Kvickt bröd

Idag har jag passat på att baka lite bröd, och eftersom det var så länge sedan jag delade med mig av ett recept så tänkte jag att jag kunde ta och göra dte nu. Jag fick det av Johanna på praktiken och det har snabbt blivit populärt här hemma. Minimal aktivetet från bagarens sida, maximal smak och mättnad! Kan det bli bättre?

Du behöver...
♥ 8 dl rågsikt
♥ 2 dl rågkross
♥ 1 dl vetekli
♥ 1 dl linfrö
♥ 1 tsk salt
♥ 1 msk bikarbonat
♥ 5 dl mild yoghurt
♥ 2 dl lingonsylt
♥ smör och ströbröd eller vetekli till formen

Gör så här:
1.
Blanda alla torra ingredisenser.
2. Rör ner yoghurt och sylt.
3. Häll ner i smörad och bröad form.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

Busenkelt! Testa själv vettja. Det är ju inte direkt så att det är något komplicerat recept som tar lång tid att genomföra...

(Tänkte att jag skulle lägga upp en tjusig bild på brödet också, men något sa inte klick mellan datorn och minneskortet...)

Härliga helg

Som det konstaterats allt för många gånger tidigare: helgerna går för fort! Fast det kan ju ha att göra med att man har en hel del att göra, inte minst roligheter, och det vill jag i ärlighetens namn inte vara utan. Som ni säkert kan gissa har även den här helgen gått fort.

Fredag
På förmiddagen hade klassen redovisning av de julsånger och bibeltexter som vi hade fått i uppgift att översätta. Jag tycker om att översätta sånger till teckenspråk och just den här gången hade Helena (som blev min översättningspartner den här gången) lite extra kul skulle jag tro, vi bröt ihop av skratt ungefär var femte minut kändes det som :P Det var jättekul att se allas översättningar. Man tänker ju alltid olika när det gäller sådant, så man får ofta lite aha-upplevelser när man ser någon annans översättning på en välkänd källtext. Och jag måste säga att jag har jätteduktiga klasskompisar! Det var inte lätt alla gånger, men resultaten blev strålande tycker jag!

Sen var det dags för lunch efter att vi slutat (vi slutar alltid vid lunch på fredagar, väldans skönt tycker jag ^^). God mat, god efterrätt. Jag satt med Micke, och ofelbart ledde det till att lunchen blev lång ;) Efter ett tag joinade Nina och sedan Jan-E, och det pratades om allt möjligt från dövblindtolkning till högtryckstvättar till paint ball till... Ja, det blev en hel del skratt :P Jan-E och jag kom inte iväg förrän vid tre från skolan och när vi kommit hem var det nästan dags att laga mat igen (veg-tacos, mmm!).

På kvällen var det möte i kyrkan, angående barnverksamheten (eller "barnarbetet" som en del sa :P). Sen hem till Grytnäs igen med Malin, Johanna och Ivar, filmtittande på schemat. Jag såg mitt livs första Bond-film, men jag har lovat att inte se på det som en Bond-film utan som action-film, så det var väl det det var :P Något inbitet Bond-fan som vågar sig på en gissning, vilken film? Jag tyckte den var helt ok, förutom det att den aldrig tog slut... Och när den väl var slut hade vi övergått från fredag till

lördag.
Efter lite sovmorgon, lunch och allmänt pysslande (bl.a. julpyntande!) åkte vi på julmarknad. Jan-E, Anna, Johanna och jag hade klätt upp oss i medeltidsstass. Det finns alltid en liten medeltidsavdelning på marknaden, och varje anledning att få klä upp sig räknas ;) Det var ingen jättestor julmarknad i år, men det var ändå mysigt att gå där i mörkret bland alla marschaller, insvept i mängder med tyg. Några inköp blev det, inget spännande dock: bl.a. en vetekudde och ett par korgar. När vi dragit runt hela marknaden och köpt det vi skulle gick vi (Anna, Malin, Johanna, Jan-E och jag) och åt på GårdsCafét innan några av oss skyndade vidare till Leksands kyrka för att lyssna på Ranarim som skulle ha julkonsert. Det var vackert må jag säga! Det är gammal, svensk folkmusik de sjunger och spelar. En av koralerna de sjöng lät dock som att den hörde mer hemma bland Midgårds alver... Köpte deras julskiva och den rekomenderas!

