Glimtar från idag


Persikoträdet i växthuset har börjat blomma.


Fick vykort från mor min idag. Ni kan ju försöka gissa vad det är för kyrka :)


Idag damp det också ner en trevlig skiva i postfacket!


Varför inte kombinera randigt och rutigt?

Finbesök

I helgen hade jag min Theresé på besök. Hon var visserligen ca 40 minuter sen pga strulande tåg, men det var lätt värt att vänta lite extra :) Det blev en härlig helg med god mat, SkipBo, nostalgiprat, sol, Ronja Rövardotter (det var första gången hon såg den!), grillning, vårskrik, bröllopsprat, promenad och givetvis microkaka. Tack för den helgen!


Grattis!

Idag fyller min käre fästman 23 år! Ett stort grattis till honom!

Jag vill bara säga en sak: inte potpourri!

Edit
Ok, pinsamt... Det är inte 23 han fyller, utan 22 :P

Spermier & bananlådor

Idag hade jag en redovisning om fortplantningsapparaten på teckenspråk. Jag stötte på en hel del intressanta fakta när jag läste in mig på ämnet. Visste du t.e.x. att en kvinna i genomsnitt har mens 500 gånger under sitt liv? Det betyder - om man räknar med att man har mens i ca 5 dagar - att man har mens i sammanlagt 2 500 dagar! Det är nästan sju år...! Eller att en man producerar 1000 spermier/sekund? Det är en del... Lite lustigt är också att en äggcell är den största cellen i kroppen (den enda cell man kan se med blotta ögat!) och att en spermie är människokroppens minsta cell.

Något som är en smula minder intressant är att jag måste ta mig i kragen och städa snart. För inte ska väl Theresé behöva bo bland bananlådor när hon kommer hit... För så är det: Theresé kommer hit! Ikväll! Det ska bli ett sant nöje att få träffa henne igen och att visa hur jag har det här. En micrkaka lär det nog bli också, som så många gånger förr :)

Ha en bra helg! Det tänker jag ha i alla fall. Ser ut som att den kan bli solig också.

Bloggtips

Ännu ett bloggtips, dock inte om en blogg. Nej, nu tänkte jag faktiskt göra reklam för ett grymt bra påhitt, nämligen bloglovin.com. Där kan du registrera dig och sedan skriver du in vilka bloggar du vill följa. När du sedan går in på bloglovin ser du om någon har uppdaterat sin blogg och kan då klicka dig vidare till de nya inläggen du vill läsa. På så vis behöver man inte kolla en rad olika bloggar när man vill se om någon har skrivit något, det är bara att logga in på bloglovin så får man allt samlat och uppdaterat. Väldigt fiffigt det där måste jag säga! Kan ju lite i förbifarten nämna att det är gratis också... Jag gillar't. Ta en titt vettja!

(Ehm, nej, det här inlägget var faktiskt inte sponsrat... :P)

Tolkning på Grannas, check.

Imorse, i slutet på fruskosten, började fjärilarna vakna till liv i mitt innandöme. De började smått pröva vingarna och efter hand upptäckte de sin förmåga att kunna fladdra ganska bra. Hur ska det gå? Äh, tänk på annat. Till slut var vi (klassen, ett par lärare och några killar från allmän linje) på Grannas A. Olssons Hemslöjd AB i Nusnäs, där Annica och jag skulle utföra vår första riktiga tolkning. I början var det lite nervöst och rörigt, men sen flöt det liksom bara på. Det var som vilken annan tolkövning som helst i skolan... Och helt plötsligt var timmen till ända och vi var klara. Vår första riktiga tolkning! Och detta näst intill eviga jobb med Projekt Dalarna: över! Självklart fanns det ju saker och ting vi kunde gjort bättre, t.ex. har jag fortfarande problem med min blick, men skulle det ha varit en perfekt tolkning skulle det inte finnas någon anledning att gå den här utbildningen.


Jag in action! (Fotograf: Carro)

Efter att uppdraget var slut bestämde jag mig för att köpa en egen dalahäst, som belöning för mina vedermödor med det här stora arbetet (muntlig redovisning på svenska, skriftlig redovisning, redovisning på teckenspråk inför nästan hela skolan och slutligen tolkning) och som minne av min första riktiga tolkning.

