Måndag hela dagen

Som många säkert redan konstaterat är det måndag igen. Hela dagen faktiskt. Det känns som att alla mina måndagar ser olika ut. Idag är det tex ett par jobb, men största delen av dagen (och en bit in på natten) kommer att spenderas i Pingtskyrkan, det är nämligen Star Wars-maraton. Det är ju sportlov den här veckan, och de som inte åker på skidläger har en del aktiviteter kvar på hemmaplan att välja mellan. Självklart tyckte Jan-E att det var en utmärkt idé att visa alla Star Wars-filmer...

Vad gör ni en måndag som denna?

Efterlysning

Finns det någon som kan tipsa om var man kan köpa snygga hampa-byxor? Gärna ekologiska. De är tänkta till Jan-E, så någon snygg killmodell, lite halvt baggy och gärna med en del fickor. Det känns som att de eftersökta byxorna har en del kriterier att nå upp till, kanske därför jag själv inte har hittat något passande åt min käre man.

Resultat av bokrean

Årets bokrea startade ju i veckan, härliga tider! Det finns ju så många man skulle kunna köpa med sig hem, men  även om man inte kan ta med sig alla böcker man vill ha blir ju det en nätt liten hög varje år. Det här året skulle Jan-E och jag samsas om vilka böcker vi tyckte var värda att hamna i bokhyllorna. Det blev en liten blandning av skönlitterärt och facklitterärt, tjockt och tunt, nytta och nöje.



Uppifrån och ner:

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
av Jonas Jonasson
Jan-E lånade den här boken av en kompis och jag hörde honom ofta skratta när han läste den. Inte ett dåligt betyg på en bok! Så den köptes för en billig penning både för att jag också vill läsa den men också för att det är en bok värd att ha.

En bro för mycket av Cornelius Ryan
Det här endast och enbart Jan-E:s val. Ännu en bok som behandlar andra världskriget, i alla fall en del av det. Enligt Jan-E en mycket bra författare.

Odödliga tal i världshistorien
Precis vid titeln så subtilt insinuerar är detta en bok innheållande kända tal. Över 50 tal av bl.a. Jesus, Martin Luther King Jr, Adolf Hitler, Marie Curie och Elisabeth I. Kring varje tal får man också en biografi över talaren och en beskrivning av talets sammanhang. This is allmänbildning for you!

Teckna serier av Ford, Dredge och Chadburn
En pedagogisk instruktions-/inspirationsbok i hur man kan teckna serier. Tips och råd angående materialval, ljussättning, känslouttryck, rörelse och en hel massa annat. Den här gången var det jag som valde bok...

Prismas tyska ordbok
Inte så mycket förklaring behövs här, va? Man kan slå upp ord. På tyska. Och svenska. Frågor på det?

1001 filmer du måste se innan du dör av Steven Jay Schneider
Sist men inte minst - och inte heller lättast! - har vi den här filmfullspäckade boken. Några filmer har man ju redan sett, men jag tvivlar starkt på att jag kommer se alla i den här boken. Förhoppningsvis en bra inspiration när man vill se någon film men inte vet vilken.

Köpte du något på årets bokrea?

Röjig fredagskväll! Not.

En del festar på fredagen. Går ut med kompisarna. Gör något kul. Spelar spel. Vad vet jag. Så ser det inte ut hemma hos oss den här fredagen. Två trötta individer kommer hem på eftermiddagen, lagar till en enkel men god middag och äter den tittandes på Vänner. Lite godis slinker ner också. Sen går den ena upp till den stationära datorn och jobbar. Den andra sitter kvar i soffan och läser bloggar, men uträttar en del i pluggväg också.

Så inte nog med att det är en väldigt stillsam fredagkväll, den ägnas dessutom åt jobb och pluggande! Kära hjärtanes, vad ska det bli av oss?

Randigt x 3



Jag tycker om ränder och glada färger. Och idag jobbade jag inte ett smack, så jag kunde ha på mig precis vad jag ville!

För övrigt ser det ut som att jag håller en låtsasmobil i handen...

Snuvad. Nästan i alla fall.

