Prolog 2013

För lite drygt en vecka sedan var jag som sagt på Prolog. För er som inte vet är det ett lajvkonvent som nu hölls för femte året i rad. Det här var andra gången som Jan-E och jag åkte dit. Även Lea följde med, den här gången lite mer synlig (förra året låg hon gömd i magen utan att vi hade någon aning om det). Det fanns en himla massa programpunkter att välja på under helgen, precis som förra gången. Jag själv var inte med och höll i någon i år, men Jan-E däremot var med och arrangerade ett av helgens lajv: Natt i Moskva. Dock fanns det en hel del att göra förutom att lajva (jag var inte på ett enda lajv den här gången...), så som att gå på föreläsningar, workshops, filmvisningar, utvecklingsforum, myshäng i sofforna... You name it!
 
Att Lea hängde med var bara trevligt och hon verkar ha fått en hel del nya kompisar! Och vilken ice breaker hon är...! Visst, det är inte alltid hennes blöjbyten, hunger eller trötthet kommer lägligt eller enligt våra planer, men man får ta det som det kommer. Och hon kommer ju givetvis i första hand, så är det ju.
 
Intressanta, roliga och givande programpunkter, härliga människor, god veg-mat... Prolog levererade ännu en gång! Dock var inte allt prima och underbart, tex var det lite drygt att inte kunna sova kvar på konventsområdet. Eller ja, "kunde" och "kunde", men av respekt för våra medmänniskor valde vi att inte sova i någon av sovsalarna. Lea vaknar ju fortfarande på nätterna och vill ha mat, och vi kan ju uttrycka det som så att hon inte är diskret. Så vi sov i alla fall hos en kompis ett par mil utanför stan. Vi är givetvis väldigt tacksamma att vi fick möjlighet att få sova där istället för att betala dyra pengar för att sova på hotell, men det var onekligen lite drygt att köra fram och tillbaka, speciellt sent på kvällarna.
 
Sen hade jag nog lite väl höga förväntningar på vissa programpunkter, vilket i kombination med trötthet, sliten kropp, hunger och lågt blodsocker gjorde mig ganska opepp ett tag, men som tur är kan ju vissa saker åtgärdas.
 
Något som är bra med Prolog så här i efterhand - om man inte själv var där eller om man har väldigt dåligt minne - är att en del saker filmades. Ytterligare annat finns på pränt. Dock är det långt ifrån allt som dokumenterades, men lite är bättre än inget. Något som man kan både läsa och titta på är alla de lajvpresentationer som gjorde på lördagförmiddagen. Det händer så sjukt mycket spännande i lajvsverige, jag blir verkligen sugen på en hel del av detta. Ack: så många lajv, så lite tid!
 
En föreläsning som man kan lyssna på heter Matematik efter katastrofen och handlar om upplevelsebaserat lärande i grundskolan, här genom postapokalyptiskt lajv! Ett grymt intressant och spännande projekt. Jan-E verkar vara helsåld på den idén om man säger så...
 
Ja, det är en liten, liten del av vad som hände under Prolog. Om jag får tid och möjlighet kan jag ju länka till fler föreläsningar och/eller texter från helgen.
 
Prolog, det är sannerligen fantastiskt bra! Har du ett intresse av lajv så är det här verkligen något som man utan tvekan kan åka på och få ut en hel del av. Det är en fantastisk hobby vi har, med fantastiska utövare!
 
Tusen tack och en massa, massa cred till arrangörerna Mirjam, Petter och Martin, till de underbara funktionärerna och till alla fantastiska lajvare som kommer och håller i programpunkter, peppar varandra och utvecklar denna fantastiska hobby!

Postkonventströtthet

I helgen var det Prolog. Nice, men lite smått utmattande... Jag blir ju hyfsat trött av sådana tillställningar i vanliga fall, och den här gången hade vi Lea med oss dessutom. Det hela gick bra trots tröttheten men det är skönt att vara hemma igen. Ska försöka skriva lite mer om fantastiska Prolog senare.

Chokladcupcakes med lakritstopping

Häromdagen bakades det här hemma. Jag hittade ett recpet i en Mer smak-tidning (man kan också hitta det här) som jag gärna ville prova. Choklad och lakrits kan ju vara en riktigt bra kombo ibland, men ibland en katastrof... Här blev det dock väldans gott! Ingen av smakerna dominerade för mycket, utan gifte sig i mitt tycke fint med varandra. Sen är det ju alltid kul att baka saker som man ska dekorera :)
 
Du behöver:
♥ 3 ägg
♥ 2,5 dl strösocker
♥ 60 g smör
♥ 100 g mörk choklad i bitar
♥ 1 dl gräddfil
♥ 3,5 dl vetemjöl
♥ 2 tsk bakpulver
♥ 2 tsk vaniljsocker
♥ 3 msk kakao
♥ 50 g grovt hackad mörk choklad
 
Lakritstopping
♥ 50 g rumsvarmt smör
♥ 4 dl florsocker
♥ 1 tsk vaniljsocker
♥ 2 msk finmortlad turkisk peppar eller 2-3 tsk lakritsgranulat
♥ 100 g philadelphiaost
 
Garnering
♥ lakritsströssel eller granulat
♥ lakritsgodis
 
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker fluffigt.
2. Smält smör och choklad och rör ner i äggsmeten med gräddfilen.
3. Sikta ner de torra ingredienserna.
4. Vänd i den hackade chokladen.
5. Fördela smeten i 12 pappersmuffinsformar i en muffinsplåt. (Antalet beror ju lite på formarnas storlek, jag fick ihop 19 st muffins, vilket nog var ganska bra eftersom större cupcakes nog hade blivit lite för mäktigt.)
6. Grädda mitt i ugnen på 175° i cirka 15 minuter. (Jag lät dem vara inne längre eftersom jag tyckte de såg väldigt ofärdiga ut. Dock skulle nog 15 minuter varit ganska lagom, speciellt eftersom mina muffins som sagt inte var särskilt stora.)
7. Låt dem svalna på galler.
8. Vispa ihop alla ingredienser till lakritstoppingen, spritsa på de kalla muffinsarna och garnera med lakritströssel och lakritsgodis. (Godiset skippade jag, kändes lite onödigt och jag vet inte riktigt vad för något som hade passat bra här faktiskt.)
 

RSS 2.0