåda lite självdisciplin nog att göra någon nytta. Vi får väl se...

God natt.

Aprilväder

Jag kommer inte börja hoppas på ordentlig vår förrän i mitten av maj...


Söndagmorgon

Jag har suttit här vid köksbordet, lyssnat på tuppen i granngårde, druckit min varma choklad och konstaterat att jag har det rätt bra just nu. Igår kväll lyckades vi till och med sälja bort vår gamla bil. Nu ska jag nog försöka göra mig iordning för resten av dagen som innhåller gudstjänst och Jan-E-hämtning. Det har varit skönt att vara ensam hemma, men det ska sannerligen bli skönt att ha maken hemma också.Ha en fin söndag, allihopa!

Vi överlevde påsken

Så där ja, då var man hemma igen. Det var en ganska tröttsam körning på 45 mil, men till slut nådde vi Hjulbäck. Några timmar efter hemkomst packade Jan-E om sin väska, vi stuvade in den stationära datorn, luftmadrass och en hiskelig mägnd sladdar i bilen och körde in till Leksand. Nu ska han vara där till på lördag och jag (som just nu inte har något alls inbokat förrän nästa vecka) går omkring och såsar här hemma. Nåja, såsar och såsar... Igår dammsög jag halva huset, tvättade, lagade mat, packade upp matkassar osv. Men det är ju helt klart lättare att slappna av när man vet att det inte finns en stor hög med "borde" som väntar på en bakom varje hörn.

Påsken var i alla fall trevlig. Lite besviken blev jag dock på vädret: jag hade förväntat mig mer vår än i Dalarna, men tji fick jag. Det hann snöa mer än en gång under vår visit i Västsverige, bl.a. den dagen vi hade planerat att åka ut till Hofsnäs. Det fick bli en slödag hemma hos mamma och pappa istället, men lika bra det eftersom jag gått och blivit förkyld. I övrigt flöt allt på som planerat och vi följde vårt intensiva schema utan problem. Dock ser jag fram emot att få åka ner en lite längre tid så att man kan ta det lite lugnare, kanske rent av ha utrymme för lite spontana grejer!

Vi får se vad som händer idag. Jag borde nog försöka vara lite duktig och packa upp lite, det ser ut som att vi har ett halvt flyttlass i vardagsrummet just nu. Vi tog ju bilen ner på påsk, så när vi skulle tillbaka hem igen packades den full med saker som vi lämnat hos mamma och pappa under ganska lång tid (julklappar, böcker, kläder, en boffersköld, kylväskor...) plus saker som hittades när Jan-E och pappa rotade omkring på vinden i jakt på ett sällskapsspel som ingen visste var det fanns (det hittades inte, dock hittades andra spel, pussel, vårat gamla Amiga och andra nostalgiska gamla prylar som jag inte ville lämna åt sitt öde på vinden). Sedan hade även min svärfar gjort en utrensning hemma och Jan-E fick överta en massa fulla Fauna-pärmar och annat. Även Jan-E:s farfar tyckte att vi behövde fylla ut bilen med bl.a. en bilbatteriladdare, kupévärmare och lite annat. Ni blir nog inte så förvånade om jag säger att bilen var så full som den kunde bli när vi körde hem. Tur att Jan-E är en packningspusslare av rang!

Det blev även denna gång ett väldigt bildlöst inlägg... Helt och hållet beror det på lathet. Jag fotade lite när vi var på landet (dock missade jag att fota hästen med illgröna fjädrar i svansen!), men det kan ni få se en annan gång.

Yksinäisen keijun tarina

Nu har jag åter igen fått en låt på hjärnan, vilket betyder att jag sitter och lyssnar på den om och om och om och om igen... Den här gången är den faktiskt på finska, men en översättning till engelska hittar ni här (även om jag inte tycker att den gör texten helt rättvisa).