Sen var det ungdomssamling i Pingst. Jan-E och jag hade ansvaret för fikat, men han hade lovat att ta största delen av den eftersom jag så gärna ville gå på konserten. Nåja, jag var ändå väldigt trött sen, så jag var nog lite nöjd med att han inte tycker om att man lägger sig i när han lagar mat. Som sagt, trött, men det var en bra kväll ändå. Det blev lite julgodistillverkning efter ett tag, bl.a. skulle några rulla mandelmassebollar som skulle säljas på marknaden dagen efter. Då börjar Lukas  (hur gammal är han? Typ 8 år?) springa runt och ropa: Var är spriten? Var är spriten? Var är spriten? Jag vet inte riktigt om han tänkte på hur smått komiskt det verkade (om nu sådant är komiskt), det han ville ha var ju handspriten, så att han kunde få vara med och rulla mandelmassa... Det var även han, när han äntligen fick sätta igång med mandelmassan, som uttryckte sig så här om rullandet: Jag har MVG i sådana här bollar! och som gång på gång, antagligen för att bekräfta föregående uttalande, sa: Jag har touchen! Just då var det ju väldigt kul, men jag vet inte, kanske inte är så kul egentligen. Stackars läsare...

Söndag
Adventsgudstjänst i Svenska Kyrkan. Frikyrklig som man är var det till att vara på alerten, hur gör de andra? Men det gick bra och det var en bra gudstjänst med en lite småflummig präst.

På eftermiddagen var det VHS i vanlig ordning. Vi åt middag, pysslade och hade det mysigt.

När de andra åkte hem var jag helt ensam hemma. Gräsänka. Jan-E tog nämligen 13:10-tåget till Stockholm, där han ska ha praktik en vecka. Det var ganska skönt ändå, att vara ensam hemma. Jag försökte städa i ordning lite innan jag gav upp och gick och lade mig, så tidigt som åtta faktiskt! Men ärligt talat så skulle jag behöva gå och lägga mig den tiden varje kväll den här årstiden, är ju trött för jämnan... Om vi bara kunde få lite sol!


Ja, det var den helgen det. Inte glamorös eller häftig på något sätt, men jag är nöjd och det är ju det som räknas ;P

Att köpa eller inte köpa en väska för 100 000:-

Jag läste lite i förbigående om en bloggare som ifrågasätter det legitima i att vår kronprinsessa har köpt sig en väska för 100 000 kr. Det är ju trots allt våra pengar, tycker hon. Att det är "våra pengar" hon gör av med stör mig inte så mycket, men jag skulle vilja ifrågasätta det legitima i att någon över huvudtaget köper en väska för 100 000 kr! Jag menar, en väska! Vad är det här för en galen värld...

Sleepless in Stockholm

Jag sitter nu i Stockholm, närmare bestämt på Skanstulls vandrarhem, och kan inte sova. Förklaring kommer...

Igår morse åkte jag till Stockholm och till min mini-praktik. Det var grymt intressant och lärorikt. Kul också att inse att man faktiskt har utvecklats lite :) Även Malines var där, vilket var trevligt. Fick lite guidning till mitt vandrarhem sen på kvällen, checkade in, handlade lite mat, åt och gick och la mig. Jag var ganska trött efter att ha gått upp obehagligt tidigt på morgonen och haft koncentrationen väldigt på under hela eftermiddagen. Men jag sov inte så hemskt bra. Grejen är nämligen den att jag delar mitt rum med tre andra. Två killar och en äldre herre. De var inte där knappt alls under min vakna tid, de kom någon gång på natten. Men det har gjort att jag inte sovit särskilt djupt... För det första blir jag inte så avslappnad av att sova i samma rum som okända människor. För det andra har den här äldre herren låtit konstant. Han inte bara snarkar, han stönar, fiser, vrider och vänder på sig. pratar i sömnen... Pratet har mest varit otydligt mummel som jag inte fäst mig så mycket vid, men när han senast pratade hörde jag allt för tydligt vad han sa: "kuken i fittan". Jaha, gissa om jag sedan låg klarvaken... Jag bestämde mig ganska snabbt för att det inte längre var någon idé att försöka sova, så jag lämnade rummet. Och här är jag nu och klockan är inte ens sju.

