Blommor växer på träd
Shoppat

Medan andra köper skor, handväskor, ny bikini, mascara och allt vad det nu är, så kör Jan-E och jag på ett lite annat stuk. Detta är vad vi inhandlade i helgen, förutom mat och annat smaskigt.

Lite tyger Jan-E ska ha på sitt nästa lajv, en rulle lädersnöre, diverse spännen och ett mjölkkrus till de gånger man ska bjuda sina gäster på te.


Rumsinspirerad

Idag var jag på besök hos en ny bekantskap, när jag ändå hade vägarna förbi. Wow, vilket hus hon bodde i! Helt underbart, med mysiga färger, luftigt, hemmasnickrat, målade dekorationer på dörrar mm. Men det bästa var pysselhörnan med plats för symaskin och målargrejer, ett stort fönster och högt till snedtaket. Åh åh åh!

Nu sitter jag med Ikeas medlemstidning live uppslagen framför mig och för en gångs skull finns här ett inredningsreportage som jag någorlunda fastnat för. På de två första sidorna av reportaget finns bilder från en atelje. Tidigare idag satt jag i biblioteket och bläddrade i Bild & Bubbla (en tidskrift om serier) och jag blev ännu en gång sugen på att sätta mig ner med penna och papper.

Som jag skrivit förut skulle jag gärna vilja ha en kreativ arbetshörna här hemma. Ett stort arbetsbord där vägen från tanke till handling inte ska behöva bli lång bara för att man måste gräva fram symaskinen ur ett skåp, leta upp ritpapret ur en låda eller inte kunna sätta igång med något pyssel för att matbordet används till det som det är till för...

Steg ett för att förverkliga detta skulle ju vara att städa undan uppe vid trappen, få bort allt onödigt som just nu ligger och skräpar där i brist på bättre ställe att vara på. Imorgon ska jag till Ikea en sväng, eftersom jag är i de krokarna på jobb. Då blir det till att köpa ännu fler plastbackar (vi har köpt en hel del plastbackar det senaste året för att flytta över saker från bananlådor till lite mer fukt- och skadedjurståligare behållare, och samtidigt försökt rensa ut onödiga grejer), så då har vi i alla fall förutsättningar för att kunna rensa undan en del i alla fall. Ett steg i taget.

Jag skulle vilja ha en arbetshörna med lite känslan av blandningen av följande bilder. Dock har jag redan planer på hur själva arbetsbordet skulle se ut om jag fick bestämma helt själv. Dit är det dock lång väg kvar...


Bildkälla


Bildkälla


Bildkälla


Bildkälla


Bildkälla


Bildkälla

LMM 2012 - del 1

Det blev en ganska stor mängd bilder som blev tagna under helgen, så jag har fått sålla lite. För att inte alla ska dyka upp i en enda stor klump tar jag och delar upp dem i lite olika inlägg. I år blev det mest bilder på diverse uppträdanden, men en smula annat slank med också. Först ut: Patriarkus!

 

 

 

 

 

 


Slut för den här gången

Nu är Leksands medeltidsmarknad slut för den här gången och jag kan bara konstatera att helgen har varit fantastiskt bra! Dock är mina fötter väldigt griniga... Nåja, nu ska jag greja lite och sen gå och lägga mig. Visserligen är klockan bara halv nio, men det är inte många timmar jag sovit den här helgen och imorgon blir det till att gå upp halv fem på morgonen, så lite tidig sömn låter väldigt lockande.

Jag ska inte lova för mycket men jag ska försöka lägga upp lite bilder från helgen snart. Tills dess får ni nöja er med en lite smått anakronistisk Marre som kör hem från marknaden.


LMM 2012

Dags att hojta om helgens stora händelse: Leksands medeltidsmarknad! Jag rekommenderar starkt ett besök om ni har möjlighet. Enligt vissa är det Sveriges bästa medeltidsmarknad. Visserligen är det en ganska lite marknad, man ack så bra! I år kommer dessutom Patriarkus, en urbra medeltidskör. Jag vet, det låter inte så vansinnigt upphetsande med en medeltidskör... Jag tyckte i alla fall inte att det lät så spännande när jag fick höra talas om dem för första gången, men sen hörde jag dem och wow! Jag har sett dem live några gånger och har deras skiva. Det är en fantastiskt bra grupp som är grymt värda att se live. Att de nu kommer till Leksands medeltidsmarknad är en liten dröm som går i uppfyllelse.