*meep*

Imorgon ska jag tolka en guidad tur hos en dalahästtillverkare! Håll dina tummar, jag börjar nästan bli lite nervös...

Tillbaka på Västanvik

Som titeln lite subtilt anytder är jag tillbaka på Västanvik. Vi kom igår eftermiddag, så jag har väl vant mig vid klimatomställning och allt. För en liten omställning är det allt, precis som det var en omställning att komma ner till ett vårigt Borås efter ett vintrigt Leksand. Efter att spenderat lite drygt en vecka bland vitsippor, bikinisolande människor, glass och allmänt varmt väder, är det nästan lite av ett bakslag att komma tillbaka till Dalarna. Visserligen har snön försvunnit nästan helt (några trötta drivor här och var finns kvar) och några fler blommor tittar tappert upp ur myllan, men mer än så är det inte. Nåja, våren kommer väl hit också så småningom.

För första gången på länge saknar jag faktiskt hemtrakterna. Jag saknar det västgötska landskapet. Ekar. Vitsippor. Trollskog. Jag tycker verkligen om Dalarna, mycket. Men på våren finns det inte mycket som slår en ekhage med en vit matta... Människorna saknar jag också. Man träffar så sällan vännerna i Borås. Hm, jag tror att jag för första gången på länge faktiskt har lite hemlängtan. Antar att det säkert är nyttigt att ha det också lite emellanåt.

Det är i alla fall trevligt att vara tillbaka på VV, även om jag längtar hem också. Jag har fått spela lite flöjt igen, planterat om tusenmodern jag fick från Anna, tittat på en TV-serie på Jan-E:s dator med Henke, druckit det traditionsenliga kvällsteet med Malin... Jag är hemma.
 

Ja, hemma i rummet vid min dator igen då...

Bloggtips

Så var det dags att tipsa om ännu en blogg tycker jag. Den här gången tycker jag att ni ska göra ett besök på Christians blogg metalpastor. Det dyker ofta upp något läsvärt där! Är det inte något om jobbet är det debatt eller musik eller barn eller youtube-klipp eller... Äh, kika in så får ni se :) Kanske är jag partisk, men jag tycker verkligen att det är en blogg värd att följa.

Brudhysteri

Jaha, och jag som sa mig själv att jag minsan aldrig tänkte bli en av de där hysteriska brudarna som får utbrott över minsta lilla sak som inte går enligt drömplanen. Nu har väl det visserligen inte hänt att jag brytit ihop över någon detalj som skitit sig, men jag har blivit nog så arg/frustrerad över något idag. Det här med frisör har visat sig vara en av de svåra sakerna att ordna. Det verkade som klart och fixat tills för några dagar sen när min frisör ringde och sa att det hade blivit en miss med datum: hon skulle till Hultsfred när min frisyr skulle fixas. Ok. Jag blev rekomenderad en annan frisör. Jan-E och jag gick dit, men det visade sig vara lite svårt att prata med frisören eftersom hon var ledig. Vi gick tillbaka till det första stället och frågade om det fanns någon annan som jobbade 11 juli, men det är ju mitt i semestern, så tyvärr... Dock blev vi rekomenderad ännu en frisör som vi gick och pratade med. Stället verkade bra, om än lite dyrt, så vi bestämde oss. De blev dock lite "aj då" när de fick höra datumet, men lovade försöka lösa det hela och höra av sig antingen samma dag eller dagen efter. Så när de inte hörde av sig ringde Jan-E till slut och fick höra att det inte gick att ordna. Istället blev vi rekomenderade ännu en frisör... Ännu ett telefonsamtal och jag är nu preliminärbokad på en frisörsalong jag lovat mig själv att aldrig besöka. Det skulle vara så mycket lättare om vi inte gifte oss mitt under semesterperioden :/ Eller om jag hade lite mer samarbetsvilligt hår. Nåja, nu är det som det är.

