Sju dagar

Om man undrar vad grejen med att "fira" medeltid i Visby under vecka 32 är eller om man bara längtar till nästa vecka 32, då kan jag rekommendera att se dokumentären Sju dagar. Den ligger ute i typ tre veckor till, så passa på! Beskrivning på SVT play:
 
Vi följer eldsjälarna som årligen förvandlar Visby till en medeltida skådeplats. Under ett helt år förbereder sig riddare, gycklare, handelsmän och hantverkare för att skapa en exotisk och genuin mötesplats för människor med ett annorlunda intresse. Filmen är inspelad under åren 2010-2013.
 

En timme eld, medeltidsstämning, passion för förr, hästar, förberedelser och gemenskap!
 
Bildkälla
 

TV-tips

Om ni vill se min make i rörlig bild är det bara att klicka sig in på SVT:s Hej kompis. Väl där kan ni titta på avsnitt 13. Titta och njut! ;)
 
(För den som inte vet: han speakar inte sig själv.)

2013

Så där ja, det börjar bli på tiden att lägga upp en årssammanfattning, månad för månad. Det blir en kort en den här gången. Bilder får ni en kompott av i slutet på inlägget, huller om buller!
 
Januari
Året börjar med mycket kyla. Vacker kyla. Det är dessutom intensiva Lea-tider för mig, det lilla livet låter mig inte direkt glömma anledningen till att jag är föräldra"ledig". Det bakas semlor och Jan-E lagar den bisarra sill-lasagnen.
 
Februari
Vi klipper Leas hår för första gången, vilket gör henne lite mer lik Björn Hellberg än innan.
 
Mars
Vi var på vårat andra Prolog (ett lajvkonvent), vilket resulterade i mycket trötthet och ännu mer pepp! Dessutom ryker min långa hårtofs och jag blir korthårig igen.
 
April
Precis som resten av våren känns det mest som att tiden går; vi försöker få ihop vardagen, grejar och står i och vips så har morgon blivit kväll ännu en gång.
 
Maj
Jag är fortfarande hemma med Lea, men jag börjar jobba lite då och då när tillfälle ges. Som vanligt avnjuts ännu en medeltidsmarknad men för ovanlighetens skull får jag under helgen 10 kg choklad! Dock inser jag att det är dags att pensionera min gamla Nokia och göra som alla andra: skaffar en sådan där smart mobil.
 
Juni
Det rullar på med sommar och allt... Bröllop, hälsa på vänner, lite jobb för både Jan-E och mig.
 
Juli
Inte ett enda blogginlägg under hela juli! Dock händer det ju en del ändå, vi är bland annat på en tripp till Västsverige och Jan-E drar iväg på lajv en vecka. Jag roadtrippar hem med Lea och Kattis från Borås till Leksand och dagarna efter det flummas det en del i vårat kök med damtidningsföljetång som grund ("Jag hatar dig, Steve Porter!" är en replik som för alltid etsat sig fast i minnet).
 
Augusti
Vi spenderar två veckor i Visby; den första veckan en händelse- och folkspäckad vecka, den andra en programpunktsfri vecka med familjen som enda sällskap. Bra veckor båda två! Sedan är det dags för mig att börja förvärvsarbeta! Kul att komma igång med tolkningen igen.
 
September
Jag anmäler mig till en distanskurs på Folkuniversitetet, vilket leder till att jag köper ett bord på loppis, slipar det och lackar om det, så att jag kan sitta vid det och göra mina illustrationsuppgifter i lugn och ro.
 
Oktober
Det blir mycket körande till och från jobb, och jobbande blir det ju också så klart. Kursen sätter igång och ger mig huvudbry. Vi får besök av bl.a. svärmor och Malin, men inte samtidigt. Jan-E och jag högläser på biblioteket. Det känns som att almanackan är full! Mitt i alltihopa fyller dessutom Lea ett år! Va, redan?
 