Förutom Patriarkus kan man även se gycklargruppen Mareld, trollkarlen Arkadia, en massa spännande prylar och hantverk i marknadsstånden, sagoberättande, tornerspel och en hel drös med annat. Dessutom kan man köpa mängder med gott, tex Rältagårdens mat, fattiga riddare, nybakat bröd med pålägg, kolbullar, strutsglass (mycket medeltida, erhm), bröd och muffins, kryddor, korvar, godis och en hel del annat mumsigt.

Något annat som åtminstone jag inte ska missa är dansgruppen Lindorme från Nordanlandets dansworkshop. Jag har två vänsterfötter och har ingen taktkänsla, men det är kul som bara den att vara med och dansa!

Du hittar medeltidsmarknadens hemsida här, här har du en länk direkt till helgens program och här har jag skrivit om fjolårets medeltidsmarknad.

Jag hoppas vi ses i helgen!

Chokladterapin

Jag kan ju förresten rapportera att chokladterapikakorna var übergoda! Enda nackdelen var att de tog slut så förgjordat fort...

Schampokakor

För några år sedan började jag, efter ett tips från Malin, att använda schampokakor. Låter lite konstigt kanske, men det är helt enkelt schampo i samma form som en hård tvål. Det är alltså inget onödigt vatten man släpar hem från butiken, utan den funkar precis som en hård tvål: när man tvättar håret och schampokakan kommer i kontakt med vatten, löddrar den precis som vilket annat schampo som helst (löddrar, vilket konstigt ord egetnligen...). De håller länge, är veganska och ska tydligen innehålla bra grejer. Man ska i princip kunna duscha utomhus utan att de skulle vara skadliga för naturen. Med andra ord perfekta att ha med på långa, varma sommarlajv om man känner att en hårtvätt nog skulle sitta fint.

Jan-E och jag använder en variant som heter Soak And Float. Den ska vara bra för känsliga och mjälliga hårbottnar och doftar av tjära (eftersom den ju bl.a. innehåller tjärolja). Vissa kan tycka att det inte är en allt för behaglig lukt, men jag är ganska van eftersom det hemma hos mamma och pappa används en hel del finska tjärschampon och -tvålar. Tjärolja är ju både antibakteriell och anitseptisk, så det är inte bara på pin kiv man låter saker och ting lukta tjära... Men i vilket fall så brukar jag ju även ha i balsam i håret, så tjärdoften blir nog inte så markant att andra i min omgivning lider så att säga...Sen finns det ju en hel del andra sorter också, som ser lite roligare ut. Jag tänker på väldigt färgglada macroner när jag ser dem!Jag brukar köpa min schampokakor på Lush, men det finns säkert på andra ställen också. I vilket fall kan jag varmt rekommendera att prova schampokakor! Miljövänligt, ekonomiskt, snällare mot håret... Prova vettja!

Bilderna är från lush.se

 


Min Jan-E

Han har inte bara en underbar personlighet, han är snygg också. En fantastisk pappa, det är jag helt övertygad om att han blir!


Nålbundet

Det är trevligt att ha hantverkande vänner, då gör det inget om man själv inte kan allt. Jag kan inte nålbinda, men det finns det andra som kan, tex Suss. Så jag beställde ett par höga sockar. För ett tag sedan damp de ner i brevlådan och de satt som gjutna på mig! Nu så, nu är jag redo för kallt väder på medeltidsmarknaden och kalla lajvnätter!

 


Hantverkandet

Vårt köksbord står för närvarande i vardagsrummet och har förvandlats till något slags arbetsbord. Här står den stationära datorn, allmänt grejs som flyttas fram och tillbaka, Jan-E:s läderhantverksprylar och diverse sytillbehör. Och det känns fint! Hantverkande är riktigt gött, men om sakerna ligger i ett skåp är det så förgjordat svårt att få tummen ur... Nu när det ligger framme är det mycket lättare att bara sätta sig och börja pyssla. Visst, det är ingen optimal eller långsiktig lösning att använda matbordet, egentligen skulle drömmen vara att ha ett tvådelat kontors-/arbetsbord i den nuvarande skrivbordshörnan uppe i trappen, där man skulle kunna ha dator och kontorsprylar i största allmänhet, symaskinen och diverse små sytillbehör, ritgrejer och en massa annat trevligt som lockar fram kreativiteten. Någon som har lust att komma hit och platsbygga denna dröm?