Något betydligt roligare: idag köpte jag tyg till min klänning! Lite pirr i magen var det allt. Nu ska jag bara posta iväg det till Skåne, så får vi se hur det ser ut när jag ser det nästa gång.

Påsklovet

Ja, det har ju blivit lite sparsamt med bloggandet för min del nu under lovet... Tänkte att jag i alla fall kan ta och sammanfatta vad som hänt det senaste veckan.

Har fått träffa min Ruden igen. Vi har klappat hönor, gungat gungbräda, ätit kyckling, ätit glass och så klart pratat en hel del. Alltid lika trevligt.

Jag har också träffat Sandra & Alex osedvanligt många gånger ;) De har ju nyligen flyttat flyttat till Dalsjöfors, trevligt att se deras nya lägenhet. Även Rickard fick vi träffa där. En av de soliga dagarn åkte jag med Sandra & Alex till Hofsnäs och gick en runda på drygt 4 km. Så vackert! Ibland saknar jag ekar och vitsippor i Dalarna, men nu fick jag en dos sådant :) När vi gick där i godan ro började en diskussion om bl.a. solidaritet, politik och invandring. Jag kan bara i mitt still sinne undra varför jag fortfarande inte lärt mig: jag ska inte prata om sådant med Alex ;)

Jan-E & jag har hälsat på hos kastöarna också. Det blev bl.a. lite vigselprat. Kändes bra att få träffa dem igen :) Och jag är säker på att kladdkakan var god, trevlig konsistens hade den i alla fall ;)

Vi har också hälsat på på vår gamla gymnasieskola Bäckäng. Det var renoverat och fräscht, en hel del som var annorlunda... Vi två var med på ett par teckenspråkslektioner och berättade lite om Västanvik. Kul att återse stället man spenderar tre år (respektive fyra år) av sitt liv på.

Det har varit en hel del bröllopsplanerande och -fixande... Allt har dessutom tagit minst dubbelt så lång tid eftersom jag varit/är sjuk (rekomenderas inte). Men men, lite har vi väl fått gjort ändå.

Självklart har jag hunnit vara en hel del hemma hos familjen också. Fick träffa Nina & Ari som var på besök. Och - eftersom det hör påsken till - jag har ätit memma! Mums.

Vi besökte Simons grav. Det var en fin dag, en fin plats... Det fanns spår av andra som besökt honom också. Det gjorde mig både glad och ledsen. Jag tror att han fått sin frid nu, men han saknas oss.

Någon annan som saknas oss är Johan. Han saknas oss... Det är lite mer verkligt nu, men fortfarande lika obegripligt att han inte finns här på jorden längre. På minnesstunden sa Dave något som verkligen fastnade. Jag kommer inte ihåg det ordagrant, men han sa att om man i sådana här lägen har Gud i sitt liv blir det hela så obegripligt. Har man inte Gud blir det istället outhärdligt. Jag kan bara hålla med. Även om sorgen är tung har vi med oss orden:
De som älskar varandra i Kristus ses aldrig för sista gången.

Idag ska jag försöka packa, köpa lite tyg, hämta Henke på stationen och gå till kyrkan på kvällen. Imorgon bitti bär det av till Leksand igen. Och det var det lovet.

En väderprognos från igår: Den här dagen ser ut att bli nästan lika fin som du. Min blivande man vet verkligen hur han ska få mig att le :)

15 april 2009

Det var en fin begravning. Men sorgesam, så klart. Ärligt talat har jag inga ord just nu, och ibland behövs de väl kanske inte...


De som älskar varandra i Kristus ses aldrig för sista gången.Påsken & bloggtips

Nu kör vi två flugor i en smäll här! Tänkte tipsa om en till blogg jag följer: icsiam. Det är ännu en klasskompis: härliga Erica som ganska nyligen blivit bondfru. Och hur blir det här två flugor? Jo, om ni kikar in på hennes sida kan ni läsa, kort och koncist, vad påskens olika dagar handlar om. Kalasbra!

Mer orkar jag inte skriva idag, för jag är lite sjuk. Så det är lite synd om mig, ynk ynk...

