Upprörd på Lego

Åh, jag blir så matt, jag blir så trött, jag blir så arg...! Jag tycker Lego är ett underbart bra koncept, men... åh! Nä, jag är så arg så jag inte kommer kunna skriva något vettigt. Jag förklarar sen när jag lugnat ner mig.

Kräsmagad sjukmage

Jag är fortfarande fast i illamående, spyor och allmän sunkighet. Visst, bättre än i måndags är det ju helt klart, men fortfarande är jag inte frisk. Frustrerande, tråkigt och med inkomstbortfall som en av de tråkiga bieffekterna. Dessutom vet jag aldrig från gång till gång vad illamåendet beror på. Är det för att magen är hungrig nu eller för att den vill göra sig av med innehållet? Jag försöker peta i mig sådant som slinker ner lätt, men jag blir jättefort trött på det jag äter och ganska snart illamående av bara tanken på att äta det igen.

Har ni några tips att dela med er av? Vad lyckas ni få i er när ni mår så här? Några husmorsknep?

En riktigt dålig start på veckan

Jag vet inte när jag senast hade en så här dålig start på veckan... Fy. För att göra en lång historia kort kan vi säga att jag blev sjuk. Den som vill läsa den långa versionen, vänligen fortsätt läs nedan.

Jag stack hemifrån typ kvart över fem på morgonen för att åka till ett uppdrag som det tar lång tid att köra till. Efter ett tag började jag må lite illa, men fäste inte så stor vikt vid det eftersom jag blir lite åksjuk ibland, även när jag själv kör. Illamåendet blev dock bara värre och till slut var jag tvungen att stanna bilen och dubbelvikt säga hej då till min frukost. Efteråt mådde jag mer eller mindre som vanligt och dum som jag var tänkte jag att det här kanske var allt, så jag fortsatte köra. Tills jag var tvungen att stanna igen. Nu var jag övertygad om att det inte var någon idé att fortsätta, så jag meddelade min arbetsgivare att jag tyvärr inte kunde jobba idag. Men vad skulle jag göra nu? Jag tordes inte börja åka tillbaka hem, illamåendet gjorde det hela väldigt jobbigt. Eftersom jag var i Falun beslöt jag mig för att chansa och se om de hade något vilorum på lasarettet jag kunde låna. Det hade de, och där stannade jag nästan tre timmar.

Till slut kände jag mig lite bättre, men det kändes inte jättelockande att sätta sig i bilen och köra hem. Sträckan tar i vanliga fall lite drygt en timme, men i mitt tillstånd så skulle jag nog inte komma upp i några höga hastigheter direkt... Det var dock bara att sätta sig i bilen och göra sitt bästa, hur skulle jag annars komma hem? Jag fick stanna flera gånger, en gång för att fylla på oljan i bilen (han i butiken kände igen mig, han hade tydligen kört förbi mig under en av mina "raster") och resten av gångerna... tja, göra motsatsen till att fylla på, så det gick ju inte fort.

I Leksand plockade jag upp Jan-E. Det var skönt att ha sällskap i bilen. Till slut, vid klockan ett ungefär (nästan sju timmar efter att jag åkt hemifrån!), kom vi hem och jag fortsatte mina mindre trevliga aktiviteter där. Sen dess har jag inte lämnat sängen annat än för toalettbesök. Jan-E har varit helt underbar och servat mig med allt möjligt.

Jag misstänker starkt matförgiftning. Nu mår jag dock bättre, men är inte helt återställd. Kul är det inte i varje fall, en massa uppdrag har fått ställas in och vem tycker om att må så här?

Loke 11/11

När jag var hos Suss fick jag en skiva. Lokes senaste för att vara mer exakt. Första anblicken:


Bildkälla


Ja, jag gillar utseendet. Illustrationerna på både utsida och insida får tummen upp av mig. Själva musiken då... Tja, jag har inte hunnit lyssna jättemycket än, jag har inte lästa alla texter osv, men jag kan ju säga som så att det låter ju som Loke. Jag menar, det är liksom inte så mycket nytt, inte så mycket som sticker ut. Det låter helt enkelt som att det hela är stöpt i en och samma Loke-form. Sen kanske jag får en annan uppfattning när jag lyssnat mer, vad vet jag, men det är så det känns nu. Jag säger inte att skivan inte är bra, för det är den, men jag hade nog förväntat mig mer.

 

Dock förtjänar sista låtan ett alldeles särskilt omnämnande. Den heter Flykten från Sverige, är 13:48 lång och berörde mig känslomässigt så mycket att jag blev alldeles förvånad. Riktigt, riktigt bra och väldigt tänkvärd. Sen finns det ju andra bra låtar på skivan också, men den här är helt klart i en klass för sig!