November
 Ännu en månad med noll blogginlägg! Tja, bland annat hade vi en liten tolkbarnsträff (eller vad ska man kalla det?) för oss tolkar som nyligen varit/är föräldralediga. Kul att få träffa kollegor och se deras barn :)
 
December
December var väl som december brukar vara: man inser att julen kommer med stormsteg och man hinner inte ens göra hälften av vad man hade velat. Men i år firar vi jul hemma tillsammans med ett par vänner, utan en massa måste och krav - skönt! I övrigt besöker vi förskolor, går på julmarknad och bråkar med SJ. Vi hänger också en hel del på biblioteket, vilket vi i stort sett gjort hela hösten. Kursen tar slut med en lättnadens suck och ett saknadens stygn. Vi avslutar året i Västsverige och världen blir en halmbock fattigare.
 
 
Lea och jag tar en tur till Ramnaparken när vi ändå är i Borås. Kyrkan i bakgrunden är den Jan-E och jag gifte oss i!
 
Jag provar att göra cake pops. Vidunderligt gott!
 
Kursuppgift: illustrera ett glasspaket, smak: banan och jordnötssmör.
 
Jag klipper Jan-E:s hår! Skulle nog behövt en häcksax eller något egentligen...
 
Höstfint på Leksandsbron.
 
Ett besök i Cloetta-butiken i Gamla Linköping. Mums mums!
 
Jan-E klär sig traditionsenligt i kilt på skolornas sommaravslutning.
 
Dan ♥ Zara
 
Vackra Visby!
 
Medeltidsmarknad, världens bästa unge på ryggen och tio kilo choklad, kan det bli så mycket bättre?

Lugna jobbgatan

Det är lite segt på jobbfronten nu i januari, som vanligt. Det nya året börjar aldrig i rasande fart för mig, rent jobbmässigt sett alltså. Lite drygt är det ju, man vill ju komma igång och dessutom hänger ju ekonomin en del på att jag får in jobb, men samtidigt är det lite skönt att få vara hemma. Inga tider att passa, mer tid för familjen, man hinner fixa och dona hemma (även om det inte syns så mycket som jag skulle vilja...). Det är ju ingen idé att stressa upp sig heller, jobben kommer om de kommer och det är inget jag kan styra över.
 
På tal om jobb så ska Jan-E faktiskt söka ett hederligt gammalt sommarjobb i år, precis som man gjorde när man var yngre! Grejen är att efter ännu en "hoppa runt hos en massa folk och träffa så många som möjligt på så kort tid som möjligt"-jul har vi tröttnat lite, bl.a. på stressen. Vi började prata om att det vore skönt att ta ett längre besök till Västsverige under några veckor, kanske en månad till och med. Dock skulle det ju vara trist med inkomstbortfallet som skulle komma på köpet (ingen av oss har någon fast anställning = ingen betald semester). Då kläckte Jan-E den briljanta idéen att han ju kunde söka sommarjobb i Borås/Göteborg. Det hade ju varit perfekt. Dock måste han ju hitta - och framför allt få! - ett jobb först. Tips och förslag mottages tacksamt!

Borta bra, men hemma BÄST!

I tisdags kom vi hem, efter att ha varit på "julturné" hos nära och kära i Västsverige. Det är härligt och trevligt och mysigt och roligt att få träffa en del av dem man saknar mellan besöken, men nog är det bra skönt att komma hem efter att ha flängt runt och sovit i jag vet inte hur många bäddar! De senaste dagarna har vi försökt ta det lugnt och bara njutit av hemmavaron, med få - men bra! - undantag.
 
Funderingarna har fortsatt - allt från om vi har plats med ett par fåtöljer som vi skulle kunna få till hur tusan vi ska göra för att lösa det här med framtiden åt det håll vi vill ha det. Dock tycker jag att det på något sätt känns lättare att fundera när man är i hemmets trygga vrå.
 