Dalsjöfors

Nu är jag i de gamla hemtrakterna igen och här är det minsan vår! Igår träffade jag min Ruden igen och sen på kvällen var det "hemma hos", grillning hos Johann. Nice. Och hela tiden skiner solen. Jag bor inte längre i mitt rum, för det är inte längre mitt. Det är Tommys. Men inte heller han bor där, nu är det Nina och Ari som gör det. Finlandsgäster. Men nu har jag inte tid att skriva mer, för jag ska hälsa på Sandra i hennes nya lägenhet!

Det är ändå bra trevligt att komma till Dalsjöfors då och då :)

...

Igår fick jag veta att det inte var meningen, att det var en självförvållad olycka...

Som hans pappa skriver:

Det gör inte tragedin mindre. Det gör inte vår sorg lättare, men det rätar åtminstone ut några frågetecken.

Ja, och på något sätt var det mycket lättare att ta till sig, det gick på något vis att förstå, samtidigt som det fortfarande är svårt att förstå.


tolkienister = satanister ?

Som en del vet är jag ganska såld på Tolkien och hans verk. När Jan-E och jag var på besök hos Peter för ett par helger sedan kom Tolkien på tal och jag nämnde någon bok som Åke Ohlmarks skrivit, Tolkien och den mörka makten eller något. Det visade sig att boken hette Tolkien och den svarta magin och att Peter hade den. Kul! tänkte jag, eftersom jag länge varit nyfiken på den. Boken har några år på nacken (den utgavs 1982) och finns - vad jag förståt - bara att få tag på i antikvariat i dagens läge.

Vad är det då för bok? Tja, på bokens baksida kan man läsa:

Särskilt under de senaste åren har det visat sig att de många Tolkien-sällskapen (tusentals över hela Amerika och halva Europa, en mängd även i Sverige) har urartat till ett slags KU-KLUX-KLAN med dyrkande av öppet våld, de råaste orgier, alkohol, och narkotikamissbruk.
     Mord har förekommit, ständiga fall av misshandel, kidnappning och vanhelgande av kyrkor och sakrament.

Åke Ohlmarks, mannen som översatt och introducerat Tolkien i Sverige och som i övrigt är internationellt känd som en av de förnämsta Tolkien-experter, avslöjar här i en verkligt ruskig bok hur långt det har gått även i vårt land.

Jan-E trodde att jag skulle vara mäkta upprörd när jag läste boken, men jag kunde inte annat än skratta. Det är en bitter man som spyr galla över Tolkien och allt som rör honom, och gör det på ett så överdrivet sätt att det är gruvligt svårt att ta på allvar. Ohlmarks försöker verkligen kritisera och smutskasta Tolkien på alla tänkbara sätt; logik, rimlighet och verklighetsförankring verkar vara kastat överbord i Ohlmarks jakt på Tolkiens fel och brister. Han spar inte ens på krutet när det gäller kapitelrubrikerna. Ta till exempel Tolkiens skräckskildring av Satans väsen, herravälde och historia eller Den halvfnoskige gubben Tolkien.

Innehållet är, som jag tidigare antydde, näst intill komiskt. Vad sägs om jämförelser mellan Tolkiensällskap och Ku-Klux-Klan? Eller med SS? Han går dessutom systematiskt igenom Tolkiens verk och försöker verkligen hitta någonting litet överallt att kunna pika. Allt andas småaktighet... Dessutom har han någon teori om att tolkiensällskapen är någon slags internationellt spridd maffia, styrd av familjen Tolkien. Om jag inte missförstod, tror han dessutom att många tolkienister är hashrökande satanister och våldsverkare. Ja, det finns en massa annat också, plus att jag inte har läst hela boken än...

Ja, som sagt, jag tycker mest att det är en komisk bok, men samtidigt sorglig. Vilken bitterhet han måste haft i sig! Det märks på varje sida, klart och tydligt.


Zzzz...