Jaha. Jag skulle börja simma skrev jag ju för ett litet tag sen. Tog mig in för lite morgonsim idag och tänkte passa på att köpa ett simkort.

- Hej! Jag skulle vilja köpa ett simkort.
- Du vet väl att vi stänger snart?
- Inte förrän åtta, va?
- Alltså, vi stänger ned badhuset i april.

Japp, de kommer stänga ned badhuset om lite drygt en månad, troligtvis öppnar de igen ett halvår senare. Det ska rivas och byggas nytt tydligen. Det var min simkarriär det... Jag kan hålla på några veckor till, men sen är jag tillbaka på ruta ett. Förhoppningsvis har väl snön försvunnit så pass att man kan dra på sig joggingskorna åtminstone.


Mumsa kyckling

Länge har jag velat prova ett recept på kyckling som UnderbaraClara har haft både i sin blogg och sin tidning, nämligen libanesisk kyckling. Jan-E och jag bestämde att det skulle vara en av rätterna till festen i lördags, vilket var en chansning eftersom ingen av oss varken lagat eller ens smakat det innan. En väldigt lyckad chansning visade det sig, riktigt gott! Prova ni också, receptet ploppar upp om ni klickar på länken ovan. Bilden nedan är från nämnda länk. Det finns ingen anledning att inte prova!


Frisyren

Mitt hår är knepigt. Det här med att man kan göra en massa snygga frisyrer när man har långt hår? Ha! Inte här inte. För det första är mitt hår etappklippt, vilket innebär att det är svårt att tex fläta. För det andra är mitt hår ganska tungt och glatt, vilket i sin tur innebär att en uppsättning har svårt att hålla sig på plats, även med diverse produkter som spray, mousse eller vax. Så, för att göra det hela ännu mer omöjligt kombinerade jag häromdagen de två: flätor och uppsättning. Margaretaflätor tänkte jag mig. Det ser ut lite så här, bilden snodd härifrån.



Tjusigt, tänkte jag. Jag gillar flätor och det här verkar vara en frisyr man kan variera ganska mycket. Men ni minns kanske vad jag skrev alldeles nyss? Flätor, uppsättningar: no no. Resultatet? Så här:



Inte riktigt en hit, nej. Suck. Flätorna gick bara att fläta halvvägs och frisyren tyngde ner sig själv, trots massvis med hårnålar och spray. Kan inte någon tipsa mig om bra frisyrer för mitt hår?

Plask plask

Det där gamla t-shirt-skämtet om att vara i form, för rund är ju en form, har börjat stämma mer och mer in på mig den senaste tiden. Det har blivit lite för lite (läs: nästan noll) motion och träning och lite för mycket (läs: mycket) godsaker den senaste tiden. Aj aj. Det beror mycket på att det är vinter=ingen jogging, fdessutom ör långt från Leksand och träningsmöjligheter (det finns ett gym i Siljansnäs, men jag går inte på gym. Punkt.). Ok, vi bor bara 14 km från Leksand, men jag tycker att det känns onödigt och slöseri med både tid, pengar och miljö att åka sammanlagt 40 minuter enbart för att träna Friskis & svettis på kvällstid. Därför har jag tänkt prova med simning istället. Visst, inte lika kul som Friskis, men det har sina fördelar. Har jag uppdrag i Leksand kan jag samtidigt passa på att simma, jag behöver inte åka in till Leksand enbart för att simma. Det är inte lika begränsade tider som Friskis heller.

Idag tog jag mig alltså i kragen och masade mig iväg till Leksandshallen och simmade fram och tillbaka i bassängen i en halvtimme. Nej, jag vet, inga kroppsliga och motionsbaserade storverk uträttades, men jag vet ju hur otränad jag är för tillfället, speciellt i rygg, armar och bröst, så det var ingen större vits att träna så mycket att jag inte kan jobba dagen efter pga träningsverk...