För tillfället håller jag på och handlfållar en huvudduk att ha till medeltidsmarknaden (mer om det sen) och Jan-E pysslar en födelsedagspresent i läder. Det är något väldigt rogivande och mysigt med att sitta och hantverka ihop. Gärna på kvällen med varsin mugg te.
Go'a söndag

Gudstjänst idag. I enjoyed! Bra lovsång, bra predikan, bra sällskap, bra fika...

Ur Segertoner, sång nr 48
Har du sorger och bekymmer,
är du modlös, trött och svag,
Jesus hjälper dig att bära,
dina bördor dag för dag.
Han som gråtit våra tårar
ser vår ångest och vår nöd.
Den som sörjer vill han trösta,
den som vacklar ger han stöd.Hela sången, men på engelska (den finns på svenska också, men jag gillar
verkligen den här versionen). (Bortse från den lite lama "videon".)


En bit ur en härlig sång från 1800-talet. Tycker det är härligt när man - som det var idag - har en mix av de här gamla, andliga sångerna (som är lika sanna idag som när de skrevs!) och modernare lovsånger. Innehållet är lika sant, det är bara utformningen som är lite olika. Lite som med våra olika samfund och församlingar: utformningen och uttrycket kan skilja sig åt, men i slutändan är kärnan densamma ändå, vi tror på och älskar samme Gud och samme Jesus.

Mamma Marre & pappa Jan-E? Ja, faktiskt.

Ja, vi väntar ett litet pyre, Jan-E och jag. Det känns fortfarande overkligt och svårt att greppa att det är en lite person inne i mig som viftar och har sig, suger på tummen och grimaserar. Och att vi dessutom ska bli föräldrar, med allt vad det innebär! Lite obegripligt är det ju faktiskt... Det verkar dock som att andra har lättare att fatta att vi väntar barn än vad vi själva har. Sen är det ju faktiskt ett antal månader kvar, så förhoppningsvis hinner man vänja sig någorlunda innan det lilla livet behagar joina omvärlden. Det känns ju lite verkligare nu efter ultraljudet och jag kan tänka mig att en eller annan polett trillar ner när man börjar känna någon exercera i magen.

Det är precis vad ni tror att det ärInställt tyg och tipsförfrågan

Det här med tyget har jag ju grubblat på i onödan... Det blev inget lajv för våran del den här gången, tyvärr. Tur att vi kunde avboka vår tygbeställning ändå. Men oh! vad lajvsugen jag är! Jag har suttit och kikat lite på bilderna från lajvet vi skulle åkt på nu i helgen (Krigshjärta 5.5) och sörjt lite över vad vi missat. Som tur är går det ju fler tåg, men vilket ska man ta? Just nu har jag inte snubblat över något lajv som jag är så sugen att åka på (förutom ett lajv som går av stapeln juli 2013, men det är ju ett tag kvar om man säger så...). Visst verkar det vara några lajv på G som verkar helt ok, men eftersom det är ett sådant företag att förbereda sig, ta sig dit (det är inte många lajv som är nästgårds direkt...), hur slut man är efteråt osv, så vill jag vara riktigt sugen att åka för att jag ska tycka att det är värt all ansträgning som ett lajv faktiskt innebär.

Så, några tips?

Marias chokladterapi

Häromdagen hittade Jan-E något i affären som han uppenbarligen tyckte behövde inhandlas. Passande? Jag har då inga invändningar...!
Här bor vi

Nu så, nu har vi äntligen fått upp den snygga keramikskylten vi fick i bröllopspresent från vår go'a Hanna! Nu är det förhoppningsvis lite lättare att hitta till rätt hus här på gården, om man är här för första gången.

 

 

Välkommen in!Premiärhägning

Idag är det underbart och soligt väder! Skönt, skönt, skönt, säger jag. Det är så varmt så det nästan blir för varmt att sitta ute på trappen en längre stund. Så varmt att jag för första gången för i år kunde hänga tvätten ute. Det här är då sannerligen en tid på året som jag uppskattar!


RSS 2.0