Ja, idag var en sällsynt lärarlös dag! De få timmar vi skulle ha en lärare sket sig, eftersom Göran för ovanlighets skull var sjuk. Oväntat. Resten av dagen skulle lärarna på studiedag i Avesta. Förmiddagen sepnderades i DSB och på eftermiddagen försökte jag koncentrera mig på läsning av Samhällsguiden. Det gick så där. Efter ett tag satte jag mig i en soffa på Blå Torget, mjukt och bekvämt. En stund senare låg jag ner. Inte långt därefter sov jag... Jag var trött som en snödriva i april, behöver kanske inte tillägga att saken inte blev bättre av att jag försökte plugga in mig på skatter. Nåja, jag vaknade ju så småningom, av att jag själv snarkade. Hm.Varning: kan innehålla sövande läsning!

På tal om att sova så märks det på mer än ett sätt att det börjar dra mot vår. Förutom alla de här vanliga vårtecknena (sol, tussilago, fågelkvitter och allt det där) så finns det ett till som jag märker av: det räcker att jag har pyjamas och täcke när jag sover. Det är nämligen så att på vintern är det ganska kallt här, isoleringen är inte den bästa och min säng står i ett hörn med två ytterväggar. Dessutom är jag inte så förtjust i att ha hög värme på elementet eftersom det susar ganska mycket. Följdaktligen får jag ha på mig pyjamas, tjocktröja, duntofflor, täcke och filt för att ha en någorlunda behaglig temperatur. Och det är det jag slipper nu när det börjar bli varmare ute. Ett lite annorlunda vårtecken kanske, som jag inte har behövt tänka på förut...

Imorgon efter lunch börjar vårt påsklov. 13:10 börjar Jan-E:s och min resa mot sydligare trakter. Hemma någon gång på kvällen... Det jobbiga med det här är att jag behöver packa. Usch och fy, det är inte riktigt min grej. Men det ska bli kul att hälsa på i de gamla hemtrakterna igen.

Är sugen på att åka på lajv igen! Vill, vill, vill! Hm, kanske kan börja med att få tummen ur och maila arrangörerna för sommarens stora Thule-lajv. Verkar jättespännande, miljön ska vara ungefär ett vikingatida Finland, men lite mer åt fantasy-hållet. Jag hoppas att det blir något i vår också, snart ett år sen jag lajvade sist... Jag blev så sugen på att sy lite igen också! Men det jag har att göra för tillfället är tråkigt: sy på maskin. Nåja, det måste ju göras förr eller senare. Helst förr.


Man kan ju bli väldigt trött efter ett lajv också... Här är jag i städtagen efter
Skuggor i Snön (underbart kul lajv arrat av Suss & Theo!).
Fotograf: Peter Engström

Hm, om man skulle ta och försöka få bukt med packandet och rent av sick-sacka lite byxdelar sen?

Koreansk TV, telefoner av olika slag och förutsägbarhet

I vintras var det ett TV-team från Sydkorea som besökte skolan; de jobbade med en dokumentärserie om döva om jag förstod saken rätt. Bl.a. åkte de runt till olika länder för att titta t.ex. på utbildningen. De skicka hela serien till oss på Västanvik, eftersom de varit här och filmat. Häromdagen tittade vi på inslaget där vi var med, kul! De hade bl.a. pratat med vår rektor Gunilla, de hade tagit upp lite om hur förskolan här på Västanvik fungerar och lite om tolkutbildningen också. Och där var jag med! Det hade jag lyckats glömma faktiskt... Det var svårt att stå där i DSB och jobba som vanligt och försöka se naturlig ut när man hade en TV-kamera på en meters avstånd. Jaha, då kan man se mig på TV då. I Sydkorea. Lite kul :PIdag har vi jobbat lite med bild- och texttelefoni på eftermiddagen. Det var annorlunda, spännande, svårt och roligt!