I vilket fall var det skönt att få simma runt ett tag. Visserligen ganska enformigt att simma fram och tillbaka, fram och tillbaka, fram och tillbaka... Men jag gillar vatten och man har tid att låta tankarna vandra. Till slut hade den där halvtimmen gått och det blev dags för den bästa fasen: bastu! Åh, vad jag tycker om att basta efter att man har simmat! Det är så skön och avkopplande. Även om badhusbastuar (hur böjer man bastu i plural egentligen?) inte brukar ha någon särskilt hög värme, så är det gött att bara sitta där och slappna av. Och jag har ju trots allt inte bastat sen i julas när jag var hos mina föräldrar, det är ett tag sedan (undrar om våra hyresvärdar skulle gå med på att vi byggde om gästrummet till bastu...?). Den där stunden i bastun alltså, hur härligt som helst. Jag längtar redan till nästa gång!

En väldigt bra bieffekt av det hela var att jag var pigg under tolkuppdraget lite senare. Den låg på en tid då jag alltid är trött om jag tolkar, men inte idag minsann! Istället var jag pigg, fräsch och klorluktande!

Voi voi *gäsp*

En väldigt djup och mångbottnad rubrik idag, som speglar hur jag känner mig nu. Typ. Just nu orkar jag inte vara särskilt ambitiös, men kände ändå att det var dags för ett blogginlägg.

Liten sliten är jag allt, trots att jag bara jobbat en timme idag. Men den jobbtimmen krävde sammanlagt fyra timmars körning och ett slut på sovandet halv fem imorse. Visserligen har jag sovit två gånger efter att jag gick upp i ottan, först en power nap innan jobbet, i bilen, och sedan en lite längre lur när jag kom hem. Ändå är jag trött, det är väl sömnen som blivit lite rubbad av för lite sömn i natt när jag knappt kunde sova plus dålig matrytm under dagen.

Ja, då vet ni det...

Annars då? Jo, vi hade fest här i helgen. Mycket att stå i, många som kom, mycket mat som skulle organiseras... Och trevligt värre var det :) Ett tag kändes det lite som många lajv jag varit på: skala rotfrukter, fylla på mat, fixa saker som folk ber om... Men jag gillar faktiskt sådant, i lagom mängd, och jag åt faktiskt jag också till slut ;) Fortfarande syns en del spår, både på lunchtallriken och på diskbänken, efter helgens trevligheter.

Vi har inte fest så ofta och när det väl händer blir det ju inte alltid som man tänkt sig. Krångel med transport, "har vi inte mer mjöl?", mängden rotfrukter som kändes som att den aldrig blev klar, värdparet som fortfarande går i mjukisbyxor och springer runt i köket som yra höns (ok, det där med höns var mest jag) när gästerna börjar anlända. Men, äh, vad gör det? Det mesta löste vi, och mjukisbyxor är ju trots allt bekvämt!

I vilket fall verkade gästerna trivas, även de minsta (med ett undantag, men där skyller vi på mässlingssprutan) och det verkade som att alla tyckte om maten. Kul! Där får Jan-E all cred, det var han som lagade i stort sett allt! Det är verkligen en bit han är bra på. Även Anna och hennes minicupcakes överöstes med beröm, och inte utan anledning: hur gott som helst!


Choklad och mint

Hallon och vit choklad

 

Banan med neutral frosting och en massa söta sugar paste-blommor

 


Present

Jan-E och jag fick en present från Peter, en försenad julklapp. Klockrent!


Ljus och skugga

Förmiddagsljus i vardagsrummet är fint det.




Fasad

Jag har ju fått önskemål om att visa lite bilder från vårat nya hem. Vi börjar med en bild på utsidan!



Mot den här sidan vätter hallen och trapphuset på vänstra sidan, med skrivbordshörna vid fönstret på andra våning. På högra sidan finns vardagsrum och över det ligger gästrummet. På den sidan av huset vi inte ser här huserar kök och över det vårat sovrum. Förutom det finns det två toaletter, stor städskrubb, en liten skrubb med varmvattentank, skrubb under trappan (får se om vi någonsin får en son som heter Harry...), typ en walk in closet och en massa bra skåp och förvaringsutrymmen. Härligt, härligt!

