Maria

Grattis på namnsdagen, alla marior! Och tack till er som har grattat ^^

Lov

Ah, nu har vårt sportlov tagit sin början. Härligt! Ska inleda lovet med en eftermiddag på noret och en kväll med plumpspel på Hjorten. Sen får vi se vad det blir av resten av veckan. Lite inplanerat har jag ju, t.ex. körlektion, bakande, lite pyssel, stockholmstripp, men framför allt att njuta av ledigheten! Kanske blir det lite tätare mellan blogginläggen också, vem vet?

Lajvbilder

Jag kom ju på att det redan finns bilder upplagda från lajvet. Om någon är nyfiken kan man kika in här och sedan klicka in sig på "Vid vägens ände". Enjoy!

The Foggy Dew

Jag har återupptäckt hur trevlig den här melodin är att spela på flöjt :)


När snön yr...

... och det är kallt ute är man glad över kaminen som står och sprider värme i vår lilla lägenhet.



Och det är i sådana här tider är jag även tacksam för mina go'a dunsockar.


Lajvrapport

Ni som följer min blogg har nog inte missat att det var lajv som gällde förra helgen. Vi var i sagans värld åter igen på värdshuset Lyktgubben där min roll Ella är piga. Det blev till att hacka mycket lök, kål, svamp m.m. den helgen! Det blev med andra ord inte så mycket spel för min del, men det var det värt när man efter lajvet är inne på forumet och läser allt beröm maten fick. Visserligen lagade jag ingen mat, det var mer kompetenta personer som hade hand om den biten med utmärkt resultat. Men oj, vad trött jag var efteråt! Jag hade varit trött hela veckan och man blir ju inte piggare av att kökslajva...


En trött Marre efter lajvet...


Två av mina medpigor Lo och Vy (eller Leo och Elvira).


Det var trevligt att jobba i köket igen, men det finns
ju roligare saker att göra än att rengöra spisarna ;)

Fler bilder finns, men många är suddiga och resten kommer jag nog (så småningom) att lägga upp på min bilddagbok, så jag är lite lat och orkar inte lägga upp dem på två ställen.

Puh...

Nu har inte jag bloggat på ett tag. Och det har sina anledningar. För det första var jag på lajv förra helgen, och för det andra kan man säga att min klass har haft praktik hela den gångna (är det där verkligen rätt stavat?) veckan, vilket bl.a. inneburit en del tidiga morgnar, sena kvällar och nätter på Kusen. Men det har varit en spännande och lärorik vecka! Dock är jag ganska nöjd med att det äntligen är helg! Igår spenderade jag mycket tid i sängen, det var så kallt i lägenheten... Det innebar också att jag somnade några gånger, så nu borde mitt sömnbehov vara mättat. Idag har jag varit lite mer aktiv: på förmiddagen blev det städning och dammsugning (vilket var välbehövligt vill jag lova!) och sedan var jag på Carros & Martins vackra vintervigsel. All lycka till brudparet! När jag sedan kom hem hade vi besök av Sandra, Peter & William. Nice. Får se vad resten av helgen har att bjuda på...!

Ajöss!

Snart åker (japp, åker, Q plockar upp oss) vi till skolan och när det är klart drar jag på lajv. Kommer hem på söndag. Tills dess kommer det vara lite svårt att få kontakt med mig, i fall någon undrar...

Ha en bra helg allihopa!

Indisk kikärtsgryta

En del blir nog avkräckta redan vid titelraden, "kikärter? Blä!". Men låt dig inte skrämmas! Det här är en jättegod rätt och kikärtor är inte enbart tråkigt (allt beror på sammanhang och situation ;) ). Det är inga klurigheter, bara att köra på! Receptet hittade jag i en tidning som heter Laga lätt.