Mina vid texttelefonen.Idag har vårtecknenas vårtecken skådats: tussilago! Härligt, härligt!Jag börjar bli lite fundersam över människors förutsägbarhet... Ta t.ex. den här debatten om ungdomars sexvanor, kondomanvändande och sexdebut. De flesta är överens om att något borde göras, allt för många får klamydia, mår dåligt, utför tonårsaborter m.m. Vad lösningen borde vara är dock inte alla överens om. Saken är i alla fall den att lite nu och då kliver någon person fram och tycker att en av lösningarna skulle kunna vara avhållsamhet. Alltså inte bara ösa kondomer över folk (vilket uppenbarligen inte hjälper alla gånger) och att informera om sex och preventivmedel, utan också gå ut med att det är ok att vänta, man måste inte "provköra" för att se om man passar ihop eller inte o.s.v. Det lustiga är då att folk som säger sådant ofta får kommentarer och svar som att det skulle vara att skam- och skuldbelägga dem som har sex, att personen förespråkar nolltolerans vad gäller sex före äktenskap o.s.v. Det verkar som att så fort någon skriver i positiva ordalag om avhållsamhet kastas den personen och dess åsikter in i en mall och det den faktiskt vill ha fram går oftast förlorat för läsaren/åhöraren som inte håller med. Intressant och beklagligt... Folk tycks kunna läsa in hur mycket schablonbild som helst så fort de uppfattar vissa ord.

(Vill ni ha ett av många exempel kan ni gå in på metalpastor.)

Dagens mat & bak - Microkaka

2 april är microkaksdagen! Så idag blev det slutligen en microkaka, alltid lika gott! Med massor, massor med mjölk! Farligt...

Microkaka

200 g riven mandelmassa
1 ägg
Rivet skal från 1 apelsin

Vispa ihop och slafsa ner i en microfast form. In i micron på full effekt i 4 minuter.

100-200 g smält mjölkchoklad

Smeta det över kakan (som innan det inte ser så aptitlig ut...). Låt stå eller ät direkt!

Dagens mat & bak - Kokostoppar

Hittade lite kokos som jag behövde göra slut på, så varför inte göra lite kokostoppar? Jag gjorde ett antal när jag var mindre, men det var ju ett tag sen nu... Provade samma recept nu som då och de blev bra. Så varför inte dela med sig av ännu ett recept? Prova det gärna, det tar inte lång tid och blir gott!


Kokostoppar
 
1 dl vaniljkräm (antingen gör du den själv eller köper sådant där pulver...)
200 g (ca 5½ dl) kokosflingor
1½ dl strösocker
1 ägg

Blanda alla ingredienser, klicka ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader. Klart!Skoluniformsdag

Ja, vissa dagar känns det som att min klass har skoluniform eller något åt det hållet. Som idag, då vi hade en gästlärare dom har dövlindhet. Det resulterade att de flesta i klassen hade på sig svart polo. Det är en speciell utbildning jag går :P

Tog för övrigt årets första joggingtur (usch, jag gillar inte ordet jogging, det låter lite fånigt tycker jag...), från Posten till skolan. För den som inte är så hemma på den sträckan kan jag tala om att det är si så där 3-4 km. Det gick bättre än väntat, till och med skolbacken tog jag med uppför.

Ja, så intressant var min dag ;)

Dagens mat & bak - Medelhavslasagne

Jag hittade häromdagen lite lasagneplattor som jag insåg att jag behövde göra slut på innan det var för sent... Så, lasagne alltså. Det kan ju vara trevligt att förnya sig lite, så Jan-E och jag tittade på lite olika recept och fastnade för medelhavslasagne som vi lagade till idag. Det var riktigt gott! Dock var vi väldigt hungriga, så det kan ju ha spelat in lite också... ;P Det är i vart fall en lasagne som kommer att lagas igen. Kanske utan bacon. Kanske med lite soltorkade tomater.

Jag saxar från ica.se... Dock gjorde vi hälften av det här receptet (det blev två små lasagner) och så glömde vi vitlöken. Det går förresten bra att använda vanliga lasagneplattor, det var det vi hade. Värt att prövas!