Dagens lunch

Idag har jag väl inte riktigt följt kostcirkeln slaviskt... Åt frukost alldeles för sent, vilket ledde till illamående (jag är sådan där att jag måste ha mat väldigt regelbundet för att inte må illa/bli grinig/bli trött/bryta ihop...) och endast ett matintag på att par väldigt luftiga mackor. Sedan dess har det bara gått utför och lunchen blev ju allt annat än exemplarisk: en matmuffins, en Snickers och ett glas mjölk. Något bättre ska jag väl lyckas klämma i mig innan det blir dags att åka in till Leksand och hänga på Missionskyrkans lajvskola hela kvällen (jag ska manekänga lite kläder)... Men det känns så omotiverat att ställa sig och laga något när jag inte är sugen på något och det inte är någon annan som ska äta. Tips?


Blodpudding kräva dessa sylter

Idag är det tänkt att vi ska äta blodpudding. Det kräver ju lingonsylt, helt klart. Problemet: vi har ingen lingonsylt. Dock har vi lingon i frysen som vi fick av snälla familjen Hedly i höstas. Jag har hittills inte fått tummen ur att göra sylt på dem, men om jag inte gör det idag får vi ingen lingonsylt till vår blodpudding. Sagt och gjort, syltning it is!

Det är ju egentligen barnsligt enkelt: koka bären med lite vatten och häv så småningom i sockret också. Klart. Recept bör finnas i varje kokbok värd namnet, jag använder Vår kokbok.


Rummet för kvarglömda saker, eller hur var det nu?

Igår gjorde vi ännu ett i raden av alla försök att röja i gästrummet. Vi har bott här i ett år nu, men fortfarande ser rummet mer ut som ett förråd än som något annat. Problemet är att vi har ambitionen att flytta över allt från banankartonger (som inte står emot fukt och gnagare särskilt bra) till plastlådor med lock. Vi har inte riktigt lika många plastlådor som kartonger. Och vi ska dessutom inte bara flytta innehållet från kartong till låda, utan vi går även igenom allt innehåll. Vissa saker slänger vi, annat lägger vi undan för framtida transport till lokal loppis, vissa saker ska utlokaliseras till olika platser i huset medan resten ska ner i lådorna, gärna någorlunda sorterat, och sedan ut till vårat förråd.


Som sagt, det är inte alltid vi har tomma plastlådor, även om vi försöker köpa på oss ett gäng varje gång vi åker förbi Clas Ohlson. Det är inte heller alltid vi har tid att sitta och gräva bland gamla leksaker, tidningar, kläder, prydnadsföremål, böcker och allt möjligt annat. Det är inte heller alltid lusten infinner sig. Men igår kom vi en bit på vägen. Dock är plastlådorna slut igen...


Vad mycket skit man samlar på sig! Och jag är ju så erbarmeligt sentimental så jag kan inte slänga gamla skolböcker från lågstadiet, små lappar som Jan-E skrivit när vi nyss blivit ihop, julkort från 2003 osv. Då är det inte lätt att minska prylhögen kan jag säga, men jag försöker! Jan-E har ju inte riktigt samma problem, vilket betyder att en överväldigande majoritet av lådorna är mina. Håhåjaja... Jag ser inte riktigt ljuset i tunnelns slut än, men om vi skaffar oss ett stort förråd av plastlådor och är flitiga kanske rummet är beboeligt om si så där sju år eller så.

Prolog 2012

I helgen som var befann jag mig i Västerås, på lajvkonventet Prolog. Awsome! Det fanns massor med spännande, roliga, intressanta och lärorika programpunkter att gå på. Jag tänkte jag skulle berätta om de jag gick på (svårt att berätta om de man inte gick på...).

Invigning
En härlig inledning helt enkelt, som involverade ett par hundra pers (gissning från min sida, men säg att det var 100-300 pers) som bl.a. kastade pappersflygplan.

Bofferbox
Jag hade aldrig boffrat (=använt boffervapen (=ett vapen gjort bl.a. av latex och som låter "boff" när man slår på någon med det)), så jag tänkte att nu var det hög tid att prova. Det boffrades hej vilt, i relativt uppstyrd form. När jag slutligen gav upp efter ett par timmar var jag genomsvettig, hade massor med begynnande blåmärken på överarmar och lår och jag var dessutom oerhört nöjd med kvällen! Visst, jag blev träffad bra många gånger fler än vad jag själv träffade andra, men det var förvåvnansvärt roligt.

Krigshjärta 5-film
Precis vad det låter som: film från Krigshjärta 5 (det stora krigslajvet Jan-E var på i somras). Mest från gillessidan dock. Kul att se alla genomarbetade dräkter och rekvisita.

Förtrycksworkshop
En workshop där vi gick igenom olika härskartekniker, deras fördelar och nackdelar på lajv och sedan provade vi dem i olika rollspelssituationer. Förkastligt i verkligheten men spelöppnande på lajv. Också ett bra sätt att försöka bli medveten om de olika härskarteknikerna i verkligheten och försöka motarbeta dem.

