Jobblördag, check

Puh, nu sitter jag och pustar ut för dagen... Har varit iväg och jobbat på heldagsuppdrag, dessutom med rejäl resväg. Ja, sådant kan man ju också pyssla med en lördag. Eller, det är väl i princip det jag pysslat med veckans alla dagar den här veckan faktiskt. Man får passa på medan det finns jobb. Men kommande veckan ska jag vara lite försiktig med att tacka ja till fler uppdrag än dem som redan är inbokade, Jan-E läser ju en mattekurs på halvtid och han har väl i ärlighetens namn inte riktigt fått möjlighet att plugga så mycket som han skulle behöva, my bad!
 
När vi ändå snackar jobb måste jag bara passa på att säga att jag har så himla bra kollegor! Kloka, duktiga, proffsiga, kompetenta, go'a, roliga, förstående och liksom allmänt bra! Ett extra tack till Fredrika som gjorde min fredagkväll (jag må vara lättsmickrad, men ibland behöver man sådant också ;) ).

Bwahahahahaha!!

Klippet nedan har cirkulerat en del i min feed på Facebook. Se gärna, den är ganska bra faktiskt.
 
 
Dock var det en sekvens i klippet nedan som fick mig att gapskratta rakt ut. Klippet är väl inte hysteriskt roligt i sin helhet, men vänta tills du kommer till 2:10! Ok, nu kanske jag ska försöka att inte hypea det här för mycket, särskilt med tanke på att de flesta som läser nog inte kommer förstå det roliga. Sen kan det ju också påverka att jag är sömndepriverad, kanske är det inte lika kul om man faktiskt får sova hela nätter. Äh, nog snackat, titta nu.
 
 
(Inser nu att the element of surprise också påverkar, och det har jag nu tagit från er! Nooo!)

Min finska lapphund

Någon gång i högstadiet var det på syslöjden obligatoriskt att prova på lappteknik. Jaha? Lappar, då. Vad gör man? En filt? För mycket jobb... Kudde? Hur många hade jag inte redan gjort när vi skulle brodera?! En hund? Ja men självklart! Sandra och jag gjorde varsin lapphund (haha!). Jag minns inte vilka färger hon valde, men min blev vackert blåvit: en finsk lapphund.
 
 
Men allvarligt talat, vad gör man med en mjukishund när man är fjorton bast? Inte så mycket. Ställer den bland alla andra gosedjur, som inte heller används. Tills nu! För nu finns en ny generation mini-grenlund som faktiskt har glädje av den! Lea utropar glatt u! u!, daskar sig på låret och tar upp den. Den fick vänta i över tio år, men nu har min finska lapphund funnit sin plats i Leas leksakslåda.

Mandelmassa

Efter gårdagens semmelinlägg undrade Malin om jag har något tips på hur man kan göra egen mandelmassa. Jajjemen, det har jag, även om jag inte är någon rutinerad expert.
 

 
♥ 200 g mandlar
♥ 1 dl strösocker
♥ 1 dl florsocker
♥ en skvätt grädde, mjölk eller vatten
 
1. Om du vill kan du skålla mandlarna först. Lägg dem då i kokande vatten en stund och skala dem sedan.
2. Nu är det bra om du har en mandelkvarn, eftersom det är dags att mala all mandel. Har du inte det går det lika bra med en mixer, och då kan du göra det mesta jobbet i den.
3. När du malt all mandel är det dags att jobba in allt socker. Det gjorde jag för enkelthetens skull för hand.
4. Ha i valfri vätska tills mandelmassan har fått önskad konsistens. Klart!
 
 

Semlor på 2 timmar och 20 minuter

Jag tycker väldigt mycket om semlor och helst ska det vara hemmagjorda. Så självklart måste det ätas semlor när det är självaste semlans dag! Dock blev det ingen semla under dagen, så när kvällen kom och Jan-E nattade Lea satte jag igång med semmelbaket, from scratch. Två timmar och tjugo minuter senare: färdigt! Nu ska jag klappa mig själv lite på huvuet och gå och avnjuta lite te och en semla. Eller två.
 
 

När vinterns stjärnor lyser här

Idag var jag på teater. Just nu vet jag inte riktigt vad jag ska skriva, har nog inte riktigt hunnit smälta alla intryck än. Men jag kan ju rekommendera er att se När vinterns stjärnor lyser här om ni har möjlighet. En oerhört stark föreställning, och har man någon minoritetsspråksanknytning berörs man kanske en aning mer dessutom. I föreställningen används nämligen sju språk: talad nordsamiska och sydsamiska, meänkieli, svenska, finska samt finskt och svenskt teckenspråk. Den handlar om språk och identitet, berövat modersmål, skam men också hopp. Vill man läsa mer om föreställning och kanske ta en kik på turnéplanen kan man gå in här.
 
Bildkälla
Fotograf: Anders Alm
 
Det högg till flera gånger under föreställningen och en tår eller två fick torkas bort. En hel del igenkänning, både från mitt eget liv, men också från äldre generationer. Självklarheter, sorgligheter, vidrigheter men som sagt också hopp. Viljan att försöka hålla mitt modersmål vid liv har fått mer ved på sin eld, även att ge Lea tillgång till sina rötter. Det känns viktigt, men också svårt. För varje generation så kommer vi längre bort från våra finska rötter. Inte konstigt, men sorgligt. Jag vill så gärna ge henne av det som varit - och är - en stor del av min identitet.

Lapland Eco Store

Här kommer ett länktips: LaplandEco.se Det är en nätbutik där man kan köpa en massa ekologiska och giftfria produkter. Hurra! Har själv inte beställt något (än), gick in där för första gången idag, men jag kan ju nästan garantera att jag kommer handla där. De har allt från plastfria köksredskap till tandborstar, hudkrämer, leksaker och rakborstar. Jag gillar verkligen bredden på produkter, och skulle inte just det du letar efter finnas i sortimentet kan du helt enkelt maila din önskelista till dem.
 
 
 
 
Jag har ju som sagt inte själv beställt något från dem eller haft någon annan kontakt med dem, så min enda erfarenhet är via hemsidan. Dock tyckte jag att det var en så bra upptäckt, så jag ville dela den med en gång! Någon annan som handlat på Lapland Eco Store någon gång?

RSS 2.0