Julen är här... väldigt snart!

Nu är det november, med allt vad det innebär. Mörkt på morgonen, mörkt på kvällen, kallt, grått och ruggigt... Sen har vi ju visserligen fördelarna också, tex har man en anledning att ha fler levande ljus, värma upp lägenheten genom att elda i kaminen och så har vi ju alla härliga rönnbär som piggar upp ute. Men man kan ju knappt låta bli att längta efter julen! I år ska vi fira julafton bara vi två här på Matteses, och det är ju något att se fram emot :) Vi har pratat julmat, köpt lite julklappar och planerat var vi ska ställa granen. Vi slopar glittret i år och kör istället på rönnbärsgirlang. Fint att se på, men det tar tråkigt lång tid att göra. Idag bestämde jag mig dessutom för att köpa UnderbaraClaras jultidning. Jag tror att den kan bli väldans bra och särskilt dyr var den ju inte heller. Snart är det dessutom dags att plocka fram adventsljusstaken också. Härligt! Visserligen är det ju än så länge "bara" grå november, men det är ju snart jul!


Höstutsikt från köket.


Varför så tyst?

(Så grymt irriterande när man nästan skrivit klart och internet plötsligt lägger av och allt försvinner... Då börjar vi väl om då.)

Nu har det varit ganska tyst på min blogg ett tag, förutom några få inlägg med ojämna mellanrum. Som jag sagt förut: jag skulle vilja skriva mer än vad jag gör, men tiden räcker ju inte till till allt. Så är det ju. Och jag tror nog att ganska många håller med mig.

Egentligen har jag inte tid att skriva nu heller, har en hel del att ordna med inför helgens lilla äventyr: jag ska till Stockholm på mini-praktik. Hittills har jag fixat tågbiljetter och kollat upp alla andra färdmedel jag ska använda, bokat vandrarhem, antecknat olika telefonnummer som kan vara bra att ha, skrivit ner vägbeskrivningar m.m. Nu ska jag främst läsa på lite så att jag är förberedd på själva tolkningen.

En lite mindre angenäm del av helgen kommer vara att ta sig till 7:10-tåget imorgon, eftersom jag då måste gå in till noret. Däremot ska jag inatt sova i Kusen, vilket väger upp :)


Flerspråkighet

I tisdags hade vi under eftermiddagen en gästlärare här, hela skolan satt i aulan och lyssnade på Ingela Holmström när hon pratade om tvåspråkighet. Det hela gällde väl mest kombinationen svenska och teckenspråk och var väl i grunden riktad till föräldrar med döva och hörselskadade barn, men den handlade också mycket om flerspråkighet i största allmänhet. Hur intressant som helst! Jag tycker ju att det här med språk är riktigt kul och två- eller flerspråkighet kan jag ju relatera till själv också.

Ingela var en jätteduktig föreläsare som involverade sina lyssnare (tja, kanske lite fel ordval, tittare kanske är bättre?), var lagom personlig och hade en hel del relevant att säga. Nästan direkt när det hadde börjat tänkte jag "åh nej, det här kommer vara slut om tre timmar!". I pausen var vi några som frågade henne lite saker, bl.a. undrade Jan-E och jag lite över våra ev framtida barn, hur vi skulle kunna främja deras språkutveckling på bästa sätt. Det är nämligen så många språk vi skulle vilja ge dem. Självklart svenska, men i och med att vi bor i Sverige lär ju det komma automatiskt, det brukar liksom inte vara något problem. Sen är det ju det här med finskan, hela min sida av släkten har ju rötterna i Finland och är födda där, förutom jag och mina bröder. Där är Jan-E minst lika bestämd på att våra barn ska kunna finska språket någorlunda i alla fall, och han vill själv lära sig det så att han får en större samhörighet med den delen av familjen och släkten. Sen har vi teckenspråket, som båda tycker skulle vara fantastiskt bra om barnen lärde sig. Dessutom vill Jan-E att de ska lära sig känna igen engelska tidigt, men det tror jag inte ska bli något problem, det finns det ju ganska mycket av i samhället redan och det lär man sig i skolan om inte annat.