Jag är glad att jag är helskinnad

Förra veckan drog jag på mig en massa fysiska små skador: skar mig i fingret med en rejält vass kökskniv, gick med näsan rakt in i en dörrkarm (det var mörkt...), fick 37,5 kg Billy-bokhylla rakt på tån, fick kanten på vår bils bagagelucka i huvudet... Jag har haft ont kan man säga. Men även om jag skrikit av smärta kunde det ha varit mycket värre. I fredags körde vi hem efter ett besök på Ikea. Vi var precis utanför Falun på riksväg 70 när vi fick sladd på bilen. Rejäl sladd. Många bilar bakom, inte heller tomt i mötande körfältet och vi sladdade omkring i båda fälten! Både Jan-E och jag var helt övertygade om att vi skulle krocka. Det hela var över ganska fort (även om det inte kändes så) och mirakulöst nog stannade bilen i fel körfält med nosen åt höger, men utan att ens ha touchat en annan bil eller ens en snödriva! Mycket, mycket omskakade körde vi därifrån men stannade sedan på första bästa parkering. Båda var vi överens om att vi rimligtvis borde ha varit med om en trafikolycka några minuter tidigare, så vi var oerhört tacksamma att det inte hände. Tack gode Gud för beskyddet vi hade där på vägen! Det kunde ha slutat mycket illa...

I jämförelse känns skärsår, mosade tår och ömmande näsor inte så mycket att klaga över.

Citat IV

"Om man skulle sätta glasögon på en struts...! Det skulle vara sjyst."

Sagt under bönegruppsmötet igår.

Leksandsthai

Man vet att thai-restaurangen man befinner sig på ligger i Leksand när:

1. Mannen i kassa pratar dalmål.

2. Det finns knäckebröd till maten. (Vem har inte leksandsbröd till maten liksom?)

Som en bonus började familjen vid bordet intill mitt intressarat titta på mig när jag tog upp ätpinnarna och började plocka upp mat från tallriken. "Förlåt, men vi måste bara se." Eh, be my guest... Om det kan roa någon att se när jag använder något annat än kniv och gaffel, så varför inte?

Pust...

Efter att ha gått upp halv fem på morgonen, jobbat och spenderat sex av dagens timmar med att köra bil, kan jag säga att jag är hyfsat redo för att slänga mig i sängen... Dock får jag väl lägga band på mig en liten stund till så att jag inte vaknar mitt i natten och inte kan somna om.

Det var mitt spännande liv för idag. Hur har ni haft det idag då?

Vad i allsin dar?

Jag sitter här och äter kex med blåmögelost. Vad är det för fel på mig?

Församlingen idag

Det är inte varje vecka jag har tillfälle att sitta i kyrkbänken som gudstjänstsbesökare, ofta är det jobb som kommer ivägen. Idag hade jag dock förmånen att få gå på gudstjänst! Och, oh, så härligt! Att få sjunga och ära vår Gud tillsammans med andra, oavsett hur bra eller dåligt man låter eller om man låter sången komma från händerna istället. Att få vara på en riktigt "inbedd" plats, mötas över generationsgränser, att få lyssna till Guds ord... Det känns som att det mest blir klumpigt, klischéartat och kyrkspråkligt när jag försöker förklara, så jag kan helt enkelt sammanfatta det hela med: gött!

Dagens kyrkobesök var lite speciellt faktiskt. För det första var det ovanligt mycket folk, troligtvis beroende på att han som predikade var där på provpredikning. Det är nämligen så att den församlingen inte haft en pastor på ca fyra år, vilket man försökt ändra på ganska länge. Församlingen har som förslag att kalla en person till den här pastorstjänsten, därför var han här och provpredikade. Efter gudstjänsten var det lunch (!) bestående av potatisgratäng, rökt lax och sallad, underbart gott! Efter det kyrkkaffe, det går ju inte att hoppa över det ;) Efter det var det dags att grilla sagda ev kommande pastor, så församlingen fick tillfälle att ställa frågor rörande hans åsikter om det ena och andra, varför han vill vara pastor, vad han har för fritidsintressen och annat. Nästa vecka ska vi ha ett församlingsmöte och då ska vi besluta om vi vill kalla honom till församlingen som pastor.