Medelhavslasagne


Portioner: 10

4 paket bacon (à 140 g)
4 gula lökar
6 vitlöksklyftor
4 burkar krossade tomater 
2 msk timjan 
2 tsk chilipulver
2 burkar keso à 500 g
1 paket tinad fryst hackad spenat (à 450 g)
1 paket gröna lasagneplattor (500 g)
6 tomater 
4 dl riven ost
salt, peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Klipp baconet i småbitar och fräs ca 5 minuter i en gryta. Skala och hacka lök och vitlök. Blanda ner i grytan. Fräs tills löken blivit mjuk.
3. Häll i krossade tomater och låt småputtra några minuter.
4. Krydda med salt, peppar, timjan och chilipulver. Ta grytan från plattan och rör ner keso och spenat.
5. Varva röran med lasagneplattor i två stora gratängformar. Börja och avsluta med röra. Garnera med skivade tomater och strö över riven ost. Gratinera i ugnen 30-35 minuter.Bilden gör ju inte direkt maten rättvisa, det var mycket godare än vad det här ser ut att vara...

Vi hade en kall sås till (turkisk yoghurt, vitlök m.m.), vilket var gott. Sitter säkert heller inte fel med en trevlig sallad till.


Dagens mat & bak - Morotsbröd

Imorse drog jag igång Projekt: baka bröd innan vi skulle åka till kyrkan. Det var stressigt, men jag hann precis. Och vilket bröd! Det var underbaraclaras morotsbröd som jag tänkte att jag skulle ge mig på, vilket jag verkligen inte ångrar. Dock fick jag ha i en hel del mer mjöl än vad som stod i receptet, men farligt gott blev det! Jag tänkte att jag bifogar receptet här (tack och lov för funktionen Ctrl+C Ctrl+V) så behöver ni inte leta efter det sen när ni ska baka det här goda brödet. För det tänker ni väl göra?

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3  stora finrivna morötter

1 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10  dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

Samt gärna några matskedar skalade sesamfrön och hela linfrön

 

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen "klarar av", spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!(Bilden är från underbaraclaras blogg)


Musiktips

Tänkte att jag skulle tipsa om lite musik idag. En artist som jag börjat lyssna på relativt nyligen är Sofia Jannok. (Möjligheten finns att ni hört hennes samiska version av Waterloo på Melodifestivalen i år.) Hon är en tjej från Gällivare som sjunger på både engelska och samiska. Sofia Jannok har en egen stil på sin musik, oftast med en känsla av natur tycker jag. Två nyckelord när det gäller hennes musik är passion och kontrast. Hennes passion för musiken hörs helt klart, genom musiken och sången. Kontrasterna tycker jag om, t.ex. moderna toner blandat med jojk. Besök hennes sida och lyssna lite! En av mina favoritlåtar är Liekkas; lugn, skön, stämningsfull, vacker.


Ombytlig torsdag

Ja, känns nästan som att hela känsloregistret har hanns med i torsdags... Under förmiddagen hade Kati en liten miniföreläsning om konfirmation för oss (som halva klassen fick tolka), väldigt intressant. Annars har skoldagen involverat mycket trötthet, med undantag för veckans FFVV (Johanna och Jan-E den här gången, en av dem berättade om koder och en om zombies, går ju för allt i världen inte att gissa vem som gjorde vad ;) ), som var intresseväckande och uppiggande. Även oro, sorgsenhet och håglöshet har hunnits med. Även frustration, irritation och en smula ilska (CSN var inblandat, behöver jag säga mer?) har dykt upp. På kvällen blev det Tyst Teater i Sveasalen, en pjäs om Pär-Aron Borg (grundaren av Sveriges första dövskola), där jag träffade en massa trevliga nissar, vilket väckte bra mycket trevligare känslor än de jag haft innan. Även det vi såg på scenen ingav positiva känslor. Efter det träffade jag Catta! Jag blev minst sagt glad :) (Mjau!) Hem igen, tedrickande i köket med Malin, Henke, Johanna och Jan-E. Vid det laget var jag helt övertrött, så allting var hysteriskt kul, speciellt Åh stiftsgård...

Så, om vi ska sammanfatta: intresse, trötthet, oro, sorgsenhet, håglöshet, frustration, irritation, ilska, trevligt, glädje och skratt. Omväxling förnöjer, eller hur var det nu?

Tacksam

Jag är glad för alla underbara ljusglimtar. Det härliga och värmande vädret idag, vänner som finns där för en, våfflor, små söta brev, att sitta hos Anna och äta bröd... Det finns så mycket att uppskatta, även om det finns mycket som tynger.RSS 2.0