Lajvpresentationer
Några av årets lajv presenterades, och det var då sannerligen en blandad kompott. Vad sägs till exempel om Shakespeare-lajv, steam punk, orch-lajv, klassisk medeltidsfantasy, air soft, Jane Austen, 80-talslajv med utgångspunkt i AIDS-problematiken, postapokalyps, arbetarrörelsen under 1850-talet, piratlajv, revolutionen i Frankrike och mycket mer! Jag blev lite sugen, men det var tyvärr inget som jag fastnade för så där alldeles helt. Men kanske Krigshjärta 5.5, vem vet?

Patriarkuskonsert
Den eminenta gruppen Patriarkus framförde en hög härliga låtar. De är så duktiga så man blir alldeles varm och sprittig i magen! Här nedan en låt som fastnade i mitt huvud. Men bäst är de ändå live!Monster Camp
En dokumentärfilm om en av USA:s lajvföreningar. Tyvärr hann jag bara se första timmen av den. Den var... speciel. Jag hade ingen spegel med mig, men jag gissar att hakan hänga långt ner och att ansiktsuttrycket i övrigt var hyfsat skeptiskt. De lajvar inte direkt på det sättet jag är van vid att lajva. Även om jag ofta är med på lajv där fantasy är ett inslag, åtminstone på någon nivå, så brukar det vara hyfsat realistiskt. De här amerikanerna var visserligen engagerade och såg ut att trivas, men jag skulle nog inte få ut så mycket av att lajva med dem: det liknade mest ett TV-spel, bl.a. när de stred (när de fick in träffar rabblade de hela tiden siffror och något tillägg, t.ex. "3 normal" eller "15 poison", så att man skulle veta när ens kroppspoäng var förbrukade). I princip alla deltagare spelade WoW, vilket inte var svårt att tro när man såg både estetiken och genomförandet av lajvet. Som sagt, det är nog ingenting för mig, men så länge de har kul är det ju bra.

Dräktvisning
Lördagen var en besöksdag, vilket innebar att allmänheten fick komma och gästa konventet och att det då fanns lite speciella programpunkter just med tanke på detta. Bl.a. genomfördes en dräktvisning. Wow, säger jag! Då och där ångrade jag att jag inte tagit med mig kameran. En hel del fantastiska kreationer visades upp och som så många gånger förr blev jag imponerad över lajvares kreativitet och hantverksskicklighet.

Natt i Moskva
Jag var med på ett av alla smålajv som arrangerades under helgen. Natt i Moskva baserades på leken med samma namn, och kan således kallas ett leklajv. Det arrades av goa Martina som gjorde ett suveränt jobb. Det var ett relativt enkelt koncept, som förflyttade oss tillbaka till sovjettiden. Två sidor: KGB mot smugglare, som alla inbördes är uppdelade i mindre grupper. Smugglarna vill hitta smuggelgods, pass och visum och sedan fly landet. KGB vill inte att de lyckas... Tanken var inte en stor dos av realism, istället körde vi t.ex. på att KGB var "TV-spels-onda" och smugglarna skrek högt när de såg KGB.

Jag var med i en smugglargrupp och på natten sprang vi runt på ett gammalt industriområde i -15 grader, hoppade till vid minsta ljud, bönade och kröp för KGB när de fick tag på oss och stog och tryckte bakom en container för att inte bli upptäckta. Det var bra mycket roligare än det låter. Tänk er klassikern Tjuv och polis, men lite mer avancerat. Det var för övrigt mitt första icke-medeltid/fantasy-lajv, och fler blir det nog efter detta.

KH5 ur ett sjukvårdsperspektiv
Det här var inte en programpunkt som jag alls hade tänkt gå på, men jag hade just då inget annat att göra och många andra gick på den, så jag hängde på. Det visade sig vara ett bra val! Visserligen pratades det åter om detta Krigshjärta 5 som jag inte varit på och jag är inte så värst intresserad av sjukvård, men föreläsaren var så duktig som man tog in varje ord han sa. Tja, och så lärde jag mig faktiskt lite om hur sjukvården (alltså den verkliga, inte den i spelet) kan funka på ett lajv med nästan 400 deltagare.

In eller off? - Vikten av att rolla av
Tyvärr en programpunkt som jag både kom sent till och var tvungen att gå tidigt ifrån, men det var intressant så länge det varade. Det var ett diskussionsforum om vikten av att hålla isär en själv och ens roll, hur man gör det på bästa sätt, att hålla distans till fiktionen och konflikter både in och off.