Du behöver
♥ 4 stora kokta potatisar
♥ 3 burkar kikärter (eller ännu bättre: köp torkade och koka dem själv! Men då får man ha åtminstone ett halvt dygns framförhållning...)
♥ 2 gula lökar
♥ 1-2 röda chilifrukter
♥ 4 vitlöksklyftor
♥ 2 msk färsk riven ingefära
♥ 2 msk rapsolja
♥ 2 burkar krossade tomater
♥ 1 burk kokosmjölk
♥ 2 tsk salt
♥ 1 krm svartpeppar (nymalen enligt originalreceptet, men man förstör inget om man har vanlig)
♥ 2 tsk gurkmeja
♥ 1½ msk garam masala
♥ 1 dl hackad koriander eller persilja (det hoppade vi över)

1. Skär potatisen i mindre bitar. Spola av kikärterna genom durkslag.
2. Hacka löken. Kärna ur och finhacka chilifrukten.
3. Fräs lök, chilifrukt, pressad (går lika fint med hackad) vitlök och ingefära i olja. Häll på tomater och kokosmjölk, koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar, gurkmeja och garam masala.
4. Tillsätt kikärter och potatis och låt puttra ett par minuter till de är varma. Strö över hackad koriander eller persilja.

Till det här äter man ris eller matvete och gärna ett klet (=kall yoghurtsås) med exempelvis finhackad chilifrukt och mynta nerblandat.

Men innan du börjar: kom ihåg att den här grytan är för åtta pers. Ett utmärkt tillfälle att bjuda hem vänner! Och blir det fortfarande något över så har du ju en prima matlåda. Sätt igång, börja laga!

Sàpmi

Idag - 6 februari - är det samernas nationaldag! Sveriges urbefolkning och språkliga minoritet, som inte begränsas av Sveriges gränser utan sträcker sig över Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

Bli lite klokare - gå in på samer.se

Bilden är tagen från samer.se och föreställer den samiska flaggan.
Är du nyfiken på vad färgerna och formerna står för? Kika in
på samer.se!


Bloggtips

Nu var det hiskeligt länge sedan jag tipsade er läsare om andra bloggar, så varför inte göra det nu?

 

Först ut är Någons farsa. En skåning i Stockholm som ska bli pappa inom en överskådlig framtid. Nöjsam läsning, men jag är lite orolig över att Jan-E ser honom som en förebild i föräldraskap...

Nästa man till rakning är en kvinna, nämligen fru Flatebös funderingar, som även driver web-shopen flatebo.se. Hon beskriver sig som "en liten glad fru med en stor tro på en större Gud".

Nästa bloggare är faktiskt någon jag känner: Theresé Sievänen. Hon skriver om sin vardag med Jonathan och vovven och tar vackra bilder.

Sist ut idag blir Dara. En härlig Sara som, precis som Theresé bor i Örebro. Hon har en härlig kreativitet, så spana in bilderna på bloggen!


Invigning

Idag ska det nyinförskaffade dubbelpåslakanet invigas. Jag säger bara: äntligen! Lite drygt har det varit att bara ha ett... Och det som köptes blev ett Ikea-påslakan. Ser ut som följande, men tänk er det dubbelt. Dock visade sig färgerna vara en smula annorlunda i verkligheten. Men vad tusan, nu kan vi i alla fall ha ett påslakan i tvättkorgen mer än en halv dag!


Bilden är från Ikea, om någon trodde något annat.


Ja, gott folk, mer spännande än så här blir inte det här inlägget. Sorry.


Sjukling

Det var ingen produktiv eftermiddag/kväll igår (om vi inte ska räkna med sömn och spyor) och lär inte bli det idag heller... Pendlar mellan att ligga bredvid den andra sjuklingen i sängen och att lufsa runt i pyjamas och morgonrock. Trodde att jag var hyfsat frisk idag, ända tills jag bestämde mig för att frukost skulle vara en bra idé... Nåja, det är ju inte så ofta jag blir sjuk, så jag kan väl stå ut den här gången. Inget ont som inte har något gott med sig: jag slipper pulsa till och från skolan i ihållande snöfall.

Lajvnerver

Nu är det bara lite drygt en vecka kvar tills jag ska klä ut mig och låtsas vara någon annan i en värld som bara finns i fantasin, dvs snart ska jag på lajv. Och mina lajvnerver har vaknat. Vilket inte är kul... Jag tycker det är kul som bara den att åka på lajv, men tiden innan avskyr jag. Jag blir alltid riktigt nervös och vet att det kommer gå skit och att jag kommer förstöra för alla andra. Rent logiskt vet jag att det inte är så, men de nerverna sätter sig ändå i magen. Håhåhjaja...

RSS 2.0