Ja, det hela blir väl lättare sagt än gjort... Jag fick finskan "gratis" unde rmin uppväxt, men det berodde på att det nästan uteslutande var dte språket som användes hemma när jag var liten. Så är det ju inte hemma hos Jan-E och mig nu för tiden, vårat gemensamma första språk är svenskan. Och även om mitt modersmål är finska är det ju inte mitt första språk, det kommer liksom inte helt spontant.

Nåja, vi får fundera och planera, men sen blir det väl ändå inte som man planerar ;P

Back in school

I måndags var det tillbaka i skolbänken igen. Men vi har liksom inte riktigt lämnat praktiken bakom oss ändå. Vi har tagit upp en del fallbeskrivningar, utvärderat vad vi lärt oss, tagit reda på sådant som hade varit bra att kunna när vi var på praktik, berättat för tolk 3:orna hur dte var att ha praktik osv. Visst känns det lite konstigt att vara tillbaka i skolan nu när man fått smaka på den verklighet man siktar på, men samtidigt är jag ju långt ifrån färdig och nu vet jag vad det är jag ska jobba på för att bli bättre. Sen är det ju så klart jättekul att komma tillbaka till skolan och träffa alla go'ingar igen!

Lugnet infinner sig

Så där ja. Som jag skrev förut: nu är det slut. Nu, för första gången på några dagar, kan jag koppla av. Nu behöver jag inte packa, inte städa någon lägenhet eller skynda iväg till ett uppdrag. Min nästa tid jag har att passa är om ca två timmar, då jag ska med tåget hem. Så nu sitter jag vid en TC-dator och bara hänger, tar det lugnt. Skönt.

Jaha, så ska man åka ifrån Uppsala. Nu har jag ju vant mig, börjat hitta och jag tycker ju faktiskt om den här staden. Jag tycker om att ta genvägen över kyrkogården, speciellt när solen lyser och löven är eldfärgade. Jag tycker om att se domkyrkans torn nästan var jag än befinner mig. Jag tycker om att se alla olika människor och ibland höra annat än svenska.

Och lägenheten som varit mitt tillfälliga hem i en månad ska nu övergå till dess rättmätiga invånare. Jag är verkligen tacksam att jag fått använda D:s lägenhet under praktiken, att bo på vandrarhem har inte lockat, speciellt efter förra praktiken... Jag har haft ett ordentligt kök och sluppit dela badrum med någon. Skönt.

Som sagt, hemfärden hägrar. Tåg i drygt ett par timmar. Under sista biten, Borlänge - Leksand, får jag sällskap av en go'ing, närmare bestämt Henke. Sen hem till Matteses. Då ska jag krama om min Jan-E. Och somna i min egen säng. Mmm...!


Praktiken slut

Det känns lite konstigt... Det jag har sysslat med och haft som fokus i fyra veckor nu, det är slut. Inga fler tolkuppdrag att åka på, nu har jag fått min beskärda del av tolkverkligheten för den här gången. Men jag vill ha mer! Det är väl å andra sidan positivt, jag vet att det är det här jag vill och borde således vara motiverad att fortsätta jobba på med min utbildning i de sju månader jag har kvar. Och jag har ju en praktik i april också att se fram emot.

Jag kan bara instämma i allt det Mina skrev i sitt inlägg. Jag har verkligen lärt mig massor, fått smaka på verklighetens situationer och fått prova på saker som det är svårt att öva på i skolan. Jag har börjat få lite mer hum om min egen tolkroll, den som det är så viktigt att hitta och att ta på sig. Jag är mer än nöjd med min praktikperiod och jag är så tacksam för alla på Uppsalas tolkcentral som har välkomnat mig till deras arbetsplats, guidat mig genom tolkningar, gett mig råd och tips, ja, helt enkelt hjälpt mig på min väg till att bli tolk.


Pi

Nu kan ni se Marre i rörlig bild! I det senaste avsnittet av Pi (del fyra va tio) finns en liten snutt på slutet som jag skymtar till i lite då och då. Det gör förresten Jan-E också.

Uppdatering i min bdb - check

Ja, rubriken säger väl det mesta? Kika för all del på min bilddagbok om ni känner er hågade :)

RSS 2.0