Lajvmat som ger tid över för att lajva
Rubriken är ganska tydlig. En föreläsning som tog upp en hel del praktiska och tidsbesparande tips vad gäller lajvmatlagning, men även "varför rotsaker är djävulens påfund." En del matnyttigt (haha...) men inte så vansinnigt mycket mer än vad jag redan kände till.

Lajv+teckenspråk=sant
Tro't eller ej, men Jan-E och jag höll faktiskt i en programpunkt också. Det blev dock lite av en flopp vad gäller deltagarantal... Men vi hade en trevlig stund när vi pratade om teckenspråk, dess möjligheter och utmaningar på lajv, hur man kan anpassa för teckenspråkiga deltagare (eftersom en hel del på lajv är ljudbaserat) m.m.

Deltagarträff för Krigshjärta-kampanjen
Hit kom vi tyvärr ganska sent eftersom den låg samtidigt som vår programpunkt (som vi var mer eller mindre tvungna att närvara på om man säger så). Det pratades lite om kommande lajv, men det var i princip slutet vi hann vara med på.

Avslutning
En avslutning för helgen helt enkelt, vi fick tacka av alla som bidragit och krama om goa deltagare.

Allt som allt var det en fantastiskt bra helg, inte bara för alla intressanta och bra programpunkter utan egentligen mest för alla härliga människor man träffade, både gamla och nya bekantskaper. Vi hann till och med ha en lite träff för Kristna Lajvare innan själva Prolog körde igång på fredagen. När jag väl lyckades smälta alla intryck från helgen insåg jag hur fantastiskt bra det hela hade varit och jag kommer med stor säkerhet åka även nästa år. Det tycker jag att alla lajvintresserade ska göra!

Naw...!

Kunde inte låta bli att skicka det här kortet till Jan-E när jag var på vift för ett tag sedan...


Lite av vad jag pysslat med

Hemma. Ja, hemma. Åh, vad bra det känns! Jan-E och jag klev in genom dörren här hemma lagom till läggdags i förrgår och sedan dess har jag stannat här, med undantag för en tripp till "stan" för mathandling och en sväng till Siljansnäs för pilates. Det känns som rena semestern att vara hemma! Inte för att det saknas sysslor att ta itu med här, men för att jag slipper ta in så mycket nya intryck hela tiden och för att man ändå slappnar av på ett alldeles särskilt sätt när man är hemma.

Vad har jag då pysslat med den senste tiden när det har varit så skralt med inlägg här? De stora dragen vet ni ju redan, men ni kan få lite detaljer.


♥ Ätit toast en hel helg.

♥ Pratat med Suss, långt in på nätterna.

♥ Haft ljuvligt och bisarrt länga sovmorgnar.

Burit vatten.

Promenerat i ett blåsigt och snöigt Skåne.

♥ Träffat delar av Suss' familj.

♥ Spanat in domkyrkan i Lund.

♥ Ätit indiskt.

♥ Handlat chokladpraliner.

♥ Tittat på när Cadenza (en grupp som ägnar sig åt historisk dans) dansat.

Dansat med Cadenza.

Sprättat.

♥ Träffat Thorgal.

Fikat på ett café med öppen spis (stämningshöjare, sannerligen!)

♥ Inhandlat Downton Abbey, säsong 1.

♥ Besökt Lush för att fylla på förråden.

♥ Plågat mig själv genom att besöka SF-bokhandeln utan att köpa något.

♥ Sovit över hos svärfar med fru.

♥ Sett True Grit (awsome!!)

♥ Gått på begravning.

♥ Spelat Jenga för första gången.

♥ Åkt en himla massa tåg.

♥ Lyssnat på Harry Potter-talbok. På finska. (What's up with all the namnbyten?!)

♥ Varit hemma en kortis.

♥ Varit på Prolog 2012.


Det känns som att många av de här punkterna - särskilt den sista - kan behöva ett lite större sammanhang än bara några ord. Det kommer. Men inte nu. För nu ska jag dammsuga.

Strumpor, mobilladdare, choklad...

Nu sitter jag här och funderar på om jag packat ner allt jag kommer behöva under helgen (troligtvis inte), vilka programpunkter jag ska försöka se till att på-plats-anmäla mig till och om jag verkligen kommer orka att kliva upp tidigt imorgon bitti för en dusch innan vi far till Västerås. Det känns dock som att jag inte kommer någonstans i mina funderingar eftersom hjärnan är helt mosig och dåsig efter en alldeles för stor och god middag.

Igår kväll kom Jan-E och jag hem (jag efter att ha varit borta sedan i torsdags) och imorgon bitti sticker vi igen. Ingen rast ingen ro, men roligt lär det bli! Dock har jag inte hunnit smälta att det är imorgon som Prolog börjar, tiden har liksom gått utan att jag hängt med.

Men så att eh... God natt och så där då, lika bra att ladda upp med sömn inför den långa körningen imorgon.

RSS 2.0