The Hunger Games

I fredags gick jag på bio med Jan-E och Ivar. Jag går inte på bio så ofta, så jag tycker fortfarande att det är lite lyxigt att sitta där i salongen med den där stora duken framför sig. Dock kändes det inte så lyxigt att en överväldigande majoritet av biopubliken var tonåringar. Inget ont om tonåringar, men när man inte själv är en så kan man ibland tycka att deras beteende kan vara lite... störigt. Man ser liksom inte riktigt fram emot de tysta partierna i filmen, eftersom nämnda tonåringar då hörs mer. Det är prat, ett "käften!" då och då och så detta eviga fnitter. Nåja, jag ska inte uppehålla mig vid en längre beskrivning av publiken, det har Fredrik Backman redan gjort.

Jag har för en gångs skulle inte läst boken, annars brukar det vara fallet när jag ser en film som har en bok som förlaga. Jag tror det var ett bra drag, eftersom jag vet att jag annars sitter med boken i bakhuvudet när jag ser filmen och dömmer sedan filmen efter dess förlaga, och det är ju tråkigt att dömma ut något bara pga en jämförelse. Nu hade jag liksom inget att jämföra med och det enda jag vissta om filmen/boken är ju det jag hört på radio och det jag sett i folks statusuppdateringar på Facebook. Åsikterna har dessutom gått isär så väldigt mycket så jag har otroligt nog lyckats hålla mig hyfsat neutral i mina förväntningar. Eller så har jag lärt mig min läxa efter Twilight-hypen...

I vilket fall, filmen då. Jag gillade den. Jag tror främst att det beror på världen, är världen övertygande och spännande funkar de flesta historier. Dessutom gillade jag huvudrollen. Ofta brukar jag ha svårt för den kvinnliga huvudrollen eftersom man - speciellt i sådana här filmer - försöker få henne att vara tuff, sexig och samtidigt i behov av att räddas och det är sällan man lyckas med konststycker att dessutom göra det hela övertygande, men Kattnis spelades bra och jag köpte det. I sådana här filmer är det dessutom lätt att göra det hela svart eller vitt, men på något sätt tycker jag ändå att de får in gråskalor i Hungerspelen. Kattnis och Peeta verkar inte vara så renhåriga mot varandra hela tiden, "the bad guys" är inte känslolösa och kallsinniga bara för sakens skull osv.

Som sagt: jag gillade den. Och nu är jag sugen på mer! Dags att läsa boken, om den inte skulle varit väldigt utlånad på biblioteken...

Bråda och trevliga dagar

Nu ligger en väldigt trevlig tid framför mig må jag säga! Idag blir det påskmusikal i Insjön, just ikväll är det teckenspråksgestaltat och allt (kom dit om du har möjlighet!), sen bär det av med Jan-E till Peter där vi sover över. Imorgon blir det lite jobb på morgonkvisten innan vi far iväg och hälsar på go'a Martina! På kvällen hoppas vi anlända till mamma, pappa och brorsorna i Dalsjöfors och om vädret tillåter dagen därpå åker vi ut till Hofsnäs och picknickar lite. Jag håller tummarna för stora vitsippemattor! (Det är ju något som saknas här uppe, även om vi för all del har vitsippor (dock inte än).) Dessutom kryllar Hofsnäs av stora, ståtliga, gamla ekar (också en bristvara i Dalarna) och där sprang jag omkring en del när jag var liten. Sedan fortsätter helgen i Göteborg med omnejd hos svärsläkten och sedan kommer vi tillbaka till Borås. Då ska vi gå på påskgudstjänst och sedan träffa svärmor. Så var den här veckan till ända, men trevligheterna de fortsätter. Måndag och tisdag blir det till att träffa några vänner och innan vi styr kosan hemåt ska vi bunkra mat på någon stormarknad (mat är billigare i Borås än i Leksand så man får passa på när man tar bilen).

Tro mig, det har krävts en del pusslande för att få ihop det hela och så sent som igår försökte jag få ihop allt med en oväntad programpunkt, men det mesta går ju att lösa. Nu hoppas jag bara att allt flyter på som det ska!

Ja, just det ja, packa kanske man borde göra också...

RSS 2.0