Det är förresten så häftigt att se hur mycket Lea har utvecklats de två veckorna vi varit borta! Hon har lärt sig fler ord och tecken, lärt sig äta med bestick (på en väldigt basal nivå, men ändå) och blivit mer självständig och lite mindre skeptisk mot alla som inte är mamma och pappa. Nu är hon tyvärr lite krasslig, stackaren. Snorar och hostar. Men så är det, det är inte många som är förskonade från sådant.
 
Igår kom snön också, och idag har den bara fortsatt att vräka ner. Jag har inte orkat ta mig ut i kylan, istället har jag och resten av familjen stannat inne och eldat i vedspisen, så nu har vi faktiskt en human inomhustemperatur till och med i hallen (där det annars brukar vara nästan utomhustemperatur, eftersom vi vill hushålla med den värmen som finns)! Den bästa husvärmen får man verkligen när man eldar :)
 
Imorgon ska jag på årets första uppdrag, nice! Sen får vi vill se om det blir några fler snart, januari brukar ju annars vara en skral månad när det kommer till jobb, tycker jag.
 
Ja, som sagt: borta bra men hemma bäst!

2014

Man vet ju aldrig vad som hända skall, och just inför det här året är det mer aktuellt än på länge! 2014 kommer handla mycket om framtiden, funderingar och tankar och att göra slag i saker. Hur vill vi i familjen ha det i framtiden och hur kommer vi dit? Hur vill vi ha det individuellt? Vilka möjligheter finns? Begränsningar? Det funderas och diskuteras, dock kanske lite mer konkret än vad det verkar i den här texten... Men det känns inte riktigt läga att tala om för hela världen just nu, vi får se vad som händer och vad vi bestämmer oss för.
 
Det som är bestämt är i alla fall att jag kommer fortsätta jobba som vanligt under våren. Sommaren betyder ju alltid stor dipp jobbmässigt för mig, så vi funderar på att komma ner till västsverige för en lite längre period då, men då är det lite annat som behöver lösas först. Vi ska söka förskoleplats till Lea för hösten, men vi får se om vi kanske skjuter på starten lite till ändå. För Jan-E:s del ser det ut att vara plugg som framtiden till stor del handlar om, men inget är ju hugget i sten. Sen har vi en hel del annat, både mindre men också större, som vi funderar en hel del på som sagt. Om det är något som kommer dyka upp här återstår att se.
 
Åh, och en sak som jag hoppas mycket på för 2014: att jag ska fortsätta - och gärna utöka - mitt kreativa skapande! Jag fick ju en liten spark i baken i och med kursen jag gick och jag vill inte att det ska hamna på is ännu en gång! Jag skulle vilja ha tid att försjunka in i block och pennor, gå en aquarell-kurs, inspirera och bli inspirerad, prova nya saker...! Det hade varit så härligt!
 
Och på tal om roliga saker så ska jag försöka komma iväg på något - gärna några! - lajv också. Jan-E var ju på ett fett storlajv i somras, men jag har inte lajvat på alladeles för länge (ok, jag fick lajva lite i några timmar i våras, men det räknar jag inte riktigt. Dels var det väldigt kort tid jag var med (punkterat av en massa amningspauser!) och dels var det så mycket som gick fel och bara kändes så dåligt efteråt), så nu är det sannerligen på tiden! Tråkigt nog handlar det löjligt mycket om tid och pengar just nu, många lajv har liksom en tendens att vara långt bort och jag har liksom inte tiden att fixa med utrustning så att det blir klart på en vecka... Men jag håller tummarna att 2014 ska bli ett bra lajvår!
 
Ett sannerligen gott nytt år önskar jag er alla!

Snipp, snapp, snut, så var 2013 slut!

Nu är ännu ett år till ända och det är dags att sammanfatta vad som hänt. Jag tänkte att jag i år provar att göra en årssammanfattning, som så många andra bloggare. Dock väntar jag med att lägga ut den, eftersom jag skulle vilja ha med lite bilder. Så eftersom jag inte är hemma och kan komma åt mina fotomappar än (vi åker norrut nästa vecka igen), så får det vänta lite.

RSS 2.0