Själv är jag övertygad om att han är en bra pastor och precis en sådan som vår (ja, vi har nyligen officiellt gått med i församlingen) församling skulle må bra av. Jag är ganska säker på att så gott som alla håller med mig. Men det finns ju en vilja som väger tyngst, så det blir till att be om att vi gör ett rätt beslut om en vecka.

Fredag - the end

Det var den fredagen det. Puh... Lite plugg, lite korrekturläsning, eldande, skottande, återvinningscentralande och massiv storhandling. Sen, äntligen kunde Jan-E och jag ta helg och äta gott och onyttigt. Kvällen blev lite otippad: spelkväll med hyresvärdarna. Riktigt trevligt. Det känns som att vi ännu en gång har blivit välsignade på hyresvärdsfronten!

Ska bli så skönt när vi får lite mer ordning här... Visst, en hel del har vi lyckats packa upp eller åtminstone placera någonstans, men mycket ligger fortfarande i lådor, säckar, kassar. Vi skulle behöva lite bokhyllor och dylikt så at vi har någonstans att ställa grejerna. Ikea nästa? Hittade ju inte så mycket på de där loppisrundorna.


Berget i vardagsrummet.

Nä, lite sömn kanske? Imorgon väntar nya äventyr med våfflor, Dominion, jobb och kyrka. Ha det fint allihopa och njut av helgen!

En stol till huset

Ute yr snön. I vedspisen sprakar en munter lite brasa. Det är tyst, förutom elden, klocktickandet och tangentknapprandet. Jag njuter.

Igår var jag borta hela dagen i Gävle. Det blev Ikea-besök (köpte dock inget förutom lunch), jobb och loppisrundor med Peter. Det var ena knepiga loppisrundor... Jag var på jakt efter lite möbler, bl.a. byrå till sovrummet. Dessutom hade jag bestämt mig för att inte köpa på mig annat, eftersom vi inte ens packat upp allt än och har en himla massa prylar att sortera och sortera bort. Så det blev som vanligt när jag är ute efter något särskilt: det hittades inte särskilt mycket. Jag kom till slut hem med en brödform och en stol. Brödformen hade jag tänkt köpa för ganska länge sedan och en femma kändes helt överkomligt att betala för den. Den ska jag sätta små julblommor i när det blir säsong. Stolen köptes eftersom vi hyr delvis möblerat och vi vill fasa ut deras möbler sakta men säkert. Dessutom har en av deras stolar gett upp.


(Tyvärr överensstämmer färgen på panelen här på bilden
inte verkligheten, den ska vara dalagrön, vet inte hur jag
ska rätta till det.)


Sen har jag alltid velat ha udda stolar, varför ska alla se likadana ut? Nu är detta ett steg på vägen...

Brandfiltar

Igår var en av våra hyresvärdar här och bjöd på lite kaka och vi pratade bl.a. om el, vår inflyttningsfest, vedspisen och så brandfiltar. Vi sa det att det hade varit käckt att ha en i köket. Man vet ju liksom aldrig... Vi har ju både vanlig spis och vedspis, så brandrisken borde ju bli dubbel, eller något... Tyvärr är det ju inte så tjusigt att ha en brandfilt hängande någonstans, mysfaktorn är ju inte så hög. Då är det ju tur att man kan köpa designade brandfiltar! Jag hittade ett par snygga på St George, de här nedan.



Tjusiga, men tyvärr är både slut på lager. Sen såg jag att St George inte är de enda som har dessa brandfiltar, så man får väl kolla runt lite innan man slår till så man inte betalar mer än nödvändigt.

Att sitta på toa en stund

Idag satt jag ett bra tag på toa. Och sydde. Låter lite konstigt kanske, men det hela berodde på lathet. Igår satte jag upp duschdraperiet och insåg med en djup suck att det var alldeles för långt och behövde sys upp. Dock orkade jag inte ta upp symaskinen och börja bråka med den igen och inte heller orkade iag plocka ner hela duschdraperiet. Så  i förmiddags satte jag mig helt sonika på toalettlocket och började sy för hand. Det tog en liten stund, men jag tycker det är ganska fridsamt att sitta och fålla något för hand. Och nu var det första gången jag gjorde det i badrummet...